Noua factură la electricitate, mai uşor de “citit” şi cu mai multe informaţii

Noul model de factură la energia electrică va fi introdus, în mod obligatoriu, de către toţi furnizorii ce activează în România, peste patru zile, de la 1 martie 2016. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), noul model de factură a fost adus la cunoştinţa furnizorilor, cărora li s-au lăsat la dispoziţie câteva luni pentru a-şi modifica soft-urile de creare a documentelor.
Noul model de factură de energie electrică are o primă pagină relativ simplă, în care sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi suma (cât se plăteşte pe perioada facturată), având pe verso detalii „pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă” a;a cum se arată într-un comunicat ANRE.
Ca un element de noutate, energia consumată este comparată nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Consumatorii trebuie să aibă acces la informaţii clare şi inteligibile cu privire la drepturile lor, susţin reprezentanţii Autorităţii. Furnizorul este obligat sa pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.
ANRE prezintă pe site-ul official (anre.ro) în secţiunea “informaţii utile pentru consumatori”, noul format al facturii precum şi conţinutul acesteia.

Alte articole

Leave a Comment