Între reforme economice și haos

Traversăm un moment de criză economică profundă, marcată de dezechilibre bugetare, inflație, încredere tot mai fragilă în oamenii politici și o incertitudine pentru viitor. Guvernul condus de Ilie Bolojan a venit cu un set de măsuri economice clare, multe dintre acestea chiar dure și criticate vehement de societatea civilă.
Pentru unii, ele par drastice, iar pentru alții sunt inevitabile. Realitatea e undeva la mijloc, deoarece populația are toate motivele să se revolte. În schimb, mulți nu înțeleg sau nu doresc să înțeleagă faptul că vechile guvernări ne-au adus aici. De la cheltuieli iresponsabile, avantaje pentru cei de sus, dar și lipsa unor reforme reale în domeniile esențiale, ne-au adus în pragul unui colaps pentru care suferim toți. De notat e faptul că noi, întreaga societate, am ales cine să ne reprezinte, iar în egală măsură și cei care nu au avut simțul civic să iasă la vot.
Bolojan pare un om politic serios, unul dintre puținii rămași în care cetățenii și-au pus speranțele de-a lungul anilor. Ceea ce a reușit în cariera sa e vizibil, e un tablou palpabil al unei munci echilibrate. Și scurtul său mandat în fotoliul de șef de stat a arătat că se poate. Cunoscut din perioada în care a fost la cârma Oradiei, premierul a venit cu un plan pentru eficiență și tăieri de cheltuieli nejustificate. Cu toate acestea, unele măsuri ating coarde sensibile și au ajuns să afecteze domenii sensibile, precum educația, acolo unde este deja știut faptul că sunt alocați oricum prea puțini bani. Cu siguranță planurile vizează și politicienii mai curând decât ne așteptăm, doar că această perioadă este una numai bună pentru patrioți. Culmea, aceeași patrioți care au votat împotriva eliminării pensiilor speciale. Însă, în speranța că actuala configurație a Executivului e mai mult decât conștientă de riscuri, aceste măsuri vor aduce toată economia țării în limite normale.
Da, și bugetarii vor simți din plin aceste măsuri, dar fiecare cetățean muncitor al acestei țări are de suferit. Cei de la privat, mulți dintre ei cu venitul minim, simt tot mai greu ultimii ani, cu prețuri tot mai mari, rate și multe altele. Și foarte mulți dintre acestea muncesc zi de zi în industrie, comerț și alte activități, în lipsa cărora nu am mai avea traiul de acum.
Măsurile scot astfel la iveală o realitate, cea a cifrelor. Riscurile? Sunt uriașe, iar un haos nu e prea departe, ceea ce poate contura dezechilibru social. Ce este de bun augur e transparența, comunicarea constantă și explicațiile. Să sperăm că într-un final va fi bine.

Leave a Comment