Preţurile alimentelor la nivel mondial au scăzut pentru a doua lună consecutiv

Preţurile globale la produsele alimentare au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, potrivit unui raport de referinţă al Naţiunilor Unite publicat, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în iulie, Indicele FAO al preţurilor la alimente, a avut o medie de 123 puncte, cu 1,2% mai mic decât în luna precedentă, însă cu 31% mai mare decât valoarea sa în aceeaşi perioadă a anului 2020. Indicele urmăreşte modificările preţurilor internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare la nivel global. Scăderea din iulie a reflectat micşorarea cotaţiilor pentru majoritatea cerealelor, uleiurilor vegetale şi a produselor lactate.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a fost cu 3% mai mic în iulie faţă de luna anterioară împins în jos de diminuarea consecutivă a preţurilor internaţionale ale porumbului, care în iulie au fost mai mici cu 6 la sută, determinate de recoltele din Argentina, cu cote mai mari decât se preconizase anterior, dar şi de perspectivele de producţie îmbunătăţite din Statele Unite, deşi condiţiile culturilor din Brazilia rămân îngrijorătoare. Preţurile altor cereale grosiere, cum ar fi orzul şi sorgul, de asemenea, au scăzut semnificativ, reflectând o cerere mai mică de import. Cu toate acestea, cotaţiile de grâu au crescut cu 1,8% mai mult în iulie – atingând cel mai înalt nivel din aceeaşi perioadă din 2014 – determinate de îngrijorările legate de vremea uscată şi condiţiile de recoltă din America de Nord. În acelaşi timp, preţurile internaţionale ale orezului şi-au accelerat declinul în iulie, atingând minimele de acum doi ani, fiind afectate atât de noile recolte de cereale, cât şi de fluctuaţiile valutare care au încetinit şi mai mult vânzările, slăbite de costurile ridicate de transport şi de dificultăţile logistice.

Indicele preţurilor la lactate a scăzut cu 2,8% faţă de iunie fiind afectat de activitatea mai lentă de pe piaţa din emisfera nordică în perioada vacanţei de vară în plină desfăşurare. Laptele praf degresat a înregistrat cea mai mare scădere, urmat de unt, lapte praf integral şi caşcaval.

Indicele FAO al preţului uleiului vegetal a scăzut cu 1,4% faţă de iunie şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. Declinul s-a datorat, în principal, preţurilor mai mici la uleiurile din soia, rapiţă şi floarea-soarelui, în timp ce preţurile la uleiul de palmier au crescut. Consumul mai mic al biodieselului în Argentina a redus preţul uleiului de soia, în timp ce preţurile uleiurilor de rapiţă şi de floarea-soarelui au fost influenţate atât de cererea globală scăzută de import, cât şi de creşterea ofertei record preconizată în sezonul 2021-2022.

Pe de altă parte, indicele FAO al preţului la zahăr a înregistrat o mărire de 1,7 la sută în iulie, fiind în continuă creştere pentru a patra lună. Augmentarea a fost, în mare parte, catalizată de incertitudinile ce ţin de impactul îngheţurilor recente asupra recoltelor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, dar şi de consolidarea preţurilor la ţiţei, ceea ce a determinat producătorii din Brazilia să ridice cota de trestie de zahăr utilizată pentru producţia de etanol. În acelaşi timp, perspectivele bune de producţie din India au împiedicat un salt şi mai mare a preţului.

Indicele FAO al preţului cărnii a crescut marginal din iunie, în creştere cu 19,6 la sută faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Cotaţiile pentru carnea de pasăre au crescut pe fonul importurilor mai mari a ţărilor din Asia de Est şi a unei creşteri limitate a producţiei în unele regiuni producătoare. Preţul cărnii de bovine a crescut, susţinut de importurile ridicate din China şi reducerea sezonieră a aprovizionării din Oceania. Între timp, preţurile cărnii de porc au scăzut, după reducerea importurilor din China, se arată în comunicat.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Preţurile alimentelor la nivel mondial au scăzut pentru a doua lună consecutiv”

  1. adi

    Am stiut-o dintotdeauna.Gradina Maicii Domnului este din alta lume !

Leave a Comment