Prăpastia dintre salariile de la stat şi cele din privat îngheaţă piaţa muncii din judeţ

Problemele de pe piaţa muncii din judeţ au fost dezbătute marţi, 27 februarie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, la care au participat alături de conducerea Prefecturii Sălaj, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale, ai sindicatelor, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj.

Cel mai intens dezbătut subiect a vizat discrepanţele dintre salariile lucrătorilor din mediul privat şi ale celor de la stat, din cauza cărora oamenii de afaceri sălăjeni nu îşi găsesc forţa de muncă necesară. „E un dezechilibru total în tot sistemul nostru din România. Nu mai există nişte criterii de competenţă şi de pregătire profesională; totul este pe dos. Pe mine, ca lider de sindicat, mă întreabă oamenii de ce ei, care lucrează în sectorul privat, au salariile pe care le au, iar la stat sunt altfel de lefuri. Ce să le spun? Că asta este… că asta eu decis cei care guvernează ţara. Nimeni nu mai vrea să se angajeze la privat, chiar dacă vorbim despre companii mari, pentru că salariul este neatractiv”, a spus Alexandru Rus, liderul sindicatului „Metalurgistul” din cadrul TenarisSilcotub Zalău.

În susţinerea afirmaţiilor lor, cei prezenţi au dat ca exemplu salariul de 3.500 de lei al unui brancardier, cu studii medii, de la Spitalul Judeţean, valoare la care mulţi din sectorul privat nici nu visează. „Ca să ajung la un astfel de salariu, eu, ca jurist la firmă privată, trebuie să fac ore suplimentare”, a precizat un al reprezentant al patronatelor.

„Categoric, sectorul privat este cel mai afectat, de la multinaţionalele din judeţ, la IMM-uri, care sunt motorul economiei sălăjene. Ca să îi stimulezi, trebuie să le oferi o legislaţie fiscală coerentă”, a completat Pompiliu Ceaca, preşedintele Cartel Alfa Sălaj.

Firmele din zona industrială, discriminate şi descurajate

Reprezentanţii mediului privat s-au plâns şi de lipsa de predictibilitate, de lipsa de încredere în guvernele care s-au perindat în ultima perioadă, dar şi de modul lipsit de onestitate în care sunt trataţi de către factorii decidenţi.
„Angajatorii nu mai au încredere în Guvern, care azi zice una, mâine revine asupra deciziei. În 6 decembrie, s-a aprobat o ordonanţă prin care se spune că pensia nu poate fi cumulată cu salariul. În 21 decembrie, au abrogat-o”, a precizat economistul Alexandru Tamba. Acesta a adus în discuţie şi modificarea zonarii intravilanului din municipiu, prin care zona industrială a Zalăului a fost introdusă în categoria A de impozitare. „Tot Bulevardul, până în Panic, este zonă A. Impozitul pe care îl au de plătit firmele din zona industrială a crescut în felul acesta cu 230 la sută”, a punctat Tamba, care consideră că în acest fel producătorii din zona industrială sunt descurajaţi şi discriminaţi. „Trebuie să existe o concurenţă loială între agenţii economici. Nu putem impozita la fel o firmă care are sediu în centru, aproape de bănci, de Primărie şi alte instituţii, şi una care îşi desfăşoară activitatea în zona industrială, doar pentru că şi acolo există asfalt, canalizare şi energie electrică. Acestea sunt condiţii normale pentru desfăşurarea activităţii”, a mai spus economistul.

„Ne va fi ruşine cu cei care vor sta în faţa copiilor noştri”

Prezenţi la întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu, sindicaliştii din Educaţiei şi-au expus şi ei nemulţumirile ce vizează salariile. Eusebiu Lehene, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, a atras atenţia asupra problemelor generate de Legea-cadru nr. 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice: „A fost pentru prima dată când ni s-a pus în faţă o grilă de salarizare, fără să avem dreptul de a consulta grilele din alte sectoare de activitate din zona bugetară ori de a vedea restul prevederilor legale. Prin Legea 153 este bulversat întreg sistemul de salarizare din învăţământ: s-au modificat tranşele de vechime, şi a fost introdusă una singură, ne-am trezit în situaţia în care avem oameni cu aceeaşi tranşă de vechime, dar cu salarii diferite. Mai mult decât atât, suntem în situaţia în care un debutant câştigă mai mult decât un cadru didactic cu şase ani vechime. Ca să nu mai spunem că muncitorul din primărie a ajuns să aibă acelaşi salariu cu un profesor cu 35 de ani vechime. Dincolo de lipsa de predictibilitate, care este o problemă în ceea ce priveşte actul de guvernare, vorbim şi despre iresponsabilitate şi de lipsă de profesionalism”, a subliniat sindicalistul.

În opinia sa, lefurile prea mici din sistem îi vor ţine la distanţă pe cei cu har, astfel că la catedră vor ajunge oameni slab pregătiţi sau fără calificare. „Ne va fi ruşine cu cei care vor sta în faţa copiilor noştri. Guvernul nu face nimic ca să atragă oameni de calitate în învăţământ, care vor prefera să lucreze ca şoferi ai primarului, decât să ajungă la acelaşi salariu după 30 de ani munciţi în mijlocul elevilor”, a afirmat Lehene, exemplificând cu numeroasele situaţii în care materii precum informatica sunt predate la clasă de către suplinitori: „Cu cine vom construi ţara asta în viitor? Am pervertit tot sistemul educaţional; fenomenul a început după `90, dar s-a acutizat acum, pentru că au început să iasă din sistem cei calificaţi şi nu vom avea cu cine să îi înlocuim”.

7 Thoughts to “Prăpastia dintre salariile de la stat şi cele din privat îngheaţă piaţa muncii din judeţ”

  1. Raluca

    Ce mint astia. Statul paralel

  2. x

    Raluca, ai un creier neted, neted, neted………

  3. Curios

    Aspect observat tocmai imbuibatii, cu salarii uriase…
    Pentru salaratii din privat, solutia este un nou Contract Colectiv de Munca la Nivel National.

  4. Anonim

    Uite d-aia negocierile ccm de la michelin au intrat in impas.anul trecut o oferta oarecum asemanatoare cu cea de acuma a fost acceptata fara discutii.anul asta o reusit olguta sa f.tape tata lumea !!!

  5. Anonim

    Veste bună! Ministrul Tramvaiului, Goluța Vasilescu, o să vă dubleze salariile la toți în 29 și în 30, luna curentă. Următoarea dublare va fi abia de 1 aprilie! Votați PSD sau filialele sale ALDE și UDMR!

  6. Anonim

    Pe vremea dictaturii comuniste, salariile din fabrici şi uzine erau mult mai mari decât ale bugetarilor. Acum au venit privaţii de tri căcaţi care dau salarii de mizerie. Atenţie, salariile bugetarilor români sunt cele mai mici din UE,. Ce-aţi vrea bă, să le taie, fiindcă incapabilii voştri de patroni sunt scemuţi ?

  7. Anonim

    fraiere cu ce naiba sa te paltesc in privat daca produci mai slab decat cei din primarie, dovedeste si te platesc

Leave a Comment