Nem pe obrazul PDL

Discuţiile pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale au dispărut ca prin farmec, şi asta după ce UDMR le-a tras colegilor şi prietenilor din Coaliţie un bobârnac peste nas. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu obsesia ce ne-a cuprins în ultimele săptămâni, cu privire la teama de a rămâne fără Transilvania. Declaraţiile iredentiste care au făcut deliciul publicului, în ultima lună, au dispărut şi ele. UDMR ştia foarte bine ce carte joacă în momentul în care a scuipat în obrazul celor de la PDL cuvântul nem. Bineînţeles că, în toată această ecuaţie, maghiarii s-au bazat pe fragilitatea Coaliţiei. Altfel, ori ar fi plecat capetele, ori ar fi dat bir cu fugiţii în opoziţie. Ce-i drept, pentru puţin timp, însă antiteza actualei situaţii le-a dat udemeriştilor frisoane pe şira spinării. Deşi o fac cu doar jumătate de gură, admit şi ei faptul că, deocamdată, nu au curajul şi nici interesul să părăsească vaporul… Nu o fac şi ca urmare a faptului că PDL îi ţine în şah. Legea privind statutul minorităţilor naţionale, asul din mâneca democrat-liberalilor, le provoacă maghiarilor senzaţia de salivaţie abundentă. Protocolul Coaliţiei prevede ca proiectul de lege, care zace în Parlament din 2005, să fie adoptat până la finalul acestei luni, când se termină sesiunea legislativă. Însă, acest lucru nu se va întâmpla, aşa că războiul rece dintre PDL şi UDMR va intra în vacanţă parlamentară, până la toamnă, când va fi reluată sesiunea parlamentară.

După ce, pentru moment, au renunţat la proiectul reorganizării administrative, democrat-liberalii sunt conştienţi de faptul că nu mai pot face un al doilea compromis. Şi nici nu cred că vor mai face compromisuri.

De cealaltă parte, după ce au refuzat asumarea răspunderi la pachet pe reorganizare şi pe statutul minorităţilor, udemeriştii riscă să rămână cu buzele umflate. Problema UDMR este că nici cei de la USL nu sunt dispuşi la prea multe compromisuri, fapt pentru care, anul 2012, ar putea duce la trecerea în opoziţie a Uniunii. În atari condiţii, prinşi între ciocan şi nicovală, udemeriştii par să aibă un viitor politic destul de sumbru. Norii opoziţiei le întunecă, tot mai des, orizontul.

Alte articole

Leave a Comment