Mierea de albine, pe degetele inspectorilor DSVSA

Controalele efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj privind calitatea mierii de albine şi produselor apicole prezentate spre vânzare în unităti, hale, pieţe şi târguri, vânzări directe din stupine sau comerţ stradal, au evidenţiat unele practici care afectează siguranţa acestor produse. Astfel, practicarea comertului stradal cu miere de albine şi alte produse apicole, prin expunerea acestora în standuri improvizate la poarta producătorilor sau comercianţilor, poate afecta calitatea produselor datorită efectului negativ al razelor solare, precum şi a supraîncălzirii acestora, spun reprezentanţii DSVSA Sălaj. Practicarea comerţului cu produse apicole în pieţe si târguri este admisă doar în cazul producătorilor care deţin un document de înregistrare sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, pentru vânzare directă din stupine, în pieţe şi târguri, producători care sunt supuşi controlului sanitar veterinar.

Au fost constatate cazuri de vânzare prin intermediari, în afara locurilor amenajate de autorităţile publice, de către persoane care fac comerţ ilicit şi care pot recurge la diferite practici de falsificare prin substituire sau adăugare de diferite substanţe care pot afecta sănătatea consumatorilor. În urma controalelor efecuate, a fost dispusă masura interzicerii acivităţii la o stupină care nu a respectat condiţiile în baza cărora a fost emis documentul de înregistrare sanitar veterinară. Au fost sesizate, de asemenea, autorităţile publice locale în privinţa luării măsurilor de stopare a comerţului illicit cu produse alimentare în afara spatiilor special amenajate. DSVSA Sălaj reaminteşte clienţilor care se aprovizionează din pieţe si târguri, că produsele admise pentru vânzari directe în pieţele agroalimentare sunt laptele,ouăle, mierea de albine, toate provenite de la producatori care vând aceste produse în locurile special amenajate şi inscripţionate şi care sunt supuse controlului sanitar veterinar, iar cumpărarea acestor produse din spaţii publice sau comerţ stradal poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

 

 

 

 

One Thought to “Mierea de albine, pe degetele inspectorilor DSVSA”

  1. xxl

    Marii inspectori in loc sa se lege de micii producatori, mai bine ar face analiza produselor de pe rafturile marilor magazine si sa constate ca in loc de miere de albine (cum este cea de ka poarta micului producator) in ambalajul super atractiv se geseste gluvoza sau gelatina aromatizata. Dar marii inspectori, foarte bine platiti, isi prezinta raportul de activitate , crezand ca ne-au dat gata despre cat de mult muncesc.

Leave a Comment