Mina Sarmasag, in moarte clinica

Mina Sarmasag, in moarte clinicaDin cauza ca singurul contract de livrare a combustibilului pe care il avea a expirat si nu poate fi reinnoit decat la sfarsitul verii, mina din Sarrmasag va exploata in urmatoarele 5 luni carbune pe stoc. Potrivit directorului SC Salajul Sarmasag SA, Teodor Ardelean, contractul cu CET Oradea era singurul pe care il mai avea mina, dar si acesta a expirat la 31 martie anul curent. Totusi, directorul se arata optimist si spune ca va castiga, cel mai probabil, licitatia pe care o va organiza in august producatorul de energie din Oradea in vederea asigurarii unui furnizor pe viitor. In aceste conditii, mina va incerca livrarea anual a 100.000 de tone de carbune catre oradeni, fata de cele 80.000 de tone cate erau livrate in 12 luni potrivit vechiului contract.

Pana atunci, insa, SC Salajul Sarmasag SA va exploata carbune pe stoc, pentru ca in perioada aprilie-mai, CET Oradea nu are nevoie decat de 500-600 de tone de carbune lunar. Furnizarea carbunelui se va relua in iunie, cand vom semna un act aditional la vechiul contract, iar apoi in vara va urma licitatia, a mai spus directorul Ardelean.

In prezent, de exploatarea carbunelui la Sarmasag se ocupa 80 de muncitori si patru firme prestatoare, in timp ce mina mai are doar sase angajati (personal TESA). Ultimele reduceri in randul angajatilor au fost in ianuarie 2007, cand pentru a se reduce cheltuielile de personal, au fost disponibilizati 28 de angajati.

Leave a Comment