În țara lui Papură-Vodă

Florina Man

Dacă în România poți ajunge student fără Bacalaureat, cu siguranță poți fi și șofer sau prim-ministru, chiar dacă ești analfabet. Mai mult decât atât, poți face pe chirurgul, având numai opt clase. Ce-i drept… nici în Evul Mediu nu existau medici cu diplome. Pe-atunci erau vraci, care extrăgeau dinți si măsele cu „alcool-emie”, drept anestezie. Pare-se că nu multe s-au schimbat. Deh, nu degeaba se spune că: „dacă vreți să scăpați de sfârșitul lumii, vă invităm în Romania”, fiindcă ceasul românesc, nu merge cu baterii „Made in U.S.A.”.
Păi, cum vrem să ieșim la liman, când toți fac după cum îi taie capul?! Chiar poți fi cine vrei, când vrei, să încalci reguli, fără să dai socoteală?! Vrei să ajungi specialist în orice? Nu trebuie decât să-ți plătești diploma. Nelegiuirile merg „ca pe roate” și nimic din ceea ce ar trebui să se întâmple, nu se întâmplă. Tot ce are legătură cu respectarea legii, tinde să devină pură întâmplare. Ne-am reîntors la „fanariotism”, asistând tot mai des la escrocherii, abuzuri, corupție, și mizerii de tot felul, acte prin care s-a urmărit mereu drumul către îmbogățire și putere. Cu alte cuvinte, legea românească este aplicată ca în junglă și nu ca într-o societate considerată progresistă.
Toate astea se întâmplă fără conștientizarea consecințelor, iar pentru tragediile rezultate nu plătește nimeni de pe scena politică, ba chiar se taie bilete, mai ceva ca la teatru. Plebea are circ și pâine. Interesele și jocurile politice actuale ucid atât la propriu, cât și la figurat. În acest sens, ajung să mă întreb dacă vom ajunge oare să se aloce criminalilor, pedofililor, violatorilor și hoților câte 5 lei pe zi, pentru suportarea condițiilor mizere din închisori?
În același timp, îmi vine în minte, la un pol total opus, faptul că părinții copiilor care merg la cămin trebuie să plătească zilnic 8 lei, pentru câteva linguri de hrană. Condamnați versus copilași. Desigur, antitezele pot continua și, da, este evident că toate merg pe dos. Cu siguranță, schimbarea polilor Terrei poate fi o explicație. Într-o țară cârmuită prost, încă mai avem impresia că trebuie să absolvim o facultate, pentru a fi președinte, medic sau ministru? Mai credem în epopei?! Azi poti să fii cine vrei… în țara lui Papură- Vodă.

Alte articole

Leave a Comment