Prețurile la energie electrică și gaze naturale

Alexandru Tamba

După liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, a început sarabanda creșterii acestora. Unele prețuri, cel puțin așa se vehiculează, s-au dublat sau poate chiar mai mult de atât. Această creștere de prețuri nu poate fi justificată prin costuri, ci doar prin mecanismul cerere-ofertă. Nu poate fi justificată prin costuri pentru că, de exemplu Hidroelectrica, firmă care are ca actionari statul cu 80% și Fondul Proprietatea cu 20%, a realizat un profit net de peste 50% din cifra de afaceri pe primele 6 luni ale anului 2021! Prin urmare, de ce ar crește prețurile după 01.07.2021? Sigur, într-o economie de piață prețurile se stabilesc în funcție de cerere și ofertă, dar pentru aceasta trebuie să fie o economie de piață funcțională, iar acolo unde apar unele imperfecțiuni ale pieții, statul trebuie să intervină. Noile prețuri la energie electrică și gaze vor fi greu de suportat de către populație și de către IMM-uri. De cele mai multe ori ne gândim la efectul imediat asupra populației, respectiv la facturile de energie către aceasta, însă din cauza creșterii acestora vor veni în lanț și alte creșteri la produsele finale ale societăților comerciale, deoarece este greu de imaginat vreun produs a cărui preț să nu fie influențat de energie.
Statul trebuie să intervină. Cum? Metode ar fi, începând de la plafonarea prețurilor, pentru populație, dar și pentru societățile comerciale, până la impozitarea drastică a supraprofitului realizat de către societățile care activează în domeniul energiei.

4 Thoughts to “Prețurile la energie electrică și gaze naturale”

 1. Anonim

  Domnule Tamba, la Hidroelectrica preturile nu au crescut, sunt aceleasi ca anul trecut. Se poate verifica pe pagina de internet a ANRE la sectiunea comparator preturi. Preturile la energie electrica au crescut la ceilalti furnizori de electricitate. In schimb, la gaze preturile au crescut in toata Europa, gratie „darniciei” producatorilor de gaze din Rusia (Gazprom, Rosneft) iar in Romania la acest pret se adauga si comisioanele furnizorilor care detin monopolul (E.On pe zona de nord-vest, CEZ – sud-vest, ENEL – sud-est etc. ).

  1. Anonim

   Nu există nici-o contradictie intre ce spun eu și ce spuneti dvs. Nu importăm tot necesarul de la Gazprom și Rosneft. Legat de Hidroelectrica, eu constatam că nu este normala o rată a profitului net de 50%.

   1. Anonim

    ȘI încă ceva: dacă nu se iau măsuri, vom vedea niște creșteri de prețuri care cu greu vor fi suportate.

    1. Anonim

     Aveti dreptate dar Guvernul, prin ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat saptamana trecut masurile care vor fi luate: statul va suporta 25% din costul facturilor de gaze naturale si 27% din cel al energiei electrice. In alte state, spre exemplu Spania, Italia, Franta, se discuta despre o plafonare a preturilor. Pe de alta parte, Comisia Europeana vrea sa ancheteze modul in care Gazprom a stabilit preturile la gaze, suspectand faptul ca rusii incearca de fapt sa puna presiune pe Uniunea Europeana pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Leave a Comment