Timbru de mediu declarat ilegal şi de instanţele din România şi de CJUE

Statul a început să piardă procesele iniţiate de contribuabilii nemulţumiţi de timbrul de mediu, prima instanţă care s-a pronunţat în acest sens fiind Tribunalul Teleorman
OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, conţine şi dispoziţii care încalcă Constituţia României. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligaţia achitării timbrului de mediu în cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Potrivit avocatului Coltuc Marius Vicenţiu consultat de noi, acest articol încalcă principiul neretroactivităţii legii civile, principiu consacrat de prevederile art.15 alin. 2 din Constituţie şi de art. 6 din Codul civil.

Cum procedăm pentru a contesta noua taxă auto?

Toate persoanele care au achitat timbrul de mediu se pot îndrepta împotriva statului român prin promovarea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată prin care să solicite restituirea sumei achitate cu titlu de timbru de mediu.
Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbre sunt, potrivit avocatului:
• cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate;
• contract de vânzare cumpărare a autovehiculului;
• decizia de impunere a plăţii timbrului de mediu eliberata de Administraţia Finaciară competentă şi dovada plăţii timbrului de mediu.

Av. Coltuc Marius Vicenţiu
www.coltuc.ro
(P)

Alte articole

One Thought to “Timbru de mediu declarat ilegal şi de instanţele din România şi de CJUE”

  1. Teodora

    Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul „Info” la adresa de email: teodoraartemiza@gmail.com

Leave a Comment