Consilierii din Crişeni dau cu piciorul investiţiei Michelin

VIDEO

Consiliul Local al comunei Crişeni riscă să elimine din România o posibilă investiţie a Companiei Michelin, estimată la peste 300 milioane de euro, după ce a votat, vineri, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de 20 hectare, stabilind preţul de pornire a licitaţiei la 7,9 euro/mp.

Anterior şedinţei de vineri, pentru terenul respectiv, au fost întocmite trei evaluări: una cerută de Michelin, în urma căreia preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 3 euro/mp, una cerută de Primărie, potrivit căreia preţul a fost stabilit la 7,9 euro/mp şi o a treia, la recomandarea autorităţilor judeţene, în urma căreia preţul a fost stabilit la 5,4 euro/mp.

Pentru că vor neapărat ca investiţia Michelin să se facă în Sălaj şi nu în alt judeţ ori în altă ţară, autorităţile sălăjene şi cei şase parlamentari ai judeţului au recomandat consilierilor locali din Crişeni să accepte ca licitaţia de vânzare a terenului de 20 de hectare să pornească de la preţul de 5,4 euro/mp, agreat de Michelin, dar aceştia au refuzat.

Încăpăţânaţi, aceştia au mers în cadrul şedinţei de CL, pe o singură idee: că investiţia se va face doar dacă Michelin va cumpăra terenul cu 7,9 euro/mp, refuzând să înţeleagă diferenţa de preţ. „Michelin e un nume şi nu cred că se va rezuma să oprească investiţia pentru această diferenţă de preţ”, au susţinut consilierii, siguri fiind că multinaţionala va da oricât cer ei pe păşunea cu pricina. De fapt, lucrurile nu stau deloc cum cred ei: Michelin s-ar putea să nu accepte preţul de 7,9 euro/mp, mai ales că terenul de 20 de hectare trebuie descărcat arheologic înainte să se facă investiţia, la fel cum din zonă trebuie relocată o magistrală a Transgaz. Toate aceste costuri reprezintă, în cifre, diferenţa de la 5,4 euromp până la 7,9 euro/mp, lucru pe care, însă, aleşii din Crişeni nu au vrut să îl priceapă şi pace bună.

La fel de încăpăţânaţi s-au dovedit a fi şi când au pus problema taxelor şi a impozitelor pe care Michelin le-ar vira bugetului local, taxe care, din cauza că terenul aparţine cadastral de Zalău, ar merge la bugetul municipiului şi nu la cel al comunei Crişeni. Aici trebuie subliniate trei aspecte de care consilierii nu ţin cont: 1.investiţia Michelin nu este una pentru Zalău ori Crişeni, ci pentru întreg Sălajul şi pentru România; 2. dacă sunt atât de nemulţumiţi că taxele respective ar ajunge în vreun fel la Zalău, poate că Zalăul ar trebui să le reamintească că iau apă potabilă din reţeaua de apă municipală, trasă din Vârşolţ, fără a da vreun ban pentru acest lucru, ba mai mult, folosesc tot „moca” staţia de epurare a municipiului. Oare cum li s-ar părea celor din Crişeni ca Zalăul să le „închidă” robinetele, pe motiv de bani mărunţi?

Despre aspectul taxelor către bugetul local, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a declarat că, dacă investiţia s-ar putea face la Zalău, administraţia locală ar scuti multinaţionala de orice plată către bugetul municipiului, în următorii 5 ani, numai să se creeze noi oportuniţi economice pentru judeţ.

Pentru a-i convinge pe consilieri să dea undă verde investiţiei, autorităţile judeţene şi parlamentarii sălăjeni nu doar că au fost prezenţi la şedinţa de CL,  dar s-au deplasat la sediul primăriei şi în cursul dimineţii de vineri, într-o încercare disperată de a face lucrurile să meargă.

Discuţia a fost una încinsă, cu scântei, în care pe de-o parte, au fost aduse argumente multiple, iar de cealaltă parte a stat, ca un zid de ciment, o încăpăţânare feroce şi o ignoranţă crasă faţă de binele judeţului.

Nepăsarea consilierilor locali s-a văzut încă din start din faptul că, din 11 consilieri, au fost prezenţi la întâlnire doar trei, din care doi din UDMR, iar unul din PSD. Pretextul invocat de ceilalţi a fost acela că întâlnirea a fost programată în timpul orelor când ei se aflau la lucru (deşi şi alte şedinţe de CL sunt derulate într-un interval asemănător).

Prefectul Filonaş Chiş a subliniat, încă de la începutul întâlnirii, importanţa pe care investiţia avută în vedere de Michelin România o are atât pentru Crişeni, cât şi pentru Sălaj. “Trebuie să vedem şi să găsim o cale reală pentru a servi interesele tuturor. Am venit aici pentru a discuta subiectul investiţiei Michelin. Este vorba despre o hotărâre care trebuie luată acum, astăzi, legat de suprafaţa de teren de 20 de hectare pe care Michelin o solicită. Nu este o glumă, ci o treabă serioasă ce priveşte tot judeţul şi comuna Crişeni. Dacă pierdem această investiţie, pierdem sute de locuri de muncă pentru sălăjeni”, a spus prefectul Filonaş Chiş.

Acesta a amintit şi neînţelegerile dintre aleşii locali şi investitor privind preţul de pornire a licitaţiei de vânzare a terenului respectiv, dar a subliniat că trebuie găsită o variantă de mijloc. Mai exact, potrivit prefectului, au fost două expertize care “nu se pupau”: în una (cea a Michelin, n.r.) preţul de pornire era 3 euro/metrul pătrat, iar alta (a Primăriei, n.r.) de 8 euro/metrul pătrat. S-a făcut o a treia, potrivit căreia preţul de pornire a fost stabilit la 5,4 euro/metrul pătrat, însă primarul comunei, Andrei Maior, l-a pus sub semnul întrebării, spunând că “nu ştim, însă, cât este de real”. Prefectul a argumentat necesitatea luării unei decizii rapide susţinând că Michelin trebuie să ştie acum situaţia pentru a-şi planifica bunul mers al lucrurilor în anul următor. “Cei de la Michelin sunt interesaţi de o decizie rapidă, acum şi nu în ianuarie. Trebuie să nu amânăm. Noi nu obligăm pe nimeni să voteze într-un anumit fel, dar vă spun că sunt interesaţi să cumpere tot terenul, să deschidă aici o fabrică şi să se creeze 700-800 sute de locuri de muncă. Mingea e la voi. Aveţi posibilitatea de a obţine 1,8 milioane de euro şi să aducem alţi şi alţi investitori în Sălaj. Noi suntem aici să transmitem un singur mesaj: că nu vrem să pierdem această investiţie”, a spus prefectul, vorbind în numele lui, al reprezentanţilor CJ şi ai liderilor partidelor politice.

Cuvintele oficialului au sunat în gol în urechile celor din Crişeni, care au ţinut cu dinţii ca preţul de pornire a licitaţiei să fie circa 8 euro/metrul pătrat. Au motivat că păşunea respectivă a fost obţinută cu greu, au adus unele argumente istorice şi sentimentale, cum că bunicii şi strămoşii au luptat pe acel deal, ca în final să se ascundă după fustele localnicilor. Astfel, potrivit consilierului Toader Crişan (PSD), localnicii din comună nu vor ca păşunea să fie vândută pe bani de nimic, deşi numai aşa nu se poate numi suma de 1,8 milioane de euro. “Oamenii nu vor să dăm terenul doar aşa, degeaba. Dacă ei nu vor, noi cum să votăm altfel? Dacă vin şi ne aruncă cu piatră în geam?”, a spus Toader Crişan. În asementimentul alesului local a fost şi viceprimarul Vasile Bogdan, care a declarat că decizia nu poate fi luată fără oameni. “Dacă ar fi terenul meu, l-aş vinde, dar nu e. Înţeleg cum se pune problema la nivel de judeţ, dar oamenii din Crişeni nu vor”, a spus viceprimarul, punând, astfel, cu lejeritate, întreaga responsabilitate pentru eventuala pierdere a investiţiei pe umerii localnicilor din Crişeni.

Vicepreşedintele CJ Sălaj, Valer Crişan, a combătut aceste declaraţii spunând că aleşii locali au responsabilitatea de a-şi asuma decizii şi că dacă s-ar fi vrut părerea fiecărui localnic, s-ar fi făcut un referendum. “Dacă nu puteţi lua decizii, ce căutaţi în Consiliul Local? Eu cred că localnicilor li s-a spus doar pe scurt despre preţurile diferite, dar nu li s-a explicat exact ce înseamnă şi care sunt beneficiile investiţiei. Şi ce trebuie înţeles este şi faptul că acesta este doar preţul de pornire a licitaţiei, dar de fapt terenul s-ar putea vinde la un preţ mult mai mare de atât ”, a spus Valer Crişan.

Senatorul PSD Gheorghe Pop a fost şi mai tranşant: “Care sunt, de fapt, piedicile şi buba? E clar că trebuie să luăm o decizie politică şi dacă e cazul, o vom lua. Dacă unui consilier nu îi convine preţul de 5,4 euro/metrul pătrat, vom rezolva problema în mod politic Sau aveţi o altă variantă de investitori de care noi nu ştim?”, a spus Gheorghe Pop.

Referitor la acest ultim aspect, primarul Maior a spus că au mai fost şi alte societăţi care au întrebat despre terenul cu pricina, dar când i s-au cerut detalii, a amintit doar vag despre o firmă franceză, care ar fi vrut să cumpere 5-6 hectare pentru a face o parcare pentru tiruri. Edilul a răspuns la fel de vag şi când a fost întrebat despre nivelul bugetului local într-un an de zile. “Nu ştiu exact cât este”, a spus Maior, deşi este greu de crezut că un şef de administraţie locală nu cunoaşte cea mai importantă sumă cu care lucrează.

Maior s-a dovedit ferm, însă, la un alt aspect: valorificarea terenului de 20 de hectare într-un alt regim decât vinderea lui către Michelin. “Vă garantez că în 3 ani îl vindem, pe bucăţele”, a spus Maior, deşi, de fiecare dată când a fost întrebat de către reprezentanţii autorităţilor dacă este pro-investiţia Michelin a răspuns afirmativ. “Da, vreau investiţia, dacă nu o vroiam, nu făceam demersurile la Ministerul Agriculturii pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenului”, a spus Maior.

Vizavi de acest aspect, însă, prefectul Filonaş Chiş a punctat câteva lucruri importante. Astfel, oficialul a spus că a reuşit cu mare dificultate să îi convingă pe cei din Ministerul Agriculturii să schimbe categoria de folosinţă a terenului şi că a izbutit abia când a subliniat importanţa investiţiei, Michelin nefiind o companie pe care România îşi permite să o piardă. Pe de altă parte, prefectul a spus că dacă Ministerul Agriculturii nu schimba categoria de folosinţă a păşunii acum, acest lucru era imposibil de realizat în ianuarie, având în vedere unele schimbări legislative survenite. “În plus, nu este exclus să ne trezim cu o Ordonanţă de Urgenţă pentru că Guvernul nu îşi permite să piardă o asemenea investiţie, în momentul de faţă. V-aţi stabilit un mod de gândire foarte rigid, care nu face bine Sălajului”, le-a spus prefectul Filonaş Chiş reprezentanţilor Primăriei Crişeni.

Singurii care au anunţat, totuşi, că susţin investiţia Michelin şi că vor aproba preţul de pornire a licitaţiei la valoarea de 5,4 euro/metrul pătrat sunt cei trei consilierii locali pe care UDMR îi are în Crişeni. Doi dintre ei au fost prezenţi la întâlnire, la fel ca preşedintele UDMR Sălaj, Szilagyi Robert.

Ce spun liderii politici?

Senatorul Gheorghe Pop – PSD: “Părerea mea personală este că acei consilieri care nu sunt de acord cu o aşa investiţie nu mai au ce căuta în CL, dar o decizie în acest sens va fi luată la nivelul conducerii PSD Sălaj. La mijloc sunt interese personale, inclusiv primarul se opune investiţiei. Am încercat să îi convingem, dar nu am reuşit. Ar prefera să îl vândă pe bucăţele, crezând că aşa vor obţine bani mai mulţi”.

Liderul PSD Sălaj, Tiberiu Marc: “Ne vom lipsi de serviciile lor dacă vom descoperi că sunt preocupaţi de interesele personale şi nu cele ale comunităţii”.

Szilagyi Robert: “Cei trei consilieri UDMR au votat pentru investiţia Michelin. Încă din prima şedinţă când a fost discutat acest subiect, ei au votat pentru investiţia Michelin”.

Preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu: “Primarul din Crişeni este cea mai mare problemă acolo. Noi avem un singur consilier local, care am înţeles că s-a abţinut de la vot”. Iniţial, în urma discuţiilor dintre Radu Căpîlnaşiu şi consilierul respectiv, acesta din umă asigurase că va vota pentru investiţia Michelin.

Adrian Margin a fost desemnat de liderul PDL Sălaj pentru a se ocupa de problemă: “Vor vota ce le dictează conştiinţa, însă PDL este pentru realizarea investiţiei Michelin. Investiţia aceasta a ajuns în Zalău datorită mie şi a deputatului Lucian Bode, în perioada când acesta era ministru al Economiei, iar eu – şeful lui de cabinet. Noi am reuşit atunci să îi convingem pe cei de la Michelin să aleagă România în detrimentul Serbiei şi al Ungariei, promiţându-le că le oferim facilităţi dacă aleg ţara noastră. Ulterior, a apărut o divergenţă în Consiliul Local Crişeni, ce poate elimina o investiţie foarte importantă pentru Sălaj şi pentru România. Consilierilor le-am transmis că vom fi fermi, iar dacă nu susţin interesul local şi naţional le retragem sprijinul politic chiar cu riscul dizolvării CL”. Aşadar, dacă Michelin nu va fi de acord să cumpere terenul la preţul votat de CL Crişeni, cei trei consilieri PDL nu vor avea o soartă blândă.

Liderul PPDD, Alin Demle: “Ar trebui vot pentru investiţie, dar l-am lăsat să facă ce vrea. I-am recomandat să consulte electoratul PPDD şi cetăţenii. El reprezintă interesul cetăţenilor din Crişeni şi nu al celor din Zalău”.

Consiliul Local Crişeni este compus din trei consilieri PDL, trei – UDMR, doi – PSD, unul – PPDD, unul – PNL şi unul – PER.

Mihaela Moldovan&Andreea Vilcovschi

 

53 Thoughts to “Consilierii din Crişeni dau cu piciorul investiţiei Michelin”

  1. Anonim

    Punctul de vedere al consilierilor este unul corect!
    Daca toti stabii de la centru vor ca Michelin sa primeasca terenul sa completeze ei cu suma de bani ceruta, adica de la 5 pana la cel putin 9.
    Treaba cu locurile de munca nu este a celor din Criseni ci a celor care conduc judetul si guvernul!

  2. Crisan

    La începutul anilor 90, Gheorghe Pop a împuşcat un om la o vânătoare şi a fost obligat să iasă din poliţie discret, apoi a ajuns omul de încredere al preşedintelui PSD Salaj Tiberiu Marc. Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/dosar-de-candidat-victor-roman-horia-cristian-si-ioan-mocan_1067594.html#ixzz2F1UYKfwQ

  3. anonim

    Domnule Prefect,Domnule Pr.Cons.Jud. in anii 7o cand s-a construit fabrica de anvelope nr.4 Zalau asa cum se numea in acea vreme, nu s-a pus problema ca cineva nu cedeaza terenul pentru constructie ,poate va amintiti ca eram tineri in acea perioada.Am fost printre primii 10 angajati la aceasta fabrica si cunosc cati muncitori erau din Criseni,erau zeci de muncitori si absolventi ai lic. de chimie.Toate acestea s-au uitat de catre domnul primar sau nu-si mai aminteste. Oare primarii sunt stat in stat? pe ei chiar nimeni nu-i controleaza ?Nu-i lasati sa-si faca de cap ca totusi traim an ROMANIA si nu ne batem joc de viitorul copiilor si a nepotilor nostri.

  4. G3o

    Cum PDL-ul are 3 consilieri este clar cine se impotriveste. Ei sunt pusi numai pe jafuri, asa cum au facut cu toata tara si acum trag consecintele dupa alegerile parlamentare.

  5. Anonim

    poate vreau 100 de euro pe metru de teren

  6. voicu

    sa dea Tonta o ordonanta scurta ,,Terenul se Nationalizeaza,,si ramin taranii cu buzele umflate teoretic banii sint ai comunei si nu personali a vreunui om de afaceri gen primarul

  7. Anonim

    Darga Mihaelo te rog foarte frumos sa te documentezi suficient de bine in legatura cu cele relatate in articol pentru ca sa ma poti aproba in ceea ce o sa-ti spun mai departe si anume: 1. consilierii locali nu privesc cu nepasare aceasta investitie; 2. sedintele de consiliu nu se deruleaza intr-un interval asemanator cum spui tu si anume incepand cu ora 11, ci incepand cu cel putin ora 14 sau in cazul de fata 14 decembrie 2012 sedinta a inceput la ora 15; 3. consilierul local Toader Crisan nu este din partea PDL ci din partea PSD, dar considera-l consilierul cetatenilor din Criseni carora l-e reprezinta interesele; 4. sa nu confunzi 1,8 milioane de euro cu 1,8 milioane de lei cum o spui tu si aceasta nu o consider o eroare de redactare(daca realizam eu articolul eram perfect documentat). Revin la cuprinsul articolului si citez din spusele domnului prefect:,,Aveţi posibilitatea de a obţine 1,8 milioane de euro şi să aducem alţi şi alţi investitori în Sălaj.”. Ce poate sa inteleaga un cititor al articolului din cifrele vehiculate daca nu cunoaste cat de cat despre ce este vorba. Hai sa lamurim lucrurile: sunt in discutie 20 ha pentru care se doreste un pret de pornire a licitatiei de aproape 8 euro/ mp deci aproape 1,6 milioane euro. Am putea spune de ce oare nu vor consilierii locali sa-l vanda cu 1,8 milioane euro adica sa inceapa licitatia cu 9euro/mp asa cum reiese din ceea ce spune domnul prefect. In concluzie acest articol este plin de declaratii contradictorii si greseli care-l fac pe cititor sa inteleaga doar ce vor unii, ceea ce nu mi se pare corect. Ar mai fi foarte multe de discutat dar o sa mai avem ocazia si nu doresc sa plictisesc cititorul.

    1. Problema mentala

      Fratilor! La ce proiect de anvengura se anunta, terenul ala ar merita dat si GRATIS!!! Ce dreaq vorbim aici??? E vorba de taxe si impozite pe termen lung, locuri de munca, etc! Daca gandim doar pe terem scurt (vanzare efectiva), sigur ca le dam dreptate consilierilor. Dar optica asta arata gradul de gandire economica al „vestitilor” consilieri si al „marelui” primarel… Si aici nu vorbim doar de interesul comunei Crisenbi, ci de interesul judetului!

  8. Doru

    Eu zi sa nu se mai tot codeasca reprezentantii locali atat.Sa se gandeasca la cate familii vor manca o paine in urma realizarii investitiei.Gandit-va ce inseamna sa rateze investitia….

  9. john

    nimanui nu poti face bine cu forta!

  10. Observator

    din tot articolul si comentariile razbate ideea ca investitia este importanta, dar ca romanii si nu numai ei, ca de obicei, vor sa se mai tocmeasca, adica sa pice comisionul in buzunarul cui trebuie, altfel avizul ar fi fost dat demult. Neam de straita, ce mai…Nu degeaba Criseniul se numea Tigani candva.

    1. Anonim

      mai observator poate ai dreptate din punctul de vedere al comisionului, dar nu stiu la care parte te referi necunoscand mai adanc problema. De ce insista oare oficialii de la judet si proaspetii parlamentari alesi sa se vanda la un pret cat mai mic. Cred ca nu le ramane de comisioane pentru ei si de ce oare vin tocmai ei sa negocieze pretul cu administratia publica locala de la Criseni, sunt parte in investitie sau au actiuni la Michelin, iar despre avizul de care spui tu acesta a fost dat de mult de consiliul local, ca drept dovada ca sa facut schimbarea domeniului de folosinta al terenului, deci unii care doresc sa exprime o opinie sa se informeze mai intai si apoi sa vorbeasca asta ca sa nu fie neam de traista si totodata sa nu fie ,,tigan” de adevaratelea. daca unii nu cunoasteti si niste date tehnice despre astfel de situatii stati deoparte si urmariti evenimentele cu atentie. Vezi cum vorbesti sa nu fie cei ca tine cel mai mare neam de traista dintre ,,tigani”.

  11. ioan

    PROPUNEREA MEA ESTE URMATOAREA INTRE LOCALITATILE HERECLEAN SI VARSOLT ESTE FOARTE MULT TEREN LIBER UNDE SE POATE CONSTRUI O FABRICA .DACA CEI DIN CRISENI NU VOR INVESTITIA DISCUTATI CU PRIMARU DIN HERECLEAN SI FACETI FABRICA ACOLO.EXISTA TEREN FOARTE BUN PT CONSTRUIREA FABRI PE CENTURA OCOLITOARE A ZALAULUI SI ACOLO SE POATE CONSTRUII. O SINGURA RUGAMINTE VA ROG .NU RATATII ACESTA SANSA PT ACEST JUDET DE A CREA LOCURI DE MUNCA SI BENEFICII PT FONDURILE LOCALE.

    1. ion

      Cei de la Mchelin vor acel teren pentru ca este adiacent fabricii de cord,e vorba de o extindere,nu au nevoie de teren in alta parte.

  12. Io

    Totusi e bine de stiut, ca proiectul a fost votat favorabil pt. 5.4 euro doar de catre consilierii UDMR, restul votand impotriva proiectului, iar unul s-a abtinut de la vot (PNL).

    1. Anonim

      daca stii sa spui pana la capat iar daca nu stii sa taci:au fost doua proiecte de hotarare de consiliu una pentru 5,4 euro si una pentru 7,95 euro, prima fiind votata doar de consilierii UDMR un consilier PNL abtinandu-se iar restul impotriva iar cel de-al doilea proiect de hotarare de consiliu fiind votat pentru 7,95 euro de catre consilierii UDMR, PDL, PSD, PP-DD iar cel de la PNL abtinandu-se deci iata realitatea pana la capat. Cine stabileste pretul de pornire al licitatiei vanzatorul sau ,,avocatul” cumparatorulu,i asa ca sa terminam cu speculatiile.

      1. ion

        Hectarul de pasune se vinde cu 1000-1500 de euro in Romania.Daca Zalaul nu ajuta Michelin cu terenul dat la 0,5 euro mp ca sa faca fabrica de cord cam atata obtinea Primaria Criseni pe acea pasune.Pretul de 7,9 euro este urias pentru o investitie industriala iar cei de la Michelin nu sunt timpiti,o sa plece in Serbia si o sa faca acolo investitia!

  13. Anonim

    o comuna cu consilieri de doi bani, niste parliti ajunsi in functii, fara pic de responsabilitate. ne meritam soarta

  14. smecheru"

    Taranu-i tot taran!Atat le poate mintea!

  15. mars

    raspuns pt smecheru:
    “taranu” din criseni sa dea ieftin terenul ca apoi michelin sa faca o fabrica in care sa fie angajati “taranii” din agrij, romanasi, varsolt, var, zalau etc?
    cati oameni din criseni crezi ca o sa fie angajati la noua fabrica?
    michelin vrea sa dea un pret mic ca sa aiba ei profit si de aceea pune prefectura si consiliul judetean sa ii convinga pe oameni sa dea terenul ieftin
    pai daca in noua fabrica o sa fie o gramada de locuri de munca, DUPA MINTEA TA, michelin ar trebui sa ia terenul gratis

    1. Anonim

      Cine ia pus pe cei de la consiliu judetean si de la prefectura sa vina sa negocieze pretul terenului, crezi ca actionarii Michelin, nu. Ei au fost probabil pusi de directorasii din Romania ai Michelin, oare de ce. Cum pot acestim oameni sa isi bata joc de conationalii lor. si altii fac tot la fel. Mi-a venit in minte un citat din biblie si incerc sa-l reproduc cat mai exact oricum o sa se inteleaga ce doresc sa scot in evidenta:,, Cine este tatăl acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său pâine, să-i dea o piatră? Ori, dacă cere un peşte, să-i dea un şarpe în loc de peşte? Deci daca cei care vin sa faca pe avocatii nu se gandesc la ceea ce a fost in iunie si acum in iarna cand au stiut sa ceara voturi pentru a ajunge consilier sau parlamentar oare avocatii cui ar trebui sa fie. Mie mi-ar fi rusine.

      1. Anonim

        baiete, si tu bati campii original 🙂

        1. Anonim

          Trebuia sa iti dau un citat din Lenin ca sa fie cum doresti tu. Bai habar nu aveti de bunul simt. Sa va puneti voi in locul celor din Criseni, cum ati proceda. Nu ca sa fiu rautacios dar nimic nu este gratis, doar pentru puturosi si smecheri. Mai aveti foarte multe de invatat, inclusiv chestii tehnice, ca de bun simt nu mai vorbesc. Pana sa va puteti exprima intr-un comentariu aici legat de aceasta problema va mai trebui sa treaca ceva timp, dar pana atumci investitia va fi realizata si fara aportul vostru la aceste comentarii. Invatati sa simtiti altfel ca daca nu e vai de capul vostru.

    2. Anonim

      mars, gandesti ca taranii din Criseni si iti meriti soarta. asa locuitori, asa judet. SJ – Sarac Judet. isi merita cu prisosinta soarta.

    3. ion

      Se pare ca nu sunt oameni in criseni de aceea nu au cei de la Michelin pe cine sa angajeze!

  16. ionica

    Copy-paste cu investitia dorita de Mercedes in urma cu cca 10 ani…. si s-au dus…

  17. anonim

    nu conteaza de unde sunt cei care vor lucra in noua investitie, va rog sa cereti birou resurse umane de la anvelope si o sa vedeti cati au muncit si muncesc an continuarie an avelope , si dupa aceea sa comentati ca se face o investitie pentru altii.Noi cei care am ridicat aceasta investitie am trudit mult si am sperat ca Salajul sa fie cunoscut in toata lumea.Acuma trebue sa se stea la cheremul unui afacerist de primar ? rusine !!

  18. Anonim

    Daca aceasta investitie se va realiza in Salaj , s-ar infiinta multe locuri de mun ca si n u conteaza ca cei care vor lucra in ea sunt din Criseni sau hereclean, sau din alta localitate. Sunt oameni ai jutelului cafre nu au un loc de munca. Asta tre buie inteles si daca nu se poate anjun ge la un opret acceptat de ambii parten eri, vom pierde toti cei care am putea lucra in ea. Deci cred ca cei din Criseni ar trebui sa se gindeasca n u numai la citi mai multi bani, pt ca s-ar putea sa piarda totul, ci sa se gindeasca si la altii. Consilierii locali UDMr au mai multa minte decit altii,

  19. Anonim

    Am citit cu scârbă despre atitudinea șmenarilor din Crișeni (inclusiv la comentarii), și le urez să rămână cu pășunea lor dragă pe care să pască în voie!

    1. Anonim

      niste neamuri de cioban

  20. Anonim

    Mai prostilor sa dea Capalnasiu si Crecan cu pretul acela ca si ei au teren acolo de un de nu stiu .sau vreau alesii parlamentari sa si ia comisioanele de rigoare .VRETI CA PRIMARIA CRISENI SA L DEA GRATIS . CITI ANGAJATI DIN CRISENI SUNT LA MICHELIN.

    1. Anonim

      ce prost esti anonimule

      1. eu

        Nu-i prost, are dreptate, intreaba pe Capalnasiu daca vinde cu 5 euro/mp. El sub 10 nici nu vrea sa auda! Ca si el exact acolo are teren.

        1. Anonim

          nu e prost, e prost de pute

  21. eu

    stie cineva despre citi proprietari este vorba si eventual care este persoana care are cel mai mult de cistigat? pentru ca eu cred ca de acolo provine problema.

    1. ion

      Este terenul primariei din Criseni!

  22. ion

    Conducerile partidelor reprezentate in CL Criseni,retrageti-le sprijinul politic la toti consilierii si aduceti in CL Criseni consilieri care vor binele comunitatii.Zalaul a vandut catre Michelin chind s-a facut fabrica de cord cu 0,5 euro mp si s-a obligat sa-i aduca curent la poarta,asta inseamna responsabilitate! Cei din Criseni sunt niste bisnitari si niste nenorociti.Mare idiot a fost cel care a gandit desprinderea de Zalau si constituirea comunei Criseni!

    1. io

      Da’ chiar asa.de ce pusca mea nu se alipeste satul asta de Zalau?Ca sa mai aiba si ei consilieri si alte alea.

  23. Parerea mea

    Eu cred ca mintea consilierilor le sta la faptul ca Michelin nu da spaga , in schimb daca il dau pe bucatele la firme mai mici se schimba problema si se aleg si ei cu ceva pateu pt cei mici ,nu ?

  24. Anonim

    intradevar ca sunt vremurile astea bune si de aceea unii isi permit sa dea cu piciorul unei investitii asa de importante.cateodata cand mergi prin criseni se mai face coloana de masini de la intrare in sat si pana pe la primarie, acuma imi dau seama ca de fapt erau investitorii care se inghesuie sa faca investitii si de aceea consilierii tin foarte mult de pret! asta tre sa fie.

  25. Anonim

    Mai bulagiule de ion sigur ca zalul la dat cu 0,5 euro pe metru patrat findca la luat cu japca de la Criseni peste 50 ha mai rau ca pe vremea comunistilor.Sa stii ca satul Criseni nu a fost niciodata la zalau si nici nu are nevoie mai repede are nevoie ZALAUL de CRISENI.

    1. Anonim

      normal, satul s-a numit TZIGANI. asa nume, asa oameni

  26. Anonim

    TIGAN ESTI TU CU MATA.

  27. gicu

    țară de proști și excroci…

  28. Ioan

    „N-ai cu cine, dom’le, niște țărani!”

  29. Mircea

    Pe vremuri din astea terenul ar trebui concesionat chiar si gratis numai sa se faca o asa investitie, la care nu e vorba doar de locurile de munca, acestea fiind totusi cele mai importante, dar si de firme terte care ar lucra acolo, deci alte zeci, poate sute de locuri de munca rezultate in subsidiar. Si ce tot ii dati inainte cu intrebarea „Cati oameni din Criseni lucreaza in Michelin?”. Pai aveti impresia ca Michelin-ul angajeaza pe baza de provenienta a domiciliului?
    Cred ca suntem batuti in cap sa nu ii lasam sa vina. Altii ar da ei bani numai sa vina si sa se faca asa investitii cu atat de multe locuri de munca si la nivele salariale pe care Michelinul le ofera, ca nu sunt salarii minime pe economie. Trebuie sa ajungem sa facem cozi la ajutoarele sociale ca spaniolii ca sa ne dezmeticim?

  30. geo

    Am tot zis ca nu mai scriu pe forumu asta da nu ma pot abtine!
    Vad atata prostie, lipsa de bun simt si ignoranta ca ma gandesc daca in tara asta nu ar trebui ca anumite persoane sa fie obligate sa stea cu gura inchisa!
    Nu lipsesc cuvinte ca cioban, taran etc… ei bine domnilor care folositi aceste expresii uitati-va in spate si o sa vedeti ca parintii vostri au fost sau sunt tarani. Bunicii a 90% din zalauani au fost tarani, la multi ciobani si din pacate v-au crescut si vo trimas la Zalau ca sa puteti scrie jigniri la adresa lor pe toate „gardurile”.
    Problema acestei investitii este intradevar a Salajului, asul este in maneca consiliului local al comunei Criseni, asa ca daca cineva are nevoie de teren sa plateasca!! Cum poate avea cineva pretentii sa intervina in aceasta tranzactie daca nu este parte. Se discuta intre cumparator si vanzator, restul….pa si la revedere!
    Acum, fie vorba intre noi, nu vi se pare ca acest ziar duce o campanie extrem de agresiva impotriva celor din Criseni ?
    Oare or fi ceva interese???? Io nu mai cred de mult in facerea de bine benevola!
    La fel de interesati sunt si unii politicieni care efectiv au amenintat consilierii. Oare fara un mai mic interes financiar?
    Felicit pe taranii si ciobanii aia de consilieri care nu se lasa intimidati si nici cumparati, astia sunt adevaratii tarani si trebuie respectati!
    Cati dintre voi a-ti vandut casele parintesti pe degeaba ?

  31. Satul de Romania

    cred ca se gandeste prea departe. asa cum metiona un parlamentar, investitia trebuie sa se realizeze, o decizie politica este ceruta !!! nu indragesc in mod special maghiari dar apreciez decizia lor de a vota pentru. Probabil este problema de cultura sau probabil noi romani suntem obisnuiti sa tot asteptam sa cada ceva din cer. probabil pe campul ala a pascut si miorita noastra cea de toate zilele si de aceea primaru nu vrea sa vanda asa usor. eu cred ca oameni nu inteleg ce inseamna o investitie de 300 mil de euro. Michelin nu va da mita primarului si consilierilor asta e marea problema. Oameni buni din Criseni sper ca nu credeti ca va apara ei interesele voastre. Ar fi o enorma gafa politica daca aceasta investitie nu se va realiza.

  32. vasile

    au ocazia de a vota ptr interesul judetului UDMR-isti dar nu-i intereseaza decit interesul personal.Locuiitori din Criseni sa se gindeasca bine citi consateni de- ai lor isi cistiga piinea din aceasta companie si sa se gindeasca in viitor la avantajele pe care le vor obtine .Implicati-va cu toti incepind cu prefectul ,primarul zalaului , partidele politice ,si toti care vreti binele judetului si nu-i lasati pe acesti oameni ,,bine intentionati” sa isi faca de cap.

  33. Mircea

    Geo, am impresia ca et contrazici singur, daac imi permiti. Adica pe de o parte spui ca este problema Salajului, dar apoi spui ca este intre vanzator si cumparator. Nu este intre vanzator si cumparator, ci este intre salajeni, autoritati si investitor si atata vreme cat terenul ala sta degeaba si nu aduce nici un ban Consiliului Criseni, nu inteleg de ce nu se poate da pentru a se face o investitie, din care se vor plati taxe apoi pe cladiri, taxe pe salarii, taxe pe profit, toti bani la bugetul local in mare parte.

  34. Anonim

    Oamenii din satu Criseni ar trebui sa puna piciorul in prag,sa faca din cei 20 ha pasune 80 ha pasune mai aproape de ei su sa vandaei pasuneala Miseli,, sa nu-i lase pe alti sa decida in locul lor sa faca un,pasunea este a lor fiecare ar puteadacate un ha de teren in loc de 25 ari teren care,s-al vanda la Miselin

  35. Anonim

    REFERENDUM in CRISENI este solutia ideala

  36. eu

    si acum ce o sa faceti cu banii ???, nesimtitilor , nu a-ti furat destul

Leave a Comment