Bilanţul activităţilor poliţiştilor în sezonul estival: amenzi de aproape 3,5 milioane de lei

Poliţiştii sălăjeni au făcut bilanţul oficial al sezonului estival. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în perioada 1 iunie-15 septembrie, oamenii legii au desfăţurat peste 600 de acţiuni şi au intervenit la aproape 1.900 de solicitări ale cetăţenilor, mai mult de 1.400 fiind sesizate prin apelul unic de urgenţă 112.

În acest context, au fost constatate 918 infracţiuni, dintre care 256 contra persoanei, 354 contra patrimoniului, 215 la regimul rutier și 93 au constituit alte fapte. Abaterile contravenţionale comise de cetăţeni au atras aplicarea a 3.060 de sancţiuni, (dintre care 2.296 pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice), în valoare de 810.496 lei şi au fost confiscate bunuri a căror valoare se ridică la 25.084 lei, a arătat sursa citată.

O atenție deosebită a fost acordată siguranței rutiere, polițiștii acționând pentru combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie și fluidizarea traficului.
„În această perioadă, au fost aplicate 12.538 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 3.471.480 lei, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 56 pentru consum de alcool şi 4.929 pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar diferența au constituit alte abateri. Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 537 de permise de conducere, dintre care 174 pentru viteză și au retras 335 certificate de înmatriculare”, au mai spus oficialii IPJ Sălaj.

Arestat preventiv pentru trei fapte penale

Printre sălăjenii care au ajuns, în perioada menţionată, în vizorul oamenilor legii se numără şi un bărbat de 50 de ani, din comuna Almaşu, arestat preventiv în 18 iulie, pentru furt calificat, distrugere şi tentativă la infracţiunea de furt calificat.
Din probatoriul administrat s-a stabilit că în noaptea de 3 spre 4 iulie, a pătruns prin efracţie într-o societate comercială din comuna Cuzăplac, de unde a sustras mai multe bunuri (produse alimentare, băuturi alcoolice) şi a distrus camerele de supraveghere, cauzând un prejudiciu de 4.500 lei. În aceeaşi noapte a distrus sistemul de închidere de la o altă societate comercială de pe raza comunei şi a plecat fără a sustrage bunuri. Câteva zile mai târziu a pătruns, pe timp de zi, cu chei potrivite, într-o locuinţă din comuna Almaşu, iar când a fost surprins de partea vătămată a părăsit locuinţa, fără a cauza vreun prejudiciu.

Un mort şi un rănit grav într-un accident produs în Băbeni

În 9 august, un şofer de 31 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe DN 1H, între localităţile Ciocmani şi Băbeni, pe un segment de drum în aliniament, a intrat în depăşirea unei căruţe nesemnalizate corespunzător şi s-a izbit de o autospecială condusă de un bărbat de 40 ani. În urma impactului, conducătorul auto de 31 ani a decedat, iar un pasager, în vârstă de 49 de ani, a fost grav accidentat.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Șofer băut la volan, prins de polițiștii din Ileanda

Polițiștii Postului de Poliție Ileanda au depistat în 13 septembrie, un bărbat de 35 ani, din Zalău, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 109 E, pe raza comunei Rus. La testarea cu alcooltestul s-a evidențiat o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută de Codul Penal.

Alte articole

Leave a Comment