Angajări pe ultima sută de metri în sectorul administrativ

Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Zalău pune la bătaie ultimele posturi rămase vacante, așa cum și celelalte structuri din administrația locală sau județeană procedează în aceste ultime zile din 2018. Motivul este unul simplu – faptul că începând cu anul viitor, instituțiile bugetare nu mai pot face angajări. DAS caută, așadar, un muncitor calificat în cadrul Cantinei sociale, un post ce nu poate fi obținut, însă, prea ușor. Se cer studii gimnaziale, 10 de ani vechime (față de 20, cât se cerea anterior pentru același post) și un curs de calificare cu diploma aferentă.

Potrivit anunțului instituției, concursul se va organiza după următorul calendar: 13 decembrie 2018, ora 16 – data limită pentru depunerea dosarelor; 21 decembrie 2018, ora 11 – proba scrisă și 24 decembrie 2018 – proba interviu. Concret, în ajunul Crăciunului, candidatul sau candidații vor susține proba de interviu. La concursul anterior, organizat luna trecută, s-au înscris doi candidaţi, declaraţi în cele din urmă respinşi în urma probei scrise. Salariile în Primăria Zalău sunt, ca și în celelalte instituții bugetare, foarte bune. Pe lângă salariile cu toate sporurile incluse, angajații bugetari mai primesc și alte sporuri în funcție de deciziile șefilor lor, dar și tichetele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei. Nu trebuie uitat nici faptul că cei mai mulți bugetari lucrează doar 4 zile și jumătate pe săptămână, știut fiind faptul că vinerea, programul în aceste instituții se termină la ora 13.

 Angajații din administrație duc mai puțin grija zilei de mâine

 Conform listei veniturilor salariale, la DAS Zalău, salariul de bază al unui muncitor calificat, în luna septembrie 2018, a fost de 2.840 de lei la care s-a adăugat un spor spor de zece la sută, respectiv 284 de lei pentru condiţii vătămătoare (pentru un muncitor calificat grad profesional I); 2.690 de lei – plus zece la sută spor, 269 de lei, pentru condiţii vătămătoare (muncitor calificat grad profesional II) şi 2.275 de lei – plus zece la sută spor, 229 de lei, condiţii vătămătoare (muncitor calificat grad profesional IV).

Postul scos la concurs este de muncitor calificat grad I. Nici ceilalșți angajați din DAS Zalău nu s epot plânge în privința câștigurilor salariale. Directorul executiv câștigă 11.500 de lei (spor de condiții vătămătoare de zece la sută inclus), ceea ce înseamnă aproape 7.000 de lei net. Un șef de serviciu are un salariu de bază de 9.350 lei, un inspector cu gradație 5 primește lunar un salariu de bază de 6.300 de lei. Un consilier juridic gradație 5 câștigă 5.100 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 3.000 de lei net, un referent de specialitate 3.600 de lei iar un angajat pe post de administrator, aproape 4.000 de lei, lunar.

Există și angajați încadrați part-time, cum ar fi un post de consilier juridic gradație 4, care, pentru două ore pe zi, primește un salariu de bază de 1.400 de lei. De menționat că angajații de la Asistența socială, indiferent de funcție – șefi de serviciu, șoferi, juriști, administratori, directori, referenți, beneficiază de un spor de condiții vătămătoare de zece la sută. Prin urmare, cei care doresc să se angajeze în această Direcție, la cantina socială, trebuie să se grăbească pentru că data limită de depunere a dosarelor este, așa cum am menționat anterior, 13 decembrie.

Iureșul angajărilor s-a extins și în județ

Așa cum am anunțat în urmă cu câteva zile, aproximativ 20 de posturi sunt scoase la concurs în această perioadă de către instituţiile bugetare şi publicate pe portalul specializat pentru posturi vacante în administraţia publică din România, posturi.gov.ro.
Cele mai multe locuri de muncă sunt puse la bătaie în învăţământ, unde Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Halmăşd vrea să încadreze un şofer microbuz transport şcolar, Şcoala Gimnazială „Petre Dulfu” Sălăţig are nevoie de un administrator financiar, iar Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou scoate la concurs un post de expert profesor pentru programul „Şcoală după şcoală” şi alte patru pentru programul „A doua şansă”.

În administraţia publică, şase primării din judeţ au anunţat că sunt în căutare de personal: Primăria Surduc – secretar de comună, Primăria Zalău – inspector de specialitate la Direcţia tehnică, Serviciul managementul proiectelor, Primăria Camăr – şofer, Primăria Fildu de Jos – consilier debutant la Compartimentul Juridic şi Achiziţii Publice, Primăria Şimleu Silvaniei – muncitor calificat în cadrul Biroului Administrativ-gospodăresc, administrarea pieţei, şi Primăria Buciumi – agent turism pentru Centrul Local de Informare şi Marketing Turistic. Lista locurilor de muncă vacante de la stat este completată cu postul de consilier superior la Compartimentul Financiar, Contabilitate, Resurse Umane şi Arhivă, în cadrul Casei Judeţene de Pensii Sălaj și cel de cercetător ştiinţific III, istorie modernă, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției de consilier IA/S și un alt concurs pentru consilier la departamentul contabilitate-financiar. Consiliul județean Sălaj organizează, de asemenea, în această perioadă, concursuri pentru ocuparea a patru funcții de consilieri, potrivit portalului Guvernului, la secțiunea Posturi vacante în administrația publică din România.

În topul salariilor bugetare pe țară, Sălajul ocupă locul 15 din 42, în timp ce la dezvoltare economică și nivel de trai suntem pe locul 35. Toate acestea în timp ce diferența dintre salariile de la stat și cele din domeniul privat a ajuns aproape de 70 la sută. 

2 Thoughts to “Angajări pe ultima sută de metri în sectorul administrativ”

  1. Anonim

    LA MUZEU DACA N-AI FOST IN TABARA LA TELCIU CU VLAD BEJINARIU N-AI SANSE

  2. Anonim

    Ce prostie! Raiul bugetarilor,orasul e gol cand nu lucreaza ei, afaceri cu masini, altceva nu prea ai ce alege de pe aici. Jungla individualismului, traiesc cu iluzia ca lor le e bine, sunt la adapost daca au salariile astea la stat, nimic mai fals. O sa li se darame lor imperiul, mai devreme sau mai tarziu, si vor cadea de sus, vor trebui sa MUNCEASCA si Doamne, greu le va fi.Insa pana atunci, fac ce stiu ei mai bine, profita de sistemul asta.Asta e adevarul crunt, pe care nici macar ei nu-l pot nega.

Leave a Comment