Restaurantele trebuie să afişeze ingredientele, declaraţia nutriţională şi aditivii pentru preparate

Conform Ordinului privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unităţile de restauraţie colectivă, au fost stabilite noi modalităţi de atenţionare şi aducere la cunoştinţa consumatorilor a informaţiilor despre ingredientele folosite în produsele finite şi preparetele comercializate de către unităţile de restauraţie colectivă de şi menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori, conform unui comunicat remis redacţiei. Această informaţie a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Potrivit sursei citate, prin acest ordin se menţionează inserarea obligatorie a informaţiilor referitoare la tipul şi cantitatea ingredientelor ce depăşesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unităţile de restauraţie colectivă.

Totodată, pe lângă cele menţionate anterior, produsul finit sau preparatul trebuie să fie însoţit de declaraţia nutriţională, precum şi de informaţiile explicite cu privire la aditivii folosiţi. Aceste informaţii deosebit de utile pentru fiecare consumator în parte, trebuie să fie accesibile şi disponibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse. În ceea ce priveşte comercializarea la distanţă, aceste informaţii trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii de către consumator.

Informaţiile de tipul declaraţiei nutriţionale şi aditivilor folosiţi, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declaraţia nutriţională, aceasta trebuie să conţină informaţii precum:

-Valoarea energetică;

-Cantităţile de grăsimi

-Acizi graşi saturaţi;

-Zaharuri;

-Sare;

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informaţii trebuie afişate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, şterse sau greu de citit. Informaţiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neşters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Dacă preparatele oferite de unităţile de restauraţie colectivă sunt comercializare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiaşi unităţi, atunci aceste informaţii trebuie să fie prezente în fiecare dintre aceste locuri.

De asemenea, în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin tehnicile de vânzare la distanţă, aceste informaţii trebuie să fie disponibile pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau pe ambalajul de transport, dar şi în orice material publicitar.

Ordinului privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unităţile de restauraţie colectivă intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

„Cu cât avem acces la multe informaţii, cu atât este mai greu să alegem! InfoCons te ajută să alegi în cunoştinţă de cauză TU pentru TINE şi pentru COPIII TĂI, fără perturbarea din afară, pentru a avea acces direct, transparent, în timp real la o informaţie corectă şi care te poate ajuta imediat! Ce să cumperi?! Ce mănânci?! Ia atitudine! Descarcă aplicaţia GRATUITĂ InfoCons şi ajută-ne să o promovăm şi să aducem produse noi pentru toţi! Astăzi, aplicaţia InfoCons are 2,5 milioane de produse şi cu ajutorul tău, putem să ajutăm mai bine!”, mai menţionează Sorin Mierlea, Preşedintele InfoCons, în comunicat.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Restaurantele trebuie să afişeze ingredientele, declaraţia nutriţională şi aditivii pentru preparate”

  1. […] onform Ordinului privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unităţile de restauraţie colectivă, au fost stabilite noi modalităţi de atenţionare şi aducere la cunoştinţa consumatorilor a informaţiilor despre ingredientele folosite în produsele finite şi preparetele comercializate de către unităţile de restauraţie colectivă de şi menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori, conform unui comunicat remis redacţiei. Această informaţie a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022. Potrivit sursei citate, prin acest ordin se menţionează inserarea obligatorie a… Citeste mai mult […]

Leave a Comment