Situație limită pentru multe PFA-uri: ce se întâmplă de la jumătatea lunii ianuarie

Mii de persoane fizice autorizate (PFA), înființate înainte de data de 17 ianuarie 2018, riscă să fie radiate, dacă nu își reduc la cel mult cinci numărul de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, până la termenul de 17 ianuarie 2019, prevăzut de o lege intrată în vigoare în 2018.

Astfel, peste aproximativ două săptămâni, expiră perioada de doi ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale (II) o au la dispoziţie pentru a solicita oficiului registrului comerţului din raza sediului profesional înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate – a avertizat Registrul Comerțului.

Reducerea numărului claselor de activități CAEN este obligatorie ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Potrvit legii, “PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

Începând din data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

Lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate este publicată AICI pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Zeci de mii de PFA și II, care fuseseră înființate înainte de 17 ianuarie 2018, au mai mult de cinci clase CAEN, respctiv, 10 clase CAEN și riscă să fie radiate dacă până în 17 ianuarie 2019 nu se conformează acestor limite.

Antreprenorii care sunt în această situație și care nu vor să renunțe la anumte activități pot trece pe societate cu răspundere limitată (SRL), ca formă de organizare.

 

 

 

Leave a Comment