Un autobuz-expoziţie va promova Centenarul Unirii prin Sălaj

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, un autobuz-expoziţie va străbate întregul judeţ Sălaj, în perioada 10 septembrie – 22 decembrie, în cadrul proiectului proiectului „Centenar Călător”, accesul fiind gratuit pentru toţi cei interesaţi.
Iniţiativa aparţine reprezentanţilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care a încheiat, în acest sens, un Acord de Parteneriat împreună cu operatorul de transport public, Transurbis Zalău.
Pornind de la premisa că manualele şcolare nu oferă informaţii suficiente cu privire la istoria locală, organizatorii acţiunii au declarat că proiectul urmăreşte „popularizarea, într-o manieră accesibilă şi atractivă pentru toate categoriile de public, a elementelor de istorie locală referitoare la implicarea şi contribuţia personalităţilor sălăjene la înfăptuirea Marii Uniri”.
Exteriorul autobuzului-expoziţie va fi decorat cu diverse printuri şi inscripţii referitoare la Centenarul Marii Uniri, iar în interior vor fi comunicate informaţii de natură istorică: date şi informaţii cu privire la cel de-Al Doilea Război Mondial, respectiv aportul oamenilor politici ai vremii la constituirea României Moderne. Totodată, va fi amplasat un monitor LCD ce le va permite elevilor desfăşurarea unor jocuri interactive cu tematică istorică, culturală şi vizionarea de materiale video. Jocurile vor avea în vedere atât dobândirea de cunoştinţe, cât şi consolidarea lor, participanţii care vor obţine cele mai mari punctaje urmând să fie premiaţi.
„Pentru a asigura o largă accesibilitate şi posibilitatea de a fi vizitată de cât mai mult public interesat, autobuzul va staţiona mai multe zile în proximitatea instituţiilor şcolare şi a autorităţilor locale”, potrivit declaraţiilor oferite de organizatori. Pentru o bună desfăşurare a întregului proiect, se va elabora un program ce va permite ghidarea participanţilor de către personalul specializat al instituţiei organizatoare.
Autobuzul va ajunge în Zalău, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Rus – Şimişna – Zalha, Sînmihaiul Almaşului – Hida, Bocşa, Pericei, Bobota, Măierişte, Ileanda, Valcău de Jos şi Marca.
Antonia Soponea

Leave a Comment