Capusele continua sa dea batai de cap salajenilor

Capusele continua sa dea batai de cap salajenilor

In plina vara, salajenii nu scapa de necazurile provocate de capuse, insecte care prin muscatura lor, pot transmite boli cat se poate de grave. Trei persoane, intre care un minor, au ajuns, in week-end, la Urgenta cu diverse plagi si reactii alergice dupa ce au suferit asemenea intepaturi, dar numarul total al salajenilor care au fost muscati de capuse, din martie si pana in prezent, trece de 70.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Mariana Ortelecan, a declarat ca minorul ajuns la finele saptamanii trecute la Urgenta, dupa ce a fost muscat de o capusa, are 13 ani si este din localitatea Jucu, in timp ce adultii – un barbat in varsta de 53 de ani si o femeie in varsta de 45 de ani – sunt ambii zalauani. „Toti trei au fost tratati in Urgenta, medicii reusind tratarea plagilor fara internare”, a declarat purtatorul de cuvant.

Intrucat muscaturile de capusa pot duce la encefalita, la boala Lyme, la diferite tipuri de babesioze si la febra de Colorado, este necesara prezentarea la medic atunci cand se constata prezenta lor.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, a declarat ca, in ultimii ani, populatiile de capuse au crescut foarte mult si ca persoanele care ies la picnic trebuie sa acorde o atentie sporita acestor insecte. „Cetatenii care ies la iarba verde trebuie sa aiba grija sa nu stea direct pe iarba, ci pe paturi si chiar sa evite anumite zone, daca le stiu populate de capuse. De asemenea, in aceasta perioada, este recomandat sa poarte imbracaminte adecvata, care sa acopere in intregime corpul, la iesirile in aer liber, mai ales in zonele impadurite”, a declarat directorul DSVSA Salaj.

Din aprilie 2011 si pana in prezent, peste 70 de persoane au solicitat ajutorul medicilor dupa ce au fost muscate de capuse, in timp ce, anul trecut, s-au inregistrat doar 49 de astfel de cazuri.

Leave a Comment