Turnătorii de ieri și de azi

Daniel Săuca

Insistența cu care fostul președinte Traian Băsescu încearcă să demonstreze că nu a fost colaborator al Securității se bazează, probabil, și pe cele patru decizii ale CNSAS de necolaborare în ceea ce-l privește. Și, totuși, Curtea Supremă a decis definitiv că „Băse” a fost colaborator al fostei Securități ca poliție politică. Astfel, fostul șef al statului va pierde drepturile acordate pentru restul vieții: folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75 la sută din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare (hotnews.ro). Mandatul de europarlamentar nu va fi afectat. Nu știu dacă fostul președinte va fi afectat moral. Ori susținătorii lui (dacă-i mai are). Nu știu nici dacă demersul la CEDO, anunțat de fostul președinte, va avea succes. Poate, nu are niciun fel de importanță. Deconspirarea, oricum, în România s-a produs mult prea târziu și al naibii de ciudat, cu îmbârligături politice. Destui turnători, știuți ori neștiuți, au prosperat după Revoluție și nu au avut niciun fel de remușcare față de faptele lor, dovedite sau nu public. De fapt, cred, subiectul nu mai e de actualitate decât pentru „talibanii” anti-comuniști, tot mai puțini. Nu mai interesează, destul de probabil, nici „curățarea” presei de agenții infiltrați (în zadar s-a cerut acest lucru ani la rând). Pe turnătorii de azi (sunt convins că sunt destui, fie și numai în instituții) nu-i va descoperi, teoretic, nimeni. Și pentru că, oficial, trăim într-o societate democratică, nu în una totalitară. Doar dacă, cine știe, vor veni la putere politicieni care vor „demasca” orânduirea de astăzi. Sau dacă, Doamne ferește, va veni războiul peste noi.

5 Thoughts to “Turnătorii de ieri și de azi”

 1. Tiberius

  S-a știut de la începutul începuturilor ca a fost turnător!, dar nu “ a vrut “ sa se știe!!! Un gunoi de om , care a adus aceasta tara in urma cu 50 de ani! Bine ar fi dacă ar și plăti pe pământ , ca in viața de apoi sigur locull lui va fi in iad!!!!

 2. x

  Cum să nu aibă susținători? N-ați văzut cum a sărit ca arsă sus-ținătoarea lui pe care a ținut-o la Cotroceni?

 3. Paul

  Avem și noi turnătorii noștri sălăjeni. În funcții de conducere.

 4. Alma

  Daca este adevarat, foarte bine ca este dovedit si prin instanta. Dar, atata dubla masura e scarboasa, si face ca un demers asteptat sa mearga si el in derizoriu. De ex., daca mentionati ca Basescu isi va pierde privilegiile ce decurg din pozitia de fost sef de stat, cum de Iliescu, asupra caruia planeaza grele suspiciuni + multe dovezi din actiunile postdecembriste, asadar, cum el va ramane in continuare imaculat si rasfatat de stat? Pe banii urmasilor celor pe care i-a batjocorit!

 5. Anonim

  În istoria românicii sunt o pată căcănie cei 10 ani cât a avut președinte un ordinar turnător la secu. Leprele care l-au votat nu sunt puține, vreo 6 milioane care, și astăzi susțin că nu-i bai că a fost ciripitor la secu, încă de pe băncile liceului, bine că a condamnat comunismul !

Leave a Comment