De ce plâng patronii

Sunt ani buni de când le iau apărarea patronilor sălăjeni, unii mai buni, alții mai slabi, dar care țin economia județului. Să nu uităm că mediul privat este elementul principal într-o economie. Baiul este că, în multe situații, factori importanți de decizie uită acest aspect, nu își mai amintesc că activitatea privată este cea care trasează drumul spre o economie dezvoltată. Ani buni am tot auzit patroni sălăjeni plângându-se că nu găsesc salariați, că nu mai reușesc să recruteze oameni buni, profesioniști, salariați serioși și harnici. Au fost nenumărate ședințele în care am ascultat patronatele, angajatori din județ, reprezentanți ai unor companii private nemulțumiți că au dificultăți în găsirea forței de muncă. Doar că a venit momentul să stau de vorbă și cu partea cealaltă, să vedem de ce Sălajul are atâția șomeri, atâția oameni care încă muncesc peste hotare, iar tinerii buni fug de rup pământul spre alte județe. Păi cum să ai angajați buni când tu le oferi niște salarii de mizerie, dar ai pretenții, când tu îi angajezi cu tot felul de convenții sau, mai rău, nu le plătești contribuțiile. Aflu că acum cinci sau șase ani, un ditamai patronul sălăjean pe care îl vezi într-un munte de mașină și cu un conac de casă, avea zeci de angajați ce figurau în concediu fără salariu, dar care, în realitate, erau la muncă zi de zi. Fiind bolnav, unul dintre acești salariați s-a dus la Casa de Asigurări de Sănătate. Surpriză! Omul nu avea plătite contribuțiile. Așa a aflat că figura de fapt într-un lung și ilegal concediu. Într-un final s-a lăsat cu un proces penal, cu anchete și toate cele. Știu, e greu în mediul privat, dar cred că pentru a avea oameni buni și serioși trebuie să investești în ei. Da, patronii vor sări și vor spune cât este de greu, cât este de dificil. De acord! Eu doar știu nenumărate firme în Sălaj, unele parte din companii puternice, care își plătesc oamenii mizerabil, iar apoi se plâng că rămân fără salariați. Așa ajungem și la povestea cu asistații social. Asistatul își primește suma lunară, mai beneficiază de un ajutor de încălzire, mai vin alocațiile pruncilor, iar la final, când trage linie, omul ăsta câștigă mai mulți bani într-o lună decât un angajat cu salariul minim pe economie. Da, cine este de vină? Statul în primul rând, pentru că îi permite asistatului social să stea pe banii săi în loc să se angajeze.

4 Thoughts to “De ce plâng patronii”

  1. […] Sunt ani buni de când le iau apărarea patronilor sălăjeni, unii mai buni, alții mai slabi, dar care țin economia județului. Să nu uităm că mediul privat este elementul principal într-o economie. Baiul este că, în multe situații, factori importanți de decizie uită acest aspect, nu își mai amintesc că activitatea privată este cea care trasează drumul spre o economie dezvoltată. Ani buni am tot auzit patroni sălăjeni plângându-se că nu găsesc salariați, că nu mai reușesc să recruteze oameni buni, profesioniști, salariați serioși și harnici. Au fost nenumărate ședințele… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    E clar ca cel ce scrie nu a avut firma

  3. Anonim

    Cine-i dom’ne muntele ala de masina.Ca de numele ptaronului sunt sigur ca n-aveti eggs-uri sa ni-l spuneti !

  4. Anonim

    Pentru anonimul de la 9.51
    Dacă patronul are ditamai viloaie și muntele de mașină fii sigur ca mai are multe altele de care nu știe toată lumea. Atunci nu zice ca e greu ca nu sunt bani , ca angajații fac parte din aceeași familie.Care familie? Nici contribuțiile nu i le plătește . Cel care merge la muncă merge în primul rând pentru el și familie.Nimeni nu merge la muncă de plictiseală, ca nu are ce face acasă. Ca nu toți au avut șansa sau inspirația să se facă patroni e altă poveste.Dar un patron nu poate fi mulțumit de un angajat dacă își bate joc de el. Spor în afaceri și salarii cat mai bune!!!

Leave a Comment