Metoda „partajului”, blocată: Taxa pentru timbrul de mediu nu va mai putea fi ocolită!

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, începând cu 1 septembrie. Excepţia de la plată pentru maşinile dobândite prin partaj va fi eliminată de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Ministerul Finanţelor va abroga litera f a articolului 8 din Ordonanţa emisă în martie de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care reglementează taxa de poluare. Deşi, iniţial, ministrul Mediului a declarat că menţiunea privind excepţia de la plată pentru autovehiculele dobândite prin partaj va fi completată cu specificaţia „partaj în urma căsătoriei”, „partajul” urmează să fie eliminat complet de la 1 septembrie.

Autorităţile au descoperit că maşinile second-hand sunt cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, după care cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.
„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, se arată în proiectul de ordonanţă.
În documentul menţionat se mai explică faptul că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

Peste 500 de sălăjeni „au ocolit” timbrul de mediu
Numărul sălăjenilor care şi-au înmatriculat autoturismele fără a achita timbrul de mediu a ajuns, până în prezent, la circa 550, potrivit lui Remus Stanciu, şeful Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Sălaj.
În ultimele săptămâni, serviciile de înmatriculări au fost luate cu asalt, după ce proprietarii de autoturisme au găsit portiţa legislativă care le permite să-şi înmatriculeze maşinile fără a achita timbrul de mediu. Este vorba de metoda “maşinii din partaj”. Articolului 8 al Ordonanţei care reglementează taxa de poluare prevede faptul că autovehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de plata acestei taxe. Drept urmare, partajul a fost înţeles de comerciaţii de autoturisme în largul său sens, reglementat de Codul Civil.
Astfel, potrivit noului Cod Civil, în afară de partajul pe care soţii îl fac în urma divorţului, există şi partajul între coproprietari: „în cazul coproprietăţii, prin partaj, bunul sau bunurile stăpânite în comun pe cote-părţi sunt împărţite materialmente între copărtaşi, fiecare dintre aceştia devenind proprietarul exclusiv asupra unui anume bun sau părţi materiale din bun dintre cele ce formau obiectul coproprietăţii”. Altfel spus, doi cunoscuţi care achiziţionează un autoturism în coproprietate, pot merge ulterior la notar şi cere partajarea bunului comun, în favoarea unuia dintre ei. Maşina va deveni dreptul exclusiv al unui singur proprietar, iar autoturismul poate fi vândut, fără ca viitorul posesor să mai fie nevoit să achite taxa pe timbrul de mediu. Aşadar, pentru a dovedi faptul că bunul provine din partaj voluntar proprietarul are nevoie de un simplu act parafat la notar. Proprietarii de autoturisme din Sălaj au apelat la notarii din judeţele vecine, respectiv Satu Mare, Maramureş sau Cluj, notarii sălăjeni nefiind de acord cu această practică. În opinia notarului sălăjean, Ioan Buran, ştampila unui notar nu poate eluda o lege, dobândirea unui bun prin partaj fiind considerată o excepţie.
În ciuda acestei “piedici”, în fiecare zi, la Serviciul de Înmatriculări Sălaj, se prezintă aproximativ 20-30 de sălăjeni care solicită înmatricularea maşinii fără achitarea taxei de poluare, pe baza unui astfel de act notarial.

Numărul înmatriculărilor, în scădere, în ultimele trei luni
Ordonanţa de Urgenţă care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, înlocuind astfel vechea taxă auto, a intrat în vigoare la jumătatea lunii martie a anului în curs, fapt ce a dus, după cum reiese din statisticile Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la scăderea numărului înmatriculărilor în Sălaj, în ultimele trei luni. La un simplu calcul, se poate observa că media zilnică a înmatriculărilor a ajuns la un număr de 8-9 autoturisme.
Sălăjenii au înmatriculat peste 1.700 de autoturisme şi peste 400 de autoutilitare în prima jumătate a anului în curs. Cele mai multe maşini înmatriculate în primele şase luni sunt cele marca Volkswagen, respectiv 579.
Conform statisticii DRPCIV, în Sălaj, au fost înmatriculate, în total, în prima jumătate a anului, 1.772 de autoturisme şi 421 de autoutilitare. Cele mai multe maşini au fost înmatriculate în luna ianuarie, şi anume 368, în următoarele luni observându-se o uşoară scădere a numărului de înmatriculări în judeţ. Astfel, în luna februarie, sălăjenii au înmatriculat 333 de autoturisme, din care, cele mai multe, 102, au fost marca Volkswagen, urmate de cele marca Ford, respectiv 39 de maşini. În luna martie, potrivit statisticilor, tot cele două mărci menţionate se numără printre preferinţele sălăjenilor. Astfel, din cele 348 de autoturisme înmatriculate în luna menţionată, 110 sunt marca Volkswagen, iar Ford, 47. În următoarele trei luni, numărul înmatriculărilor scade sub 300. Astfel, în aprilie, sălăjenii au înmatriculat 249 de autoturisme, în mai, 221, iar în iunie, 253 de automobile.

Doar 26 de maşini noi cumpărate în Sălaj
Vânzările autovehiculelor noi a scăzut în primul semestru cu 18,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. În acelaşi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unităţi, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 38 la sută, respectiv 6 la sută faţă de perioada similară din 2012. Astfel, potrivit sursei citate, reiese că la fiecare autovehicul nou vândut în România au fost aduse alte 4,1 second-hand.
Sălăjenii au cumpărat, de la începutul anului până în prezent, doar 26 de maşini noi, fapt ce clasează judeţul pe locul al treilea în topul judeţelor cu cele mai mici vânzări de autoturisme. Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), reducerea puterii de cumpărare a lovit puternic piaţa auto din judeţele mai sărace ale ţării, ajungându-se, în unele judeţe, ca în primul semestru al anului în curs să fie vândut numai un singur autoturism nou. Astfel, primele două locuri ale topului menţionat sunt ocupate de judeţul Covasna, cu 12 maşini vândute, respectiv judeţul Mehedinţi, cu o singură maşină vândută.

4 Thoughts to “Metoda „partajului”, blocată: Taxa pentru timbrul de mediu nu va mai putea fi ocolită!”

  1. oscar pistorious

    ma impresia ca odata cu publicarea in monitorul oficial de vineri 2 august, ordonanta va intra in vigoare de luni 5 august, deci, din pacate, s-a terminat cu partajul

  2. Anonim

    care-i monitorul ala cucoana saau cuconule ca nu exista o hotarare de guvern, o ordonanta sau o modificare a art.8 lit f.

  3. Anonim

    de ce la bistrita nu se mai iau dosare cu partaju

  4. Anonim

    pana cand mai e valabil partajul

Leave a Comment