Peste 150 de şantiere deschise în Sălaj prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală II

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională 2017-2020 (PNDL II), în judeţul Sălaj vor fi finanţate, începând cu acest an, 154 de proiecte. Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat lista actualizată a obiectivelor de investiţii şi administraţiile publice care au reuşit să acceseze fonduri pentru lucrările plănuite.

În judeţul Sălaj, din cele 158 de proiecte aflate pe lista iniţială s-au păstrat 154, care au primit aprobare pentru finanţare, celelelalte patru, aparţinând primăriilor Almaşu (modernizare şi dotare şcoală Almaşu), Boghiş (dotarea grădiniţei Boghiş cu mobilier specific didactic), Camăr (amenajare incintă Primăria Camăr) şi Hereclean (modernizarea reţelei de drum de interes local) nefiind acceptate.

Investiţii de 750 milioane de lei în infrastructură

În total, în conturile primăriilor beneficiare vor intra circa 750 milioane de lei, bani din care vor fi realizate reabilitări şi modernizări de drumuri, reabilitări şi dotări de şcoli, grădiniţe, reţele de apă şi canalizare sau poduri.

Zalăul va primi finanţare pentru două investiţii – modernizarea străzii Cloşca (1,6 milioane de lei) şi reabilitarea străzii 22 Decembrie 1918 (6,77 milioane de lei), în timp ce pentru Şimleu Silvaniei vor fi alocaţi banii necesari implementării proiectelor de modernizarea unor străzi de interes local în oraşul şi în satul aparţinător Cehei (10,2 milioane de lei), contruirea unui pod nou peste râul Crasna (1,9 milioane de lei) şi reabilitarea podului pe strada 22 Decembrie 1918 (937.000 de lei).
Jiboul a obţinut finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea gradiniţei cu program normal nr. 2 (850.000 de lei) şi reabilitarea şi modernizarea străzilor Tudor Vladimirescu şi Odorheiului (5,9 milioane de lei), iar pentru Cehu Silvaniei au fost aprobate proiectele de extindere a reţele de canalizare în localităţile Motiş, Ulciug, Nadiş şi Horoatu Cehului (19 milioane de lei) şi de reabilitare DJ108 T: km 10+180-11+744 (553.000 de lei).

Plopiş, prima în clasamentul pe comune

În clasamentul comunelor care primesc cei mai mulţi bani conduce Plopiş, unde vor ajunge 38,6 milioane de lei pentru patru investiţii: alimentarea cu apă a localităţii Plopiş, canalizare menajeră şi staţie de epurare în aceeaşi localitate, reconstrucţia Şcolii Gimnaziale Iaz şi modernizarea unor drumuri. Îi urmează Marca, unde vor fi susţinute financiar cu peste 37 milioane de lei extinderea reţelei de alimentare cu apă în Şumal, Porţ şi Leşmir, respectiv reţea de canalizare şi a staţie de epurare şi alimentare cu apă în satul Marca, şi Bălan, cu 28 milioane de lei, pentru cinci proiecte: extinderea reţelei de canalizare din comună, reabilitarea şi dotarea dispensarului uman, asfaltare de străzi, construirea unui pod peste Valea Almaşului şi modernizarea sistemului de iluminat public stradal.

Consiliului Judeţean Sălaj va derula cinci proiecte finanţate prin PNDL II, de 64 milioane de lei, pentru reabilitări de drumuri judeţene şi pentru modernizarea bazinului de apă al Spitalului Judeţean.
PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport, informează Ministerul Dezvoltării Regionale. „Cea de-a doua etapă a programului finanţează 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei, credite de angajament”, au precizat reprezentanţii Ministerului.

2 Thoughts to “Peste 150 de şantiere deschise în Sălaj prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală II”

 1. PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală ?????

  Minciuna !!! Si mai ales o sa se dovedeasca o mare TEAPA !!! Marca PSD+ ALDE+ UDMR !!!!
  Primariile de la sate au bani EUROPENI la dispozitie ! dar primarii prefera sa nu se complice, prefera sa nu riste verificari serioase a modului de folosire a banului public/=European, caci si banii europeni sunt tot ai nostril, atat doar ca sunt mult mai amanuntit/atent verificati !
  Dar sa nu uitam ca si Zalaul a mai primit 22 de milioane euro de la UE, sa faca bulevardul, si MINUNE !!!! Nu se face nimic, caci este complicat, e greu de furat, si mai ales e ultima sansa ca actuala putere, ceea PSD-ista sa faca ceva ce o sa se vada si in viitor : UN BULEVARD CIVILIZAT !!!
  Daca nici acuma nu il facem cand avem bani, cand o sa-l facem? La asta sa raspunda Ciunt si acolitii lui !!!

  1. Cosmin

   Bravo mai PNL- istule ca tatuca Radu PNL-istu a facut si altceva decat casoaiele dumnealui in cei 14 ani ina care a STAT ca PRIMAR

Leave a Comment