Ne da-ți ori nu ne „daț-i”?

Daniel Săuca
Și iar vine vremea colindelor în țara vesel-mohorâtă. Colinde tradiționale, folclorice, rock, hip-hop, etno, pop, house, rap… „Cerul și pământul, cerul și pământul/ În cântec răsună…” Hrușcă, Seling & comp. vor stoarce iar șiroaie de lacrimi, emoții, dumnezei și ceva sfinți. Popii ne vor îndemna iar să fim mai buni, mai blânzi, mai înțelepți, mai darnici, cum au făcut tot anul. Cum am făcut și noi, în multe texte publicate, destul de probabil degeaba, și la rubrica de față. Românii, cuminți, cum altfel, îi vor asculta pe prea cucernicii părinți și pe celelalte categorii de oameni ai muncii cu credința (ori iluzia credinței, ca să nu fim așa de răi) și vor fi mai cumpătați ca altădată. Drept dovadă, vor rupe kaufland-urile, lidl-urile și alte profi-uri până ce nu va rămâne reducere pe reducere. Reduceri scumpite, ca să ne înțelegem. Asta după ce și Sălajul „răsună” în aceste minunate zile post-centenare de concertul tăiatului de porci, de guițaturi prelungi, să alunge pesta… politică. Și uite așa, vine iar vremea colindelor în țara vesel-mohorâtă. Partidele parlamentare se pregătesc și ele de colindat Guvernul, în vreme ce Moș Klaus Iohannis va susține un memorabil concert de Anul Nou, cu zurgălăi anti-PSD. Și politicienii și alte categorii de oameni ai muncii cu propaganda ne vor îndemna să fim mai buni, mai blânzi, mai înțelepți, mai darnici. Cum au făcut tot anul. Chiar dacă, printre dumnezei și sfinți, ne-au arătat și degetul mijlocliu, să nu uităm că trăim pe plaiuri binecuvântate. Și iar vine vremea colindelor. „Privații”, așa cum e creștinește, îi vor „binecuvânta” pe „bugetari”. Așa cum e normal de Sărbători, „bugetarii” vor cere și mai mulți bani, să crape „bujetul” cu totul… Și iar vine vremea colindelor în țara vesel-mohorâtă. Colinde politice, tradiționale… „Cerul și pământul, cerul și pământul/ În cântec răsună…” Chiar așa, ne da-ți ori nu ne „daț-i”?

3 Thoughts to “Ne da-ți ori nu ne „daț-i”?”

  1. Anonim

    Dle Săuca, dar de ce folosești dta pluralul cînd te referi la sine în textele astea insipide de belfer provincial?

  2. Io

    Ne dați!!! daca si ”da-ți” e scris greșit intenționat pune-l si pe ala in f*ing ghilimele ca și pe ”daț-i”. Ce exemplu dai?

  3. anonim

    Da trebuia musai sa incepem cu critica privind gramatica si nu ce contine articolul dar..(noi suntem romani ) sa trecem la MOS Klaus Iohannis :dupa parerea mea ,disperarea este de fapt,in adancul ei ,o alta forma de speranta. Un om normal are o singura patrie , eu iubesc aceasta tara , as fi bucuros sa o iubeasca si presedintele tuturor ROMANILOR.

Leave a Comment