Internetul și tehnologia ne îndobitocesc

Înainte de toate, trebuie să recunoaștem că tehnologia este o mare binecuvântare, dar în același timp şi un blestem pe măsură. Relațiile inter-umane au avut de suferit de când internetul și telefoanele inteligente au acaparat miliarde de oameni. Ieșim în oraș, pe o terasă, și, de cele mai multe ori, vedem că prietenii preferă să-și butoneze telefoanele în loc să socializeze cu cei care stau în jurul aceleași mese. Nu mai trebuie să ținem minte când este ziua de naștere a apropiaților. Facebook ne amintește. Dimineața, pe telefonul mobil, primim notificările. ”Cadoul” și urările se transmit, normal, în mediul virtual. Culmea, am ajuns să urăm ”La mulți ani!” și necunoscuților.
Computerul și gadgeturile derivate acestuia – tablete, smartphone-uri – au ajuns să controleze planeta pentru că sunt indispensabile. Aproape toată lumea le foloșeste sub diferite forme și nu îmi trece prin minte acum vreo activitate, indiferent din ce domeniu, care să nu aibă nevoie de cel puțin un calculator sau de o conexiune la internet. În era tehnologiei, am ajuns să simțim că nu mai suntem în stare să facem nimic cu propria minte. Telefoanele inteligente, tabletele și alte gadgeturi (termen englezesc care definește un obiect mic, ingenios construit și cu o utilitate însemnată) ne ajută să deținem informația în orice moment. Aplicațiile acestor minunății îți permit, de exemplu, să recunoști artistul care cântă o piesă pe care o auzi într-un bar, să comanzi un taxi fără a ști exact locul unde te afli, să-ți controlezi telefonul de la distanță în cazul în care l-ai pierdut sau ți s-a furat, să transformi telefonul într-o telecomandă pentru televizoarele inteligente sau să fii informat în timp real despre evenimentele care se întâmplă în jurul tău. Sunt însă și aplicații mai … ”perverse”. Una dintre ele îți spune când ar fi timpul să treci pe la duș. Arhiva nu mai trebuie ținută după modul clasic, în dosare și bibliorafturi. Acum ai posibilitatea ca toate fișierele importante să fie stocate într-un cont pe internet.
Nici în vârful muntelui nu poți scăpa de agresivitatea tehnologiei. Mai nou, am văzut că ciobanii țin evidența miorițelor pe tabletă și se apără de țânțari cu ajutorul aplicațiilor de pe telefon. Una peste alta, relațiile inter-umane suferă, iar țările își pierd tot mai mult din identitate, în contextul globalizării. Aceste vremuri au fost descrise de Albert Einstein, în urmă cu aproape un secol: ”Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți”. Și trebuie să-i dăm dreptate.

One Thought to “Internetul și tehnologia ne îndobitocesc”

  1. Anonim

    Domnule Gorgan, mi-a plăcut articolul, adaug doar că dacă omul se înstrăinează de el însuși prin intermediul „gadget”-urilor, de vină este omul, nu instrumentul.

Leave a Comment