Cine pe cine manipulează astăzi?

Peste câteva zile, în 26 noiembrie, se împlinesc 16 ani de când social-democraţii au câştigat ultima dată alegerile parlamentare în România. Când spun că „au câștigat”, mă refer exclusiv la faptul că în urma acelor alegeri au numit – după cum au dorit – premierul și, implicit, formula Guvernului. Știu că vi se pare ciudat, însă acesta este adevărul. Dacă vă mai amintiți, în 2008, pesediştii au fost invitaţi un an la guvernare alături de PDL doar pentru ca Mircea Geoană să-şi compromită imaginea în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Apoi, în 2012, pesediștii și-au pus masca USL şi au fost obligaţi să împartă „ciolanul” cu liberalii. Iar dacă acum stăm și cugetăm, PSD nu a câştigat niciodată alegerile parlamentare sub denumirea actuală. În urmă cu 16 ani, partidul lui Ion Iliescu se numea PDSR.
Îmi amintesc sloganul preferat de PSD în 2014, la alegerile prezidențiale, și anume „Mândri că suntem români” – o stupiditate de altfel. Astăzi, social-democraţii se tăvălesc din nou în ipocrizie: „Îndrăznește să crezi în România”. Adică, mai concret „Îndrăznește să crezi în PSD”. Iar dacă între România și PSD, fie și în concepția social-democrată, se poate pune semn de egalitate, dați-mi voie să fac un pas înapoi…
S-au gândit ei, pesediștii, așa, peste noapte, să facă uz de relația (mai mult sau mai puțin ortodoxă) cu cei de la ALDE, să creeze o majoritate parlamentară, ca apoi să majoreze salariile bugetarilor cu doar o lună înainte de alegeri. În general, lipindu-se pe o ordonanță a Guvernului Cioloș, vorbim despre o pomană electorală de peste 4 miliarde de lei, plătită preferenţial de PSD şi ALDE din buzunarul tuturor fraierilor plătitori de taxe. La această sumă se adaugă câteva „cadouri” oferite altor categorii de angajaţi la stat, în cuantum de 5 miliarde de lei. Și, ca de obicei, nici naiba nu s-a întrebat de unde atâția bani și cine va fi tras la răspundere pentru viitoarea prezumtivă destabilizare economică.
Practica de astăzi a PSD este, din nefericire, identică cu cea a PDSR din 2000. Am sperat ca, în ultimii 16 ani, societatea în care trăim să se fi maturizat. Dacă în urmă cu câțiva ani, astfel de promisuni oarbe și nefondate, pur electorale, aveau un efect mai mult decât pozitiv asupra majorității populației, astăzi, lucrurile nu mai stau la fel. Dacă politrucii dau impresia că i-a lovit nu știu ce val de amnezie, societatea pare să fie ceva mai înțeleaptă. Sau, cel puţin, potenţialii beneficiari ai unor astfel de măsuri mestecă diferit politica. Dacă în mediul rural lumea mai așteaptă încă pomenile electorale, oamenii putând fi destul de ușor de manevrat, într-o școală, pe un hol de spital, într-o instituție publică, acest gen de „pocnitori” încep să-și piardă ecoul.
Vă spun un mic secret. Cu excepția celor mulți care, de această dată, nu vor participa la vot, majoritatea electoratului bugetar – pe care îl vom întâlni la urne în 11 decembie – s-a hotărât deja cui îi va acorda votul. Cei care, în ultimii aproape 27 de ani, au așteptat nerăbdători să le bată la ușă social-democrații cu desagii în spinare, evident că vor vota și de această dată cu PSD. Pentru ei, permanenții vinovați de situația lor socială sunt „ceilalți”, adică Băsescu, Iohannis și, mai nou, Cioloș.
De cealaltă parte, cei care au detestat mereu „ciuma roşie” nu se vor înjosi niciodată să pună ştampila pe această culoare. Și nu pentru că nu le-ar păsa de oferta electorală a PSD, ci pentru că pur și simplu se simt umiliţi atunci când nişte politruci le jignesc inteligenţa.

5 Thoughts to “Cine pe cine manipulează astăzi?”

  1. Anonim

    Foarte adevarat, ceea ce scrieti, domnule Vadan. Din nefericire, in tara aceasta avem mult prea multi inculti, necivilizati si prostalai, care nu-si folosesc mintea atunci cand voteaza.

  2. Anonim

    Pacat ca existati domnuleVadan ..cred ca gaina are mai multa minte decat d-voastra.La mine in institutie d-vostra nu a-ti avea ce cauta dar nici cu un ban nu v-as renumera pt.articolul pe care l-ati scris.De ce bagati raca si ura intre cititori…nu va e rusine sa raspanditi atata rautate.Pacat de ziar ca pt. d-voastra nu-mi pare rau ca a-ti ajuns atat de josnic.

    1. Olivian

      Domnule anonim, indivizii de teapa Dvs., ce depășesc cu aprecierile lor limita penibilului, ma determina sa nu renunț, sa merg mai departe. Eu ma bucur ca existați. Fără astfel de indivizi, pur ai simplu m-as simți inutil. Sunteți exemplu de „așa nu” in toate disertațiile mele. Apropo, nu mi-as dori nicio clipa un șef analfabet 😉

    2. Re-numeratia

      Bag seama ca esti oarece sef la o institutie de stat.. pus de PSD dupa reactia pe care o ai. Eu zis ca „renumerezi” publicul de la disertatiile pe care zici ca le faci si sa lasi remuneratia pe seama altora.

  3. Anonimul venețian

    Auziți, doamna sau domnule ce-ți fi fiind , înainte de a face pe criticul , analistul politic și pe psihanalistul de serviciu , învață sa scrii , ca ,deocamdată ești agramat și e mai mare jena ca ,mai și lucrezi intr-o instituție! Uita-te la tine înainte de a contura profilul pshihologic al altuia , nu de alta ,da poate de la atâta talent de’a lui Freud , te recrutează la FBI! Apropo , spre stupoarea matale, afla ca sunt un cititor care nu suporta prostia agresiva și agramatiii!!!

Leave a Comment