Veșnica Mărie, întotdeauna cu altă pălărie

Daniel Mureşan
Odată cu anul 1990, am crezut că principalele personaje ale scenei politice românești se vor schimba radical. Ceva-ceva simțeam că se schimbă, dar totul era o amăgire. A venit anul 1996 cu Convenția Democrată. Dezamăgirea era și mai mare. Peste tot apăreau conducători din linia a doua a PCR, lideri UTC sau directorași lingușitori din fabrici. Era ca la județeana de partid din 22 decembrie 1989, unde, încet-încet, apăreau tot ei. Se victimizau, mințeau și înjurau comunismul. Atunci i-am spus unui amic cu care eram în zonă – ce căutăm noi aici? Pleacă ai noștri, vin ai noștri!
După 30 de ani am înțeles că nu sunt partide politice în România. Nu există doctrine, statute ori familii politice. Totul e doar pe hârtie, în realitate e o frăție pentru prostit electoratul. Politicienii se plimbă de la un partid la altul fără nicio jenă, contează doar interesul de moment. Sălăjenii ce după ‘90 se băteau cu pumnul în piept că sunt mari liberali sau țărăniști, azi au îmbătrânit urât, fiind găsiți pe la mai toate partidele. Ce doctrină, ce dreapta, ce stânga? Dacă e un ciolan de ros, se schimbă orientarea și culoarea politică.
De 30 de ani, toate partidele ce s-au perindat la conducerea acestei țări, de stânga, de dreapta, de centru sau tehnocrați, dar absolut toate – au promis creștere economică, bunăstarea populației, marea cu sarea. Au promis tăierea pensiilor speciale, au tăiat pădurile. Au promis stoparea furturilor fiindcă le era frică de concurență. Au promis creșterea nivelului de trai, iar românii au plecat care pe unde. Pe ce s-au bazat când au promis? Pe nimic! Trebuia să promită, ca să fie aleși.
S-a furat pe vremea Convenției, a PSD-ului, a PDL-ului sau a tehnocraților. Au furat toți, se fură și acum. Cei de la putere și cei din opoziție învrăjbesc electoratul ca să poată ei lucra liniștiți. Indiferent de culoarea carnetului de partid, se fac afaceri de îți stă mintea în loc. De 30 de ani!
Ca și acum 2000 de ani, primim pâine și circ. Pâine neagră și un circ ieftin!

8 Thoughts to “Veșnica Mărie, întotdeauna cu altă pălărie”

 1. cetatean

  Ai dreptate, Daniel, in ceea ce zici, dar, dar, tu ce-ai facut in acesti 30 de ani? I-ai cantat in struna lui Marc, 30 de ani. Ii criticai pe toti, in afara de pesedisti, ca acolo era Marc si ai lui si vorba unui prieten de-al tau ….nu mai zic nimic.

  1. Anonim

   Cetatene, tu ce film ai vazut sau ce ziare citesti ? Cand a cantat Magazin in struna lui Marc ? Probabil esti un cetatean bugetar imbuibat ce iti place situatia actuala. Sau poate furi si tu ca toti de teapa ta si te deranjeaza adevarul.

 2. Anonim

  Toate institutiile statului sunt pline de lipitori parazite care nu au alta treaba decat sa incaseze salariu….EX …TRANSURBIS…COMPANIA DE APA…CITADIN …DGADP….PRIMARIE …PREFECTURA….+ n institutii

 3. Anonim

  Chiar asa.In afata de vesnicele lamentari n-am vazut nici un articol mai „contondent” de cand citesc publicatia asta.Oarece anchete jurnalistice mai amanuntite la institutiile pe care le pomenea cel de mai sus.ca din gura targului afli ca peste tot se petrec ciudatenii.

 4. Relu

  Ce nu -ti convine,? Ti-a ciopârtât bugetul? Daca ar vorbi unul care lucreaza la patron l-as fi felicitat dar tu care lucrezi la stat si traiesti din bani din taxe si impozite… mi -ar fi rusine

 5. cetatean

  Anonimule de la 13.39, nu Magazin „a cantat in struna lui Marc”, nici Vadan Olivian, care-i ok, ci Daniel Sauca, unul dintre oamenii respectivului. Tu, „omule Magazin”, nu stai in acest oras sau judet? Te faci ca nu stii ce se intampla in jurul tau. Asta-i ipocrizia de care suferi, anonimule!

  1. Anonim

   Cetatene turmentat , articolul e semnat de Daniel Muresan. De ce il pui in ecuatie pe Daniel Sauca ? Te incurci in minciuni

 6. Silviu

  Cetateanul, de la 10,47, i s-a adresat lui Daniel Sauca spunandu-i ca nu s-a comportat in perioada amintita tocmai ca un jurnalist „impecabil”. Si ce sa vezi? Sar Anonimii sau Anonimul cu presupuneri „probabil ca esti un imbuibat,…ca furi ca ceilalti…”, asa dandu-si cu parerea, necunoscandu-l pe om, dupa cum se vede.

Leave a Comment