Majorarea impozitelor pe clădiri. Pe cetățeni și mediul de afaceri, i-ați întrebat?

Alexandru Tamba

Guvernul anunță majorarea impozitelor pe clădiri cu până la 50% pentru anul 2023, dar lasă la latitudinea consiliilor locale să stabilească acest procent. Motivarea este că nu se poate implementa OG 16/2022 în ceea ce privește stabilirea respectivelor impozite pe baza grilelor notariale până la finele anului 2022. Acest lucru era de așteptat de altfel, era imposibil de implementat prevederea respectivă. Problema, însă, a creșterii impozitelor pe clădiri, atât la persoanele fizice, cât și juridice, este că vine într-un moment cu totul nepotrivit. În condițiile în care avem cea mai mare inflație din U.E., în condițiile în care prețurile la energie electrică și gaze dau fiori reci cetățenilor și companiilor, în condițiile creșterii fiscalității produsă de OUG 16/2022, cu aplicare a multor măsuri de la 1 ianuarie 2023, noi ce facem? Creștem încă o dată impozitele! Cetățenii și companiile sunt sfătuite să facă economii la energie și gaze, dar în același timp le creștem dările?! Ba mai creștem și cheltuielile bugetare! Toate consiliile locale vor crește impozitele, să nu ne amăgim. Procentul va fi diferit de la o unitate administrativă la alta, dar vor fi creșteri, pentru că altfel nu pot face față cheltuielilor curente, respectiv cheltuielilor de personal și a cheltuielilor administrativ-gospodărești. Cât despre investiții ce să mai vorbim? Vor fi sacrificate încă o dată, deși singura șansă a provocărilor viitoare sunt acestea.
Guvernul spune că s-au consultat în coaliție, au discutat cu instituțiile locale și au ajuns la concluzia ca să crească impozitele pe clădiri cu până la 50%, rămânând la latitudinea fiecărei unități administrative să stabilească procentul, în funcție de necesități și, bineînțeles, posibilități. Cu alte cuvinte, s-a discutat cu beneficiarii creșterii impozitelor, dar cu plătitorii acestor impozite s-a discutat? Cu specialiștii în economie, care spun de luni de zile că în perioade de criză nu se cresc impozitele și taxele, s-a discutat? Poate s-a discutat, dar cine să-i audă?

4 Thoughts to “Majorarea impozitelor pe clădiri. Pe cetățeni și mediul de afaceri, i-ați întrebat?”

  1. […] Alexandru Tamba Guvernul anunță majorarea impozitelor pe clădiri cu până la 50% pentru anul 2023, dar lasă la latitudinea consiliilor locale să stabilească acest procent. Motivarea este că nu se poate implementa OG 16/2022 în ceea ce privește stabilirea respectivelor impozite pe baza grilelor notariale până la finele anului 2022. Acest lucru era de așteptat de altfel, era imposibil de implementat prevederea respectivă. Problema, însă, a creșterii impozitelor pe clădiri, atât la persoanele fizice, cât și juridice, este că vine într-un moment cu totul nepotrivit. În condițiile în care avem… Citeste mai mult […]

  2. A tunat și i-a adunat!

    Mare economist Ciolacu ăla! Mărim cheltuielile bugetare și taxele/impozitele. Să-i deseneze cineva efectul! Ca și plafonarea prețului la mc lemne la 400 lei, cînd prețul de cost e cam pe-acolo. E clar la ce va duce!

  3. Anonim

    După majorarea salariilor din primării, urmează creșterea taxelor !

  4. Liviu

    Cei ce conduc aceasta tara, arat la nivel central cât și local sunt niște golani și impostori! Blestemul lui Ceaușescu ne-a ajuns! !!! E f bine ce ni se întâmpla! Ne meritam soarta !!!!

Leave a Comment