Alexandru JULA – ultimul romantic!

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Femeii şi a Zilei Mamei, Primăria Şimleu Silvaniei a organizat, duminică, 8 Martie 2015, spectacolul de divertisment „Alexandru JULA – ultimul romantic”. Acesta s-a desfăşurat pe scena Casei Orăşeneşti de Cultură, într-o sală arhiplină, cu iubitori ai muzicii uşoare româneşti din urbea de la poalele Măgurii Şimleului şi din judeţul Sălaj, dar şi din afara acestuia, printre care, cunoscutul interpret de muzică populară Ionuţ Fulea şi primarul din Zlatna. Printre invitaţii maestrului Alexandru Jula s-au aflat interpretele de muzică uşoară: Stela Enache şi Alexandra Canareica, precum şi arhicunoscutul prezentator Octavian Ursulescu.
Timp de aproape două ore şi jumătate, am fost martorul unui spectacol de gală, care s-a constituit într-un frumos „cadou” pentru doamnele şi domnişoarele prezente, dar, de ce nu?, şi pentru însoţitorii acestora. Intrarea în sală a fost gratuită, iar sărbătoritele au primit câte o floare din partea Primăriei şimleuane.
Întreaga solemnitate a fost monitorizată, excelent, de Octavian Ursulescu – unul dintre cei mai talentaţi prezentatori români. De origine din Câmpul Cetăţii (judeţul Mureş), el a condus 13 ediţii ale Festivalului de la Mamaia şi numeroase concursuri şi evenimente cultural-artistice. Şi de această dată, publicul spectator a fost încântat de salutul, felicitările şi urările acestuia, adresate întregii asistenţe, dar şi de „portretele” făcute celor trei artişti, reliefându-le calităţile artistice, cu voci sensibile, poetice şi romantice. La festivitate, fiind una de divertisment, n-au lipsit nici… „picanteriile” personalizate.
Alexandra Canareica – profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Tulcea, cu două premii la Festivalul de la Mamaia, membră a Ansamblului „Rapsodia Română” şi câştigătoare a Trofeului „Steaua fără nume”, a fost primită cu multă afecţiune. Ea a cântat melodiile: Ţiganca; Romantica; Padam padam; Fără iubire; Viaţa merge, iubind, înainte şi The Best, fiind aclamată la scenă deschisă.
În aplauze vii şi prelungite, a revenit pe scena în care a urcat, acum vreo 65 de ani, şimleuanul Alexandru Jula – ultimul romantic! S-a reîntors, pe meleagurile natale, vădit emoţionat (zicând: mi-au dat lacrimile, am un fior rece pe şira spinării!…), cel care a scris o legendă a muzicii uşoare româneşti. Are peste 30 de albume muzicale şi s-au scris trei cărţi despre el. Ultima, chiar cu titlul acestui spectacol, având un CD cu 20 de şlagăre ale sale, a fost distribuită cu autografe personalizate. Solist vocal la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi (din 1954), cu emisiuni la radio (din 1963) şi la televiziune (din 1960), cu numeroase discuri la Casa de Înregistrări „Electrecord” (din 1966), participant la Festivalul de la Mamaia (1966 şi 1969), laureat al Festivalului Cântecului de la Berlin (1968), colaborator la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti (1966-1972) şi la Teatrul „Fantasio” din Constanţa (1972-1980) şi prezent în multe filme, Alexandru Jula este şi rămâne un nume cu mare sonoritate în muzica românească. La aproape 81 de ani, ca artist de revistă, prin căldura glasului său, prin frumuseţea versurilor pieselor sale muzicale, dar şi prin „savoarea” glumelor spuse, el i- a „vrăjit” pe toţi spectatorii, spunând: „Suntem făcuţi din iubire şi pentru iubire, pentru că iubirea n-are vârstă!”. A cântat, maiestuos: Iubire târzie de toamnă; Eşti tu, doar tu; Soţia prietenului meu, Trece vremea; La viaţa mea; Lume, lume;Viaţa mea şi Mulţi ani, trăiască! Pintre numeroasele sale premii se numără: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor şi titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Galaţi. În aplauzele spectatorilor, Consiliul Local, prin ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primar şi consilierii: prof. Angela Maria Lipo şi prof. Szábo Marta, i-a conferit domnului Alexandru Jula titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Şimleu Silvaniei.
Stela Enache (bucureşteancă, născută la Reşiţa) – interpretă cunoscută prin vocea ei de mare limpezime, ca un cristal, precum un izvor de munte („vorba” lui Octavian Ursulescu), a fost primită cu multă bucurie. Cu premii la Festivalul Naţional de la Mamaia, solistă a Orchestrei „Electrecord”, cu turnee muzicale efectuate pe toate continentele, artista are în palmaresul său nenumărate şlagăre, îndrăgite de melomani. A spus că închină acest recital tuturor celor prezenţi, dar şi talentatului şi regratatului său soţ, compozitorul Florin Bogardo, care i-a compus peste 60 de piese muzicale. A început cu un potpuriu al celor mai bune melodii ale sale, cântând, apoi: Cum e, oare, dragostea; Grea e dragostea; Soacra mea; Dimineţile mele; Balada pescăruşilor albaştri; Să nu uităm, nicicând, să iubim trandafirii şi Ani de liceu.
Prin urmare, aşa a fost sărbătorită Ziua de 8 Martie în Şimleu Silvaniei, când Primăria, prin recitalurile celor trei „corifei” ai muzicii uşoare româneşti, le-a făcut, doamnelor şi domnişoarelor, cel mai frumos cadou.
La mulţi Ani !

Prof. Marin ŞTEFAN

 

One Thought to “Alexandru JULA – ultimul romantic!”

  1. O doamna

    Multumiri celor trei artisti si prezentatorului si felicitari Primariei pentru organizare!

Leave a Comment