Verdict: nesimtire!

Mai toate institutiile publice resimt tot mai mult restrictiile salariale impuse de pseudo Guvernul Boc. Acest lucru este reliefat de catre tot mai multi romani, carora le-a ajuns cutitul la os.

Exact in pragul vacantei judecatoresti, conflictul dintre magistrati si Guvern s-a reaprins. De aceasta data, scanteia a fost anularea sporului de stres, cel mai greu dintre suplimentele salariale din justitie, si anume 50 de procente. Masura luata cu cateva saptamani in urma a fost deja atacata si suspendata in… instanta, insa magistratii tot n-au pus mana pe bani, astfel ca, acum, bietii de ei formuleaza plangeri peste plangeri penale pentru nerespectarea de catre guvernanti a hotararilor judecatoresti. Adica a hotararilor date tot de ei.

Este evident ca, pentru omul de rand, lupta care se da intre doua dintre cele trei puteri ale statului apare fara pic de noima. Executivul, in marinimia sa, i-a tratat pe judecatori la fel ca pe ceilalti bugetari. Si bine a facut. Totusi, chiar daca am putea spune ca o astfel de atitudine este exemplara, lucrurile au cam scapat de sub control. Greseala guvernantilor pare sa fi fost lipsa dialogului, sau, daca acesta a existat totusi, intentia de a ajunge la un compromis a fost minima sau inexistenta. Consecinta: oamenii de rand au fost nevoiti sa piarda si mai multe ore pe holurile si-asa hidoase ale instantelor, pe fondul grevelor temporare si ilegale ale completelor de judecata.

Pe de alta parte, greseala magistratilor a fost ca, in dispret fata de tot ceea ce inseamna muritori de rand, au promovat si castigat actiunea de revendicare a sporului de 50 la suta, intr-un regim de urgenta inaccesibil cetateanului obisnuit, in curtea lor. De exemplu, in antiteza, sindicatelor din invatamant le-au trebuit luni intregi pentru a obtine hotarari prin care sa recupereze cateva sute de lei. Desigur, si profesorii s-au trezit peste noapte ca li s-au micsorat coeficientii din grila unica a salarizarii in sistemul bugetar, chiar dupa ce sindicatele lor negociasera deja pe acest subiect cu reprezentantii Guvernului. Consecinta imediata a fost ca multi dintre ei au renuntat sa participe la sesiunile de admitere si Bacalaureat – examen unde, de asemenea, au fost injumatatite platile pentru corectori si supraveghetori. Dar situatia din invatamant e deja bine cunoscuta, dupa mariri si reduceri de salarii dictate exclusiv de interesele politice. Asa ca nu ne mai mira nimic, nici macar lipsa de bun simt a unor magistrati care, pana acum, s-au lafait pe gramezi de bani, si care nu vor sa coboare la nivelul oamenilor de rand. Insa, toate la timpul lor…

Leave a Comment