Cumpărăm, deci existăm!

Trăim vremuri bune comparativ cu anii din comunism. Îi contrazic pe cei care spun și tot repetă cum și cât de bine era atunci, în comunism, înainte de ’89. Apă cu porția, căldură la fel, electricitate câteva ore pe zi, pâinea pe cartelă, o pereche de pantofi pentru trei sezoane, două bluze și două perechi de pantaloni „de casă” și „de stradă”, suc – defel, săpun și produse cosmetice pentru îngrijire corporală pe rafturile magazinelor – nu, detergent de rufe – pas, detergent de vase – habar nu aveam că există așa ceva, program la televizor – câteva ore pe zi, portocale și banane în magazinele alimentare – pas, și exemplele ar putea continua. Mă gândesc la mijloacele de comunicare, la banalul telefon fix care, în vremea comunismului, cine-l avea în casă era…”rara avis”. Ar mai fi o grămadă de exemple și nu mi-ar ajunge o pagină sau două de ziar să spun câte nu erau și câte ne lipseau. Nu erau nici pretenții, pentru că așa erau vremurile și mulți dintre noi, poate, așa concepeam că este normalitatea. Acum avem chiar de toate, la discreție. Criză sau nu, nivelul de trai e unul ridicat și inevitabil pretențiile fiecăruia au crescut, ceea ce este și foarte firesc. Omul modern din zilele de astăzi, zile de criză, a ajuns să fie dependent de consum. În luna cadourilor am observat cel mai bine societatea asta de consum în care trăim. E adevărat că evoluția socială înseamnă și creșterea nevoilor de consum. Cu cât omul cunoaște și știe mai mult, cu atât dorește mai mult, consumă mai mult. Cumpărăm, inclusiv eu, chiar și atunci când nevoile noastre sunt satisfăcute, lucruri fără rost și apoi ne plângem că nu mai avem resurse financiare. Nu putem opri consumul, dar putem alege să consumăm cu sens și cumpătat! Am fi mult mai liniștiți. Viața e simplă, noi o complicăm!

9 Thoughts to “Cumpărăm, deci existăm!”

  1. […] Trăim vremuri bune comparativ cu anii din comunism. Îi contrazic pe cei care spun și tot repetă cum și cât de bine era atunci, în comunism, înainte de ’89. Apă cu porția, căldură la fel, electricitate câteva ore pe zi, pâinea pe cartelă, o pereche de pantofi pentru trei sezoane, două bluze și două perechi de pantaloni „de casă” și „de stradă”, suc – defel, săpun și produse cosmetice pentru îngrijire corporală pe rafturile magazinelor – nu, detergent de rufe – pas, detergent de vase – habar nu aveam că… Citeste mai mult […]

  2. […] Trăim vremuri bune comparativ cu anii din comunism. Îi contrazic pe cei care spun și tot repetă cum și cât de bine era atunci, în comunism, înainte de ’89. Apă cu porția, căldură la fel, electricitate câteva ore pe zi, pâinea pe cartelă, o pereche de pantofi pentru trei sezoane, două bluze și două perechi de pantaloni „de casă” și „de stradă”, suc – defel, săpun și produse cosmetice pentru îngrijire corporală pe rafturile magazinelor – nu, detergent de rufe – pas, detergent de vase – habar nu aveam că…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Articol pe placu guvernanților, oricine judecă mai mult decât o găină constată că, avantajele de atunci erau mult mai mari decât dezavantajele. Orice cetățean avea loc de muncă asigurat, nu trebuia să slugărească pe afară, se asigura apartament/familie. Oare de ce nu existau atunci pensiile speciale nerușinate și sfidătoare ? Acum te poți tot uita în vitrine dacă o pensie e deabia o treime din media salariilor, scandalos de puțin . Pe vremea lui Ceaușescu, o pensie era trei sferturi din cel mai bun salariu pe care l-ai avut, nu din medie !

    1. Anonim

      @ 08:49
      Cum se vede, dta judeci „mai mult decît o găină”. Adică cît două găini! Sau, altfel spus, cît o găină la pătrat!

      1. Anonim

        @10:35 Handi, nu le ai cu mate, ai făcut școala recent. Bă, 1² nu e 2 !

    2. Anonim

      Comunistule, nu maibine emigrezi tu in Coreea de Nord?

      1. Anonim

        Handicapatule, du-te tu în america. În toate sondajele, cel mai mare conducător la români a fost Ceaușescu urmat de MS Regele Mihai I !

  4. Younce

    Eu subscriu total la articol. Nici măcar nu am putea sa comparam. Doar dacă suntem blocați acolo am putea spune ce bine și multilateral dezvoltata era societatea pe atunci. Sper sa nu se mai întoarcă în veci.

  5. Anonim

    Handicapatule, du-te tu în america. În toate sondajele, cel mai mare conducător la români a fost Ceaușescu urmat de MS Regele Mihai I !

Leave a Comment