2022, la bilanț (I)

Daniel Săuca

Încet, încetuc ori mai repejor (depinde cum „simte” fiecare curgerea timpului) se gată și 2022. Un an „nebun”, poate mai „altfel” decât alții. Măcar din perspectiva războiului. Războiul din Ucraina. Au fost destule voci, de la noi și de aiurea, care au afirmat răspicat că lumea s-a schimbat din cauza acestui conflict. S-ar fi gătat (nu sună bine, dar azi parcă îmi place să grăiesc mai „țărănește”) importurile de „energie ieftină” din Rusia, s-ar fi schimbat „polii” mondiali pe putere, al treilea război mondial e în plină desfășurare… Am citit destul de mult, și pe această temă (majoră). Prea multă propagandă, și de o parte, și de alta. Rămâne o țară distrusă, milioane de refugiați, sute de mii de morți și răniți, pagube de miliarde și miliarde de euro. Și „nebunia” nu s-a terminat (ca să nu mai scriu gătat).
În 2022, în România, s-ar fi închis oficial dosarul „Pandemia”. „Nebunia” asta ne-a influențat, afectat puternic. Nu numai stilul de viață, să zic așa. Nu revin asupra subiectului. Rămân poate câteva întrebări: societatea viitorului chiar va fi „informațională”?; cât de pregătiți suntem, de fapt, pentru a răspunde „atacurilor” împotriva sănătății publice?; cât de „sociali” mai sunt oamenii în noua „eră comunicațională”?
O altă „nebunie” s-a întâmplat în 2022, și la noi, probabil și din cauza războiului: scumpirile, inflația, criza energiei. Viața de zi cu zi e tot mai scumpă și în România. Și nu numai. Ministrul Finanțelor: „Dacă observaţi, eforturile au fost să domolim inflaţia. Greu, e foarte complicat cu această sintagmă domolirea inflaţiei. De ce? Pentru că, dincolo de inflaţia din preţurile la energie, a venit inflaţia generată de lanţurile de aprovizionare, conflictul din Ucraina a restructurat o serie de lanţuri de aprovizionare pe bunuri de larg consum. Şi, mai mult decât atât, inflaţia importată, noi suntem o ţară care avem un deficit mare de balanţă comercială, depindem de importuri, mai ales pe bunurile de larg consum. Şi atunci, vrei nu vrei, atunci când îţi intră în ţară acele bunuri îţi intră deja cu inflaţie. Vedem că inflaţia în zona euro deja e şi ea la două cifre”, a precizat Adrian Câciu (ziare.com). Așa o fi?

2 Thoughts to “2022, la bilanț (I)”

  1. […] Daniel Săuca Încet, încetuc ori mai repejor (depinde cum „simte” fiecare curgerea timpului) se gată și 2022. Un an „nebun”, poate mai „altfel” decât alții. Măcar din perspectiva războiului. Războiul din Ucraina. Au fost destule voci, de la noi și de aiurea, care au afirmat răspicat că lumea s-a schimbat din cauza acestui conflict. S-ar fi gătat (nu sună bine, dar azi parcă îmi place să grăiesc mai „țărănește”) importurile de „energie ieftină” din Rusia, s-ar fi schimbat „polii” mondiali pe putere, al treilea război mondial e în plină desfășurare……  » Mai multe detalii […]

  2. […] Daniel Săuca Încet, încetuc ori mai repejor (depinde cum „simte” fiecare curgerea timpului) se gată și 2022. Un an „nebun”, poate mai „altfel” decât alții. Măcar din perspectiva războiului. Războiul din Ucraina. Au fost destule voci, de la noi și de aiurea, care au afirmat răspicat că lumea s-a schimbat din cauza acestui conflict. S-ar fi gătat (nu sună bine, dar azi parcă îmi place să grăiesc mai „țărănește”) importurile de „energie ieftină” din Rusia, s-ar fi schimbat „polii” mondiali pe putere, al treilea război mondial e în plină desfășurare…… Citeste mai mult […]

Leave a Comment