Tarifele pentru racordarea la reţeaua electrică scad

Un proiect de ordin al Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că tarifele de racordare la reţeaua electrică nu vor mai include şi contravaloarea contorului. Astfel, costurile vor scădea.

“În practică s-a constatat că lucrările de racordare la reţea se execută de operatori economici atestaţi prin încheierea de contracte de execuţie cu operatorul de reţea, mai puţin însă grupul de măsurare care este achiziţionat şi montat de către operatorul de reţea. S-a constatat de asemenea că operatorii de reţea înlocuiesc periodic grupurile de măsurare existente care necesită verificare metrologică sau cu durata de viaţă normală depăşită, costurile în aceste cazuri fiind acoperite prin tariful de distribuţie. Pentru tratarea unitară a costurilor cu achiziţia şi montarea grupurilor de măsurare în cazul noilor racordări şi în cazul înlocuirii celor  existente, în proiectele de modificare a Regulamentului şi Metodologiei se propune ca din tariful de racordare să se excludă costul grupului de măsurare, precum şi montarea acestuia.

Modificarea presupune faptul că, în ambele situaţii: utilizatori noi sau existenţi, costurile cu achiziţia şi montarea grupurilor de măsurare se vor regăsi în venitul reglementat care se recuperează prin tariful pentru serviciul de distribuţie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului ANRE.

Prin urmare, costul final al racordării la reţeaua electrică va fi mai mic. În cazul unei case, cu 100 de lei.

Costul contorului va fi trecut în baza reglementată de active a distribuitorului, remunerată de ANRE. Se va regăsi în tariful de distribuţie, pe care îl plătesc toţi clienţii din respectiva zonă de distribuţie.

Proiectul prevede şi un termen maxim de cinci zile în care trebuie semnat contractul de execuţie a lucrărilor de racordare, care curge de la momentul în care firma care a obţinut autorizaţia de constructive şi certificatul de urbanism.

Leave a Comment