Numai iarna sa nu fie!

A trecut vremea in care asteptam iarna ca pe un anotimp plin de distractie pentru cei mici si de relaxare pentru cei mari. Tin minte ca abia asteptam primii fulgi de nea, cu mari emotii cand patura alba prindea contur pe marginea trotuarului si pe gardul viu de langa sosea. Nu ma gandeam decat daca sania de la subsol va alerga la fel de repede ca anul trecut. Tot cu drag imi amintesc cum faceam bulgari de zapada si cum ii spargeam de ceilalti copii iesiti din case, de la caldurica, din aceleasi motive.

Acum, tot ce-mi inspira iarna sunt grijile cu cheltuielile la incalzire.

Zilele trecute, un taximetrist mi-a amintit ca mai este putin si iarna bate la usa. Spunea ca ceata si vremea mohorata care planeaza asupra varfului Meses nu-i da decat impresia de frig, de iarna, si ca va avea de platit facturi uriase la incalzire. E drept, nici macar economiile, cand invarti butonul la centrala termica atat cat sa nu ingheti de frig, nu fac mare lucru la final de luna, cand privesti nota de plata. Iar acum se zvoneste ca gazul se va scumpi cu 30 de procente.

Problema e ca toate din tara asta sunt cu susul in jos. Multi dintre salariati abia isi primesc remuneratia la sfarsit de luna, asta in cazurile fericite. Si asteapta niste amarati de bani, care abia ajung pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si poate masa pentru mai putin de o saptamana.

Pentru romani, fiecare leu conteaza, mai ales in conditiile actuale. Sursele de incalzire sunt berechet, insa toate presupun cheltuieli cu duiumul, de aceea se pune intrebarea care sistem de incalzire este cel mai nimerit din punct de vedere al eficientei, dar mai ales al costurilor. Raspunsul este dificil de dat, fiecare dintre cei implicati avand pozitii partizane. Daca ii intrebi pe comerciantii de centrale de apartament, acestia iti vor spune ca solutia lor este cea mai buna. Cu siguranta, sefii de la termoficare vor afirma ca sistemul centralizat are cele mai multe avantaje. Comerciantii de sisteme verzi de incalzire vor ridica in slavi marfa lor, asa cum vor face si cei ce distribuie panouri termice electrice. In cele din urma, toate aduc bucurii la final de luna. Tot ce ne mai ramane, este sa speram ca iarna va fi blanda sau cum se aude tot mai des, numai iarna sa nu fie!

Alte articole

Leave a Comment