Război și libertate. Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

A luat-o lumea razna? Destul de probabil. Dacă nu cumva, mai degrabă, sunt probleme istorice, nerezolvate. CTP: „«Hamas nu e o organizație teroristă. Ei își apără pământul», a cuvântat sultanul Erdogan în Parlament, fiind aplaudat în picioare. Cinismul încremenitor al acestei declarații nu înseamnă numai ură de rasă, antievreism mortal (antisemitism e un termen impropriu, semiți sunt și arabii), e îndreptată direct și agresiv împotriva Occidentului. Și Turcia e membru NATO. Și Turcia cere de decenii azil în Uniunea Europeană” (republica.ro). Tare mi-e să nu ajungem la pierderea democrației pentru a ne păstra fărâma de libertate ce încă o mai avem… Sau ne vom pierde și libertatea?

„Rheinmetall anticipează creşterea puternică a profitului în trimestrul trei, datorită cererii mari de muniţie: 191 milioane de euro / Estimează vânzări în acest an de 7,6 miliarde de euro” (g4media.ro). Și e vorba doar de o firmă.

„Fostul șef al brigăzii antidrog București: Ultimul raport, valabil pentru 2021, arată o prevalenţă a consumului de droguri de 10,7 la sută. Cred că acum, în marile oraşe, se duce undeva către 30 la sută” (g4media.ro). Oare prin Sălaj și Zalău cum stăm cu consumul de droguri?

Costi Rogozanu: „În ritmul ăsta, războaiele altora ne vor distruge și nouă ultimele redute de exprimare liberă a opiniei. Vom arăta ca o presă «de front» deși noi, jurnaliștii, abia mai respirăm sub probleme de cenzură economică, nu de război. (…) Din păcate, suntem în plină epocă în care, în numele «specialismului», toată lumea trebuie să tacă” (libertatea.ro). Un text de citit integral. Și pentru că e posibil ca războaiele altora să distrugă redutele menționate.

 

 

Leave a Comment