Zalău: o posibilă provocare

Daniel Săuca

În acest an, revista „Caiete Silvane” nu a realizat un întreg număr tematic dedicat Zalăului. Intenționăm să facem acest lucru în 2023 când se vor împlini 550 de ani de la declararea actualului municipiu ca oraș-târg. Pentru numărul 210 (iulie 2022), am propus, totuși, să avem o secțiune dedicată orașului nostru drag, sub forma unei anchete. Așadar, am întrebat: 1. Cum apreciați Zalăul cultural, literar, artistic astăzi? (față, de exemplu, în urmă cu 30 de ani sau înainte de Revoluție); 2. Care credeți că sunt „punctele tari” și care sunt „punctele slabe” ale Zalăului din perspectivă culturală, literară, artistică?; 3. Pot cultura, arta, literatura să contribuie la dezvoltarea municipiului Zalău? Din răspunsurile primite, la rubrica de față inserez câteva fragmente. László László: „Punctele tari nu știu care ar putea să fie (mai sus am enumerat unele aspecte pozitive), dar ca un punct slab aș putea numi modalitatea incertă/nesigură prin care «produsul cultural» ajunge la destinatar, la public. Și astfel creatorul nu prea primește un feedback în timp real sau uneori niciodată. Apoi mai este un anumit aspect de luat în seamă: provincialismul. (Unii consideră Zalăul nostru un Cluj mai mic. Dacă luăm de bună afirmația, atunci Zalăul nu este un Cluj mic, ci unul foarte mic – dar să nu uităm, că tot al nostru este.)”; Ioan F. Pop: „Locuim mai întâi în imaginarul nostru cultural, abia apoi în datele concrete ale unei realităţi habitudinale. Context în care memoria culturală poate reţine chiar şi ceea ce istoria uită să ne înveţe. Perspectivă din care punctele tari ale Zalăului ar putea sta chiar în slăbiciunile lui, dacă e să-l parafrazez pe apostolul Pavel. Cum fenomenul cultural nu ține de aria geografică, de formele de relief, se pot naște și la Zalău valori distincte, care să îi pună în evidență dimensiunea creativă. Acest fapt s-a mai întâmplat, dacă e să mă refer la un singur exemplu, e vorba de filosoful Alexandru Dragomir, care s-a născut aici, și care a fost doctorandul celui mai mare filosof al secolului XX, Martin Heidegger. Ca atare, pentru a reuși cultural, Zalăul trebuie să-și transforme punctele slabe în puncte tari”. Răspunsurile le puteți citi integral în numărul menționat al publicației sălăjene. Răspunsuri care, poate, vor stârni și reacții din partea cititorilor rubricii de față.

11 Thoughts to “Zalău: o posibilă provocare”

  1. […] Daniel Săuca În acest an, revista „Caiete Silvane” nu a realizat un întreg număr tematic dedicat Zalăului. Intenționăm să facem acest lucru în 2023 când se vor împlini 550 de ani de la declararea actualului municipiu ca oraș-târg. Pentru numărul 210 (iulie 2022), am propus, totuși, să avem o secțiune dedicată orașului nostru drag, sub forma unei anchete. Așadar, am întrebat: 1. Cum apreciați Zalăul cultural, literar, artistic astăzi? (față, de exemplu, în urmă cu 30 de ani sau înainte de Revoluție); 2. Care credeți că sunt „punctele tari” și… Citeste mai mult […]

  2. […] Daniel Săuca În acest an, revista „Caiete Silvane” nu a realizat un întreg număr tematic dedicat Zalăului. Intenționăm să facem acest lucru în 2023 când se vor împlini 550 de ani de la declararea actualului municipiu ca oraș-târg. Pentru numărul 210 (iulie 2022), am propus, totuși, să avem o secțiune dedicată orașului nostru drag, sub forma unei anchete. Așadar, am întrebat: 1. Cum apreciați Zalăul cultural, literar, artistic astăzi? (față, de exemplu, în urmă cu 30 de ani sau înainte de Revoluție); 2.  » Mai multe detalii […]

  3. Democrație = ruină, distrugere

    În regimul comunist, în absolut toate domeniile eram mai avansați în Sălaj, inclusiv în domeniul culturii. Un singur exemplu, atunci era un Goanță, activist la Secția de propagandă a PCR, realmente o valoare artistică.

    1. Anonim

      Democrația îți garantează libertatea exprimării unei asemenea opinii, pe cînd în comunism, dacă lăudai lumea liberă o luai pe coajă. Dar dacă nu mai suporți democrația, facem o chetă și-ți plătim drumu-n Coreea de Nord.

      1. Alma

        Poate sa experimenteze comunismul si din propria sufragerie: fara internet, fara cablu, mancare rationalizata – de la paine, la carne etc,, apa calda – de 2x/saptamana, apa rece – dimineata si dupa-masa, energie electrica – program romantic seara, la lumanare, caldura – de la 5, la 7 si de la 19, la 21. Persoana care a postat are la indemana sa traiasca in ,,binefacerile,, comunismului. In privinta culturii – discursurile de la plenare si congrese. Opere de arta, nu altceva! Persoana nostalgica sa nu fie nacajita! Curaj, de maine traieste-ti comunismul, doar tu!

        1. Anonim

          Alma, trezește-te, trăiești într-o lume paralelă. Conform celui mai recent sondaj de opinie, majoritatea românilor consideră că era mai bine în comunism, o fi bun internetul dar, e mai bine să ai asigurat un loc de mună și apartament pt familie !

      2. Anonim

        Handi, la ultimul sondaj INCERSCOP, majoritatea românilor au declarat că era mai bine în comunism. Așa că, valea în țările calde !

        1. Anonim

          Așa-i, în comunism era mai bine, e drept că nivelul de trai nu era prea ridicat, dar mi se ridica bine de tot altceva. Acum e invers.

    2. Anonim

      Iar au aparut comunistii la comentarii. Auzi, Goanta valoare 🙂 probabil ti-e dor de poeziile omagiale si program de 2 ore la tv.

      1. Democrație = ruină, distrugere

        Handi, dacă Goanță nu era o valoare în domeniul culturii atunci, spune tu altul mai valoros din democrație. Poate greșesc eu, în cultură nu se măsoară cu șublerul sau micrometrul !

  4. friptura

    azi asa zisa cultura daca nu este platita de stat nu există(trebuie să recunoastem), in domeniu cultural la o serată ceva numai solisti și interpreți maghiari (cinste lor că ne mai culturalizează), puncte pozitive: privatul prodan incearca să facă ceva(asta ii bine că trebuie să vedem suntem interesati sau nu de ceva in oras) puncte negre: datul de bilete gratis la popi si sefi de institutii a indepartat publicul in loc sa il aducă atunci cand au fost actiuni de popularizare, ar trebui desfintat adi sprijinit de judet si cele de la simleu jibou sa vedem totusi ne bazam pe initiativa locală privata sau mergem ca in comunism doar platit de stat, in rest cred că ar trebui să luăm pulsul un pic din oras: muzeul face inaugurări de expozitii de capul său când nimeni nu poate ajunge ex 12.30 cand sunt doar cei de la muzeu, prezentări de carte doar cu cei de la bibliotecă că nimeni nu a auzit de carte sau autor, lista poate continua

Leave a Comment