Despre prietenie

Daniel Mureşan

“Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți. Aceștia sunt grădinarii fermecători care ne fac sufletele să înflorească”, spunea Marcel Proust, și mare dreptate avea. În vremurile acestea tulburi, prietenii au început să însemne o fotografie la profilul de Facebook și statusuri din care aflăm ce mai fac. Trăim cu senzația că sunt lângă noi, dar nu i-am întâlnit demult. Ne întâlnim tot mai rar cu prietenii față în față, relațiile interumane devin tot mai superficiale.
Nici înainte de pandemie nu era mult diferit. Toți cei de pe Facebook arătau ce fac, ce și-au mai cumpărat. Sau ce terapeut sau consultant comportamental frecventează. Pe vremuri nu era nevoie de așa ceva, pentru că ne întâlneam cu prietenii și totul se rezolva după câteva ore de taclale. Acum lumea e interesată să își arate partea pozitivă a vieții (de multe ori, fabricată), nu mai are nevoie de sfaturile prietenilor. Probabil cred că ar putea fi judecați de semenii lor. De la cum se îmbracă, la deciziile pe care le iau, la serviciul pe care îl au (Doamne ferește să fii șomer). Un prieten adevărat nu te va judeca niciodată. El va fi alături de tine, chiar dacă este de altă părere.
După încetarea pandemiei trebuie să redevenim prieteni în realitate. Să ne chemăm prietenii în momentele frumoase ale vieții, iar în cele rele să vină nechemați. Deoarece prietenii mai și greșesc, s-a inventat un proverb care spune că ,,prietenia este o haină valoroasă care se curăță când se murdărește, nu se aruncă la prima pată”. Adică, nu căuta perfecțiunea. Cel care caută un prieten fără defecte, nu va avea niciodată prieteni.
Prietenia nu are legi. Nu s-a emis niciun decret care să ne spună condițiile în care putem sau nu să fim prieteni. Un prieten adevărat naște trăiri, atitudini și perspective frumoase. Azi nu avem aproape prietenii. Dar ei sunt ca stelele, nu le vezi întotdeauna, dar le simți strălucind pe cer. Ei strălucesc în sufletul tău, sunt răbdători și așteaptă să te îmbrățișeze din nou.
Mai e puțin și ne vom îmbrățișa prietenii, vom ieși cu ei la o terasă, îi vom primi acasă, vom face vacanțe împreună. Prietenii rămân mereu în suflet, căci ei fac parte din ființa noastră.

Leave a Comment