Patru localităţi din Sălaj vor acorda internet gratuit în spaţii publice

Peste 200 de localități din România vor primi fonduri europene în valoare totală de 3,36 milioane de euro pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless în cadrul programului WiFi4EU al Comisiei Europene. Printre acestea se regăsesc şi patru din judeţul Sălaj, respectiv Zalău, Şimleu Silvaniei, Bănişor şi Şamşud. În total, 23 de localităţi sălăjene s-au înscris la prima etapă a programuluie european.

Lansat în prima parte a acestui an, programul WiFi4EU prevede acordarea de bonuri valorice a câte 15.000 de euro pentru localitățile care se angajează să ofere publicului acces gratuit la internet wireless. Bugetul pentru prima rundă de cereri a fost stabilit la 42 milioane de euro, fiind selectate în total 2.800 de localități europene.
Localitățile care nu au fost câștigătoare în această rundă, vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total vor fi alocate 120 milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.
Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite și fără publicitate pentru o perioadă de cel puțin trei ani și nu vor colecta date cu caracter personal.

Leave a Comment