Să votez? Să nu votez?

Daniel Săuca

Până azi nu m-am hotărât: să particip sau nu la votul din 26 mai? Ofertele, să le zic așa, ale partidelor nu m-au încântat. „Mixul” de gargară electorală, cu o doză prea mare de „politică internă”, m-a îndepărtat de dorința firească de participare la alegeri. Apoi, nu am înțeles – din „prezentările” candidaților – cum stă treaba cu Europa, cu viitoarea Uniune Europeană. Dezbateri serioase, ca de obicei la noi, nu prea au fost, iar de isterii & violențe (de limbaj) sunt sătul. Nehotărârea mea e cauzată și de prezența pe liste a unor personaje care sigur nu vor avea girul meu pentru a se lăfăi cinci ani prin Parlamentul European. Mă enervează și povestea cu referendumul, unul inutil, având în vedere evidența: nu va avea niciun efect, nici măcar simbolic. În afară de o miză strict politică a președintelui Iohannis. Să fiu scutit de cei care, nervos, prea nervos, ne îndeamnă să participăm obligatoriu la vot: și lipsa la vot e tot o opțiune (politică)!
Mi-ar fi plăcut, de pildă, dezbateri despre viitorul UE (și implicit al nostru) și pornind de la afirmații ale istoricului Yuval Noah Harari: „Noi, cei prezenți astăzi aici și alții asemenea nouă, aparținem probabil ultimei generații de Homo sapiens. În următorul secol, oamenii fie se vor autodistruge, fie se vor upgrada în zei. Spun acest lucru în cel mai literal sens al cuvântului. Dobândim astăzi abilități care în mod tradițional erau considerate supraomenești, mai exact abilitatea de a proiecta și de a crea viață. La fel cum în Biblie, Dumnezeu creează animale, plante și oameni, după chipul și asemănarea Lui, noi astăzi învățăm cum să fabricăm animale, plante și chiar oameni după chipul și asemănarea noastră. Principalele produse ale secolului pe care îl trăim nu vor fi mașinile sau armele, ci vor fi cel mai probabil corpuri, creiere și minți. Dacă asta se va întâmpla va putea fi considerată cea mai mare revoluție istorică pe care specia a experimentat-o. Desigur, de-a lungul istoriei au avut loc numeroase revoluții în tehnologie, în economie, în politică, dar un singur lucru a rămas întotdeauna constant: omenirea. Avem aceleași corpuri, minți și creiere pe care le-au avut strămoșii noștri în urmă cu zeci de mii de ani. Instrumentele și instituțiile noastre sunt diferite față de timpurile biblice sau de Epoca de Piatră, dar structura profundă a corpului și a creierului nostru a rămas la fel” (transilvaniareporter.ro).
Așadar: să particip sau nu la votul din 26 mai? Isteriile politicianiste, gargara electorală, violența de limbaj, manipulările nerușinate, lipsa unor oferte electorale serioase, vizionare, și nu numai, mă îndeamnă să nu particip. Și totuși…

Alte articole

12 Thoughts to “Să votez? Să nu votez?”

 1. Anonim

  PESEDISTULE TATA LUMEA STIE CU CINE VOTEZI TU

 2. Anonim

  D-le Săuca, toată lumea acuză, unii pe ceilalţi, că-s nişte bandiţi politicienii. Întrebarea mea este, oare cum sunt acei care-i votează ?

 3. Anonim

  sunt un cetatean roman stabilit in strainatate si VA ROG va mergeti duminica la vot si sa votati DA la referendum(ceea ce o sa fac si eu ) sa scapam pentru totdeauna de „ciuma rosie”, de PSD-istii care nu ne iubesc deloc si se pare ca le stam rau de tot in cale.sa ne auzim cu bine si sanatosi

 4. Anonim

  cand auziti un om care va indeamna sa nu mergeti la vot,acela e sigur un PSD-ist care se teme de un ESEC pentru partidul din care face parte. asa ca va rog sa iesim cu toti la vot si sa votam DA la referendum , ca lor de asta le e frica nu de alegeri parlamentare….hai sa fim seriosi !!!!

 5. Anonim

  Săuca face ce a fost instruit pe linie PSD: să semene neîncredere ca să nu meargă lumea la vot, știindu-se că asta e favorabil PSD-ului.
  Nu vă lăsați păcăliți de propagandiștii bandei de tîlhari aflată la putere! Mergeți la vot! Lăsați-l pe Săuca cu însărcinarea sa de partid. Dacă vă este greață, luați o lămîie, dar mergeți la vot! Dacă nu vă place să votați PRO „răul cel mai mic”, atunci votați ÎMPOTRIVA Răului cel Mare – PSD!

 6. Anonim

  Sauca pupa mana celui ce-i baga banii in punga! Adica lui Marc.

 7. Eu YES la vot!!

  Ce mi a plăcut filmarea de la Digi 24 cu Ciolos și Barna,pe lângă faptul că sunt deștepți și modești,mai gătesc și super bine!!!am auzit de la ei, ce orice român normal ar vrea să audă……o mentalitate sănătoasă și cu perspective mari in viitor…bravo lor și succes incontinuare!!

 8. Anonim

  Probabil jigodiile Csollos si Barna ar fi buni bucatari , dar politicieni seriosi nu , caci sunt produsele sistemului securistico-mafiot , creat de javra ordinar Basanau si continuat de nazistul Werner , demn urmas al hitleristilor .

 9. Anonim

  Sauca, decat sa votezi trandafirii, mai bine stai acasa. Sau intr-un bar…

 10. Anonim

  pentru 22:25:
  NU VĂ FIE FRICĂ
  LIVIU DRAGNEA PICĂ!

 11. Anonim

  Cetateanule roman stabilit in strainatate nu merg la vot sa nu le fac jocul pdlistilor. Apropo, psd nu pica daca votezi tu la aceste alegeri. Referendumul e o pacaleala. La cate dosare are mutu s-ar putea sa nu-si doreasca sa treaca referendumul.

  1. Anonim

   In capul tau idiot are dosare. Te uiti prea mult la Latrina 3, o televiziune cu mercenari platiti de un patron infractor, fost informator al Securitatii.

Leave a Comment