Cu mâinile pătate! Un magistrat, doi poliţişti, un inspector şcolar şi un vameş, cercetaţi într-un dosar de corupţie

Caracatiţa corupţiei şi-a întins tentaculele în instituţii elementare ale statului, oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş reuşind să obţină influenţă în justiţie, poliţie, învăţământ şi vamă. Pe cei doi, precum şi pe alţi şapte inculpaţi – printre care un judecător, doi poliţişti şi un fost inspector şcolar general, procurorii DIICOT Sălaj i-au vrut după gratii. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au fost, însă, de altă părere.

Trimişi în judecată în 2014 pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de euro, oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş au reintrat în vizorul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Biroul Teritorial Sălaj. Cei doi inculpaţi sunt acum cercetaţi într-un nou dosar, desprins practic din dosarul de infracţiuni economice.
Pe parcursul anchetei, procurorii au constatat că în activităţile infracţionale sunt implicaţi diverşi funcţionari. Printre ei, fostul inspector general şcolar, Ioan Abrudan, în prezent consilier judeţean şi director al Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu,”, Dumitru Bode, inspector vamal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Sălaj, comisarul Gheorghe Zaha, ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră, şi agentul de poliţie Marius Felician Fărcaş.
În dosarul care îi vizează pe aceştia, se fac referiri la infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă şi fals intelectual.
Vineri, 26 februarie, procurorii DIICOT Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au efectuat opt percheziţii pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor lichidatori judiciari, poliţişti şi a unui magistrat, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei.
Aproximativ 15 persoane au fost duse în aceeaşi zi la audieri, şapte dintre ele fiind reţinute pentru 24 de ore şi plasate în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Şi-au petrecut noaptea după gratii Ioan Huluban, Ioan Galiş şi fiica lui, Malvina, Ioan Abrudan, Dumitru Bode, dar şi cei doi poliţişti. Cel de-al optulea suspect, Patriţiu Dărăban, li s-a alăturat sâmbătă, 27 februarie, când toţi au fost prezentanţi Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă. După o şedinţă ce a durat aproape 12 ore, magistraţii clujeni au amânat pronunţarea pentru duminică.

A pus vina în cârca fiicei
În 2012, Ioan Galiş a fost depistat în trafic în timp ce gonea pe bulevardul Mihai Viteazul cu 114 km/oră. Agentul Marius Fărcaş a pornit cu maşina de poliţie în urmărirea şoferului grăbit, iar după ce l-a ajuns din urmă, i-a întocmit un proces verbal. Nu era pentru prima dată când Galiş apăsa prea tare pe acceleraţie; cu puţin timp înaintea acestei întâmplări, tot din cauza vitezei excesive, omul de afaceri a provocat un accident rutier în apropiere de RAR, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.
“La intervenţia comisarului Gheorghe Zaha, de la Serviciul Judeţean de Poliţie Rutieră, Fărcaş a fost de acord să se deplaseze la domiciliul lui Galiş unde să modifice numele înscris în procesul verbal”, a precizat procurorul de caz Dan Bubuiug, şef al DIICOT Sălaj. Astfel, pentru ca să nu rămână fără permis, afaceristul a băgat-o la înaintare pe fiica sa, Ioana Malvina Galiş, procesul verbal fiind întocmit, cu voia tinerei, pe numele acesteia.
Contactat, şeful IPJ Sălaj, Ovidiu Dosa, a refuzat să comenteze situaţia celor doi poliţişti, invocând că ancheta este în derulare.

Nota bună la Bac cu protocol se ţine
Cum în anul respectiv, Malvina urma să susţină Bacalaureatul, tatăl s-a gândit să îi dea o mână de ajutor pentru a obţine o notă onorabilă. Mai exact, susţin procurorii, Ioan Galiş a luat legătura cu Ioan Abrudan, pe atunci şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, împreună convenind asupra unor semne distinctive pe care absolventa să le insereze în foile de examen la Limba Română, Matematică şi Anatomie şi care să îi facă lucrările identificabile. “Deocamdată nu ştim dacă notele pe care tânăra le-a primit reflectă sau nu realitatea, însă demersul tatălui a existat”, a precizat Bubuiug. Potrivit spuselor sale, Galiş a mers mai departe şi i-a invitat la domeniul său din Bănişor, la o “acţiune de protocol”, pe cei trei şefi ai comisiilor desemnate de către Ministerul Educaţiei la Bacalaureatul 2012.

Ilegalităţi comise în numele banului şi al… prieteniei
Despre vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, anchetatorii susţin că ar fi săvârşit ilegalităţi în procesul de lichidare al societăţii Eurocard 2000, administrată de Galiş şi de cumnatul său, Ioan Huluban. Magistratul ar fi fost pus în legătură cu cei doi de către un alt om de afaceri cunoscut în judeţ: Dumitru Ardelean, patronul SC Drum Construct Pericei. “S-a stabilit că între Dumitru Ardelean şi Ioan Dărăban existau relaţii economice. Firmei celui dintâi i se ceruse intrarea în insolvenţă de către Trans Bitum Ip, context în care Ardelean l-a contactat pe judecător pentru a-l sprijini în această procedură. Magistratul l-a sfătuit să plătească creanţa respectivă, sens în care s-a stins lichidarea Drum Construct”, a explicat Dan Bubuiug. În semn de mulţumire pentru sprijinul acordat, Dumitru Ardelean a organizat o partidă de vânătoare special pentru vicepreşedintele Tribunalului Sălaj. În timp, partidele de vânătoare la care a fost invitat Dărăban s-au înmulţit.
În acest context, judecătorul s-a gândit să îi propună lui Ardelean să ia în chirie cele trei autoutilitare ale societăţii Alba Extra, firmă deţinută de suspect şi de fratele său. Conform sursei citate, “Dărăban şi fratele său se înţeleseseră în prealabil să obţină pentru fiecare maşină dată în chirie la Drum Construct, câte 1.000 de euro/lună. După întâlnirea pe care magistratul a avut-o cu patronul firmei din Pericei, acesta din urmă a propus preţul de 10.000 de lei/lună pentru fiecare din cele trei camioane, adică la un preţ supraevaluat”.
Cum Ardelean, Huluban şi Galiş erau parteneri vechi de afaceri şi pentru că Galiş ştia despre închirierea la preţ supraevaluat a autoutilitarelor, l-a rugat pe patronul Drum Construct să intervină pe lângă judecător în rezolvarea intereselor lor în dosarul de lichidare a Eurocard 2000. “Ardelean s-a întâlnit cu Galiş şi Dărăban înainte de unul din termenele de judecată şi au discutat aspecte legate de lichidare. Au urmat o serie de ilegalităţi comise de judecător în dosarul respectiv pentru asigurarea obţinerii patrimoniului Eurocard 2000 de către Galiş şi Huluban pe SC Euro Trans Mol, societatea deţinută tot de ei”, a mai spus procurorul de caz.

Moment delicat în cariera judecătorului Patriţiu Dărăban
Judecătorul Patrițiu Dărăban are o vechime de peste trei decenii în sistemul judiciar. Magistratul ocupă funcția de vicepreședinte al Tribunalului Sălaj de șase ani, în 2015 el încercând fără succes să câștige concursul organizat de către Institutul Național al Magistraturii pentru șefia instanței sălăjene.
Procurorii au solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii avize pentru reținerea și arestarea preventivă a judecătorului, însă au primit aprobare doar pentru demersul din urmă. Așa se face că Patrițiu Dărăban nu s-a numărat printre cei șapte suspecți care au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în arestul Poliției. În schimb, el a fost prezentat, sâmbătă, Curții de Apel Cluj, cu propunere de arestare preventivă.
Până la această oră, Tribunalul Sălaj nu a primit vreo înștiințare cu privire la situația în care se află Patrițiu Dărăban. “Oficial nu am primit nimic de la procurorii DIICOT. Am văzut doar ce a apărut în aceste zile în presă”, ne-a declarat Costin Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al instanței sălăjene.
Potrivit sursei citate, CSM a aprobat cererea de pensionare a vicepreședintelui Tribunalului Sălaj, începând cu data de 1 martie. “Decretul privind eliberarea domnului Dărăban din funcția de judecător, prin pensionare, nu a fost semnat încă de către președintele României”, a mai spus oficialul Tribunalului.

Fratele lui Lucian Bode, pe lista de suspecţi
În ceea ce-l priveşte pe Dumitru Bode, fratele deputatului sălăjean Lucian Bode, acesta este acuzat că în calitate de inspector vamal la Direcţia Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Sălaj a închis ochii la neregulile pe care le descoperea cu prilejul controalelor făcute la Eurocard 2000. Potrivit achetatorilor, Bode avea atribuţii în verificarea societăţilor pe linia produselor petroliere, obiect de activitate deţinut şi de firma lui Huluban şi Galiş. Cercetările au scos la iveală că inspectorul vamal îşi alimenta autoturismul proprietate personală cu carburanţi de la societatea Primarom, cu care Eurocard avea contract de furnizare de produse petroliere pentru propriile maşini. Practic, Dumitru Bode făcea plinul maşinii proprii, fără să plătească, în numele Eurocard.

Dărăban, Huluban şi Galiş, sub control judiciar
Magistraţii Curţii de Apel Cluj a respins, duminică, propunerile de arestare preventivă formulate de către procurorii DIICOT Sălaj pe numele celor opt.
În schimb, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, pentru Ioan Galiş, Ioan Huluban şi pentru judecătorul Patriţiu Dărăban, ne-a declarat Adrian Dănilă, purtătorul de cuvânt al instanţei clujene. Pe durata controlului judiciar, fiecare dintre cei trei inculpaţi trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de căte ori este chemat şi trebuie să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi sau procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj cu privire la schimbarea locuinţei. De asemenea, inculpaţii sunt obligaţi să se prezinte la organele de poliţie aferente domiciliului, respectiv la Poliţia municipiului Zalău, confort programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi nu au voie să depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi. În plus, le este interzis să deţină, să folosească ori să poarte arme.
În cazul încălcării cu rea credinţă a obligaţiilor amintite, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu cea a arestului la domiciliu sau cu arestul preventiv.
În ceea ce-i priveşte pe Ioan Abrudan, Ioana Malvina Galiş, Gheorghe Zaha, Marius Fărcaş şi Dumitru Bode, aceştia vor fi cercetaţi în continuare în stare de libertate.
Soluţia Curţii de Apel Cluj va fi contestată de către procurorii DIICOT, a afirmat Dan Bubuiug.

Alte articole

7 Thoughts to “Cu mâinile pătate! Un magistrat, doi poliţişti, un inspector şcolar şi un vameş, cercetaţi într-un dosar de corupţie”

 1. Tăunul

  Casta judecătorească imtră în acţiune în apărarea unui magistrat corupt. Corb la corb, nu-şi scoate ochii !

 2. A.

  Ce aberatii… Hahaha! Apreciez insa ghilimelele de rigoare. ati citat niste bullshituri, macar nu sunt de la redactie ‘citire’ :)))

 3. tarban

  Toti s-au prostituat pentru Bani, s-au ploconit in fata unor indivizi cu ceafa lata si buzunarul plin, ce mai poti spune? Sa caute indurare la instanta ca alta sansa nu au, dar carierele si le-au compromis deja, si pentru ce, …. chiar merita sa te faci pres in asa hal in fata astora cu bani ????

 4. Anonim

  PE ABRUDAN SA-L TUNDA LA ZERO.CHILUG.

 5. liviu

  Pentru Daraban e rusinos.E om batran.Asta inseamna ca asta a blatuit justitia toata viata.La fel a facut si Abrudan.Ca doar n-o fi fost la prima smecherie cu notele de la bac..A ajutat si el la inmultirea /doctorilor /in ,ma refer la dr copy paste.Si asta e batran.Pe cei doi politisti ii mai inteleg,sunt un pic mai tineri si nu au luat lectii de la Daraban.Ceilalti doi cu Eurocard, niste lichele.

 6. Anonim

  liviu ,cand ai privit ultima data in oglinda?

 7. pe abrudan sa-l barbiereasca in cap,sa-i lase barba ca si la calugari,pt ca toata viata a blatuit examenele care s-au desfasurat sub obladuirea inspectorului general scolar,SA-TI FIE RUSINE FLAMINDULE.

Leave a Comment