Din „meandrele concretului”

Daniel Săuca
Interesant: vor apărea și tichetele culturale. Curiozitate: câte instituții (și firme?) le vor acorda. Și câți cetățeni liberi ai patriei vor cumpăra cărți pe bază de tichete culturale. Sau vor participa la spectacole, concerte. În Sălaj și aiurea.
Câtă mizerie: e plin facebook-ul de remarci rasiste, mai mult sau mai puțin „discrete”, față de originea etnică a componenților echipei naționale de fotbal a Franței, recent campioană mondială. Câtă ipocrizie. Nu mai sunt nici „agenții de influență” ce-au fost … Și nici „românii verzi”. Și nici facebook-ul.
De mulți ani, în toate sondajele de opinie românii spun că țara merge într-o „direcție greșită”. Oare care e „direcția bună”?
De peste 40 de ani sunt trăitor în Zalău. Și nu am văzut o stradă sau un lucru făcut cum trebuie, „dus până la capăt”. Sunt atât de multe exemple încât nu are rost să amintesc un lucru sau altul. Sunt tot mai obosit, tot mai sufocat de un oraș fără personalitate, fără viitor. Asta e: merita să plec atunci când am avut ocazia. Destul de probabil, acum e prea târziu.
Am asistat, fără să vreau, la manifestări tipic ceaușiste prin județ dedicate Centenarului. Nu mai vreau.
Sunt și lucruri faine prin Sălaj. De curând la Zăuan Băi am participat la o întâlnire a slovacilor dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea localității pomenite. S-a vorbit despre respectarea statului român, despre respectul dintre majoritate și minorități, despre „țara noastră”, România, despre viitor. Mulți dintre „românii verzi” sigur nu sunt capabili nici măcar să se gândească la asemenea vorbe.
Unii colegi de breaslă, mă rog, nu mai pot de turiștii ce vin sau ar trebui să vină în Sălaj. E clar: avem tot mai mulți specialiști în turism, de-a dreptul în management turistic strategic. Iar cu specialiștii, cu experții nu are rost să te pui. Singura șansă e vreun cataclism mai special în urma căruia Sălajul să fie mutat la munte ori la mare. Sau în Cosmos. Asta apropo de turismul spațial ce stă să prospere. În rest, să auzim numai de bine, de cinste, gramatică și bun-simț.
Curiozitate: îmi puteți indica (chiar după ce mă înjurați) ultima, cea mai recentă carte citită?

3 Thoughts to “Din „meandrele concretului””

 1. Anonim

  Bine ca esti tu destept Saucatule……..
  Critici Statul dar traiesti bine mersi pe banii lui si faci burta mare,barba deasa si latesti bucile pe fotoliul ala mare si moale de shaf……..
  In afara de difuzarea filmului Usturoi ce activitati notabile si mai ales cu ce ai imbunatatit cultura salajeana mai?

 2. Anonim

  3000 LEI DANIELE, NU E MULT?

 3. Anonim

  Domnule, scrii insipid, iar întrebarea finală e de mîrlan, funcționar care se închipuie intelectual.

Leave a Comment