Modificările legislative pun companiile sub presiune

Alexandru Tamba

Dacă nu erau suficiente problemele create de prețurile la energie, care fie vorba între noi, nu se știe exact ce se va întâmpla cu ele, adică vor fi plafonate, reglementate etc., de creșterea prețurilor la combustibili, materiale și la tot ce mișcă în general, companiile sunt puse sub presiune și de modificările legislației, modificări care le afectează în mod direct. Pe lângă modificările, deja clasice, ale Codului Fiscal, deunăzi a fost publicată în Monitorul Oficial legea 283/17.10.2022, cu aplicare, atenție! din 22.10.2022, legea care modifică, pe lângă Codul Administrativ, Codul Muncii, respectiv Legea 53/2003.

Printre alte modificări, există în această lege o modificare care pune în dificultate companiile, atât din punct de vedere a actvității pe care o desfășoară, cât și a timpului scurt de implementare a acesteia, respectiv în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Despre ce este vorba? Este vorba de despre salariații care desfășoară activitate la mai mulți angajatori și al căror timp de lucru se suprapunea la 2 sau mai mulți dintre aceștia. Prevederea sună așa: ,,Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă….” Sigur, este logic, un salariat nu poate fi în același timp în mai multe locații ca să desfășoare activitate, însă există, în opinia mea, o situație care permite suprapunerea timpului de lucru: angajarea în regim de telemuncă.

Ce împiedică, de exemplu un consultant, să desfășoare activitate ca angajat în regim de telemuncă, pentru mai mulți angajatori, cu suprapunerea timpului de lucru? El poate oferi consultanță în același interval de lucru la mai mulți angajatori! Și mai putem da exemple, ideea este că desfășurarea activității în regim de telemuncă la mai mulți angajatori, chiar cu suprapunere a programului de lucru, ar trebui să fie permisă. Altfel, mai punem o presiune pe mediul de afaceri, care în timp de trei zile trebuie să găsească soluții la această situație.

3 Thoughts to “Modificările legislative pun companiile sub presiune”

  1. […] Alexandru Tamba Dacă nu erau suficiente problemele create de prețurile la energie, care fie vorba între noi, nu se știe exact ce se va întâmpla cu ele, adică vor fi plafonate, reglementate etc., de creșterea prețurilor la combustibili, materiale și la tot ce mișcă în general, companiile sunt puse sub presiune și de modificările legislației, modificări care le afectează în mod direct. Pe lângă modificările, deja clasice, ale Codului Fiscal, deunăzi a fost publicată în Monitorul Oficial legea 283/17.10.2022, cu aplicare, atenție! din 22.10.2022,  » Mai multe detalii […]

  2. […] Alexandru Tamba Dacă nu erau suficiente problemele create de prețurile la energie, care fie vorba între noi, nu se știe exact ce se va întâmpla cu ele, adică vor fi plafonate, reglementate etc., de creșterea prețurilor la combustibili, materiale și la tot ce mișcă în general, companiile sunt puse sub presiune și de modificările legislației, modificări care le afectează în mod direct. Pe lângă modificările, deja clasice, ale Codului Fiscal, deunăzi a fost publicată în Monitorul Oficial legea 283/17.10.2022, cu aplicare, atenție! din 22.10.2022, legea care modifică, pe lângă Codul… Citeste mai mult […]

Leave a Comment