Veşti bune de la Statistică: Salariile au crescut puţin, dar sigur

Luna decembrie a anului 2014 a adus creşteri salariale atât pentru angajaţii din mediul privat cât şi pentru cei din sectorul bugetar. Cel puţin asta indică un raport al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Sălaj, care precizează că în ultima lună a anului trecut câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.582 de lei, cu 7 la sută mai mare decât în luna noiembrie 2014, iar cel mediu nominal net a fost de 1.866 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 123 de lei, respectiv cu 7,1 la sută mai mult. Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniu intermedieri financiare şi asigurări – 4.341de lei, iar cele mai mici au fost înregistrateîn ramura hoteluri şi restaurante – 1.061 de lei.
Potrivit DJS Sălaj, în ultima lună a anului trecut, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2014. Acestea s-au datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători, sume din alte fonduri – inclusiv tichete de masă şi tichete cadou, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari în funcţie de contracte. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna decembrie 2014 faţă de luna precedentă s-au înregistrat în ramurile: industria extractivă – 24,3 la sută; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat +20,9 la sută; tranzacţii imobiliare +12 la sută; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice + 11,2 la sută; agricultură, silvicultură şi pescuit +11,1 la sută; informaţii şi comunicaţii +10,9 la sută. Şi în sectorul bugetar au fost înregistrate uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2014 în sănătate şi asistenţă socială cu 1,6 la sută, respectiv în administraţia publică cu 0,3 la sută. În schimb în învăţământ, câştigul salarial mediu net a înregistrat o scădere cu 2,2 la sută, fiind influenţat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanţei şcolare. Potrivit DJS Sălaj, comparativ cu luna decembrie a anului 2013, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6 la sută.

2 Thoughts to “Veşti bune de la Statistică: Salariile au crescut puţin, dar sigur”

  1. Cele mai sigure oferte de lucru

    Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul „Info” la adresa de email:  ica_tudorr@yahoo.com

  2. Anonim

    Interesanta statistica, din care reiese ca un profesor cu studii universitare , cu gradul didacti I. si cu vecime in invatamant de 34 de ani nu are venitul mediu nici in valoare bruta ,nici cea neta.

Leave a Comment