Lovitură în bugetele sălăjenilor: rate mai mari cu până la 100 de lei, la creditele bancare

Veștile proaste se țin lanț pentru români. După scumpirile anunțate, la gazele naturale și energia electrică, după scumpirea alimentelor de bază, proces care va continua în această toamnă, iată că și ratele la bănci  – poate cel mai dureros capitol din bugetul fiecărei familii – cresc îngrijorător de mult. Astfel, indiferent de felul în care banca actualizează la credite dobânzile variabile compuse din Robor plus marja băncii, de luni, 2 octombrie, majoritatea românilor plătesc o rată mai mare la creditul bancar, decât cea achitată luna trecută luna trecută.

Indicele Robor luat în calcul de bănci în momentul stabilirii dobânzii este cel stabilit de BNR în ultima zi a lunii trecute, din trei în trei luni. Pentru foarte mulţi, scadenţa actualizării dobânzii a fost pe 29 septembrie, când Robor la trei luni a fost de 1,58 la sută, comparativ cu 0,87 la sută în iunie. Robor poate să crească până la 3 la sută, iar în 2018 va şi atinge probabil acest nivel, ceea ce echivalează cu dublarea dobânzii faţă de momentul accesării creditului, după cum susțin analiștii.

Indiferent de metoda prin care se face actualizarea dobânzii, crucial este nivelul indicelui de referinţă din ultima zi lucrătoare a lunii. Astfel, indiferent dacă datele de actualizare sunt trimestriale sau în ultima zi a lunii precedente celei în care ai luat creditul şi se actualizează din trei în trei luni în funcţie de data acordării împrumutului, Roborul maxim de 1,58 la sută înregistrat vineri, 29 octombrie, mărește dramatic, începând de luni, rata la bancă  pentru foarte mulţi români. Nu se poate estima cu exactitate proporţia celor care plătesc din această lună o rată mai mare deoarece practica bancară în această privinţă este neuniformă.

Oricum cei cu dobânzile resetate la final de trimestru şi cei care au luat credit în luna octombrie sau iulie, indiferent de an, vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru rata lunară, sumele ce vor fi plătite în plus fiind între 50 și 100 de lei, ca medie. Aceste sume variază, desigur, în funcție de suma obținută prin credit, putând fi mult mai mari. În cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casă, pentru un apartament de două camere, nivelul Robor luat în calcul în ultima zi lucrătoare din iunie, era de 0,87 la sută.

La o dobândă compusă din Robor 3M (0,87 la sută) + marja băncii (3 la sută), clientul a plătit până acum 1.492 de lei. De luni, 2 octombrie, cu dobânda resetată, Robor 3M (1,58 la sută) + marja băncii, acelaşi client plăteşte o rată de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decât rata de săptămâna trecută. Deci, la un astfel de credit, creşterea dobânzii înseamnă un surplus de aproximativ 7 la sută. Specialiștii susțin că dobânda Robor îşi va continua creşterea, chiar dacă nu în acelaşi ritm, aceasta fiind considerată o etapă tranzitorie. Robor este o dobândă care în general este peste rata inflaţiei.

Cum inflaţia a început să crească, iar estimările noastre pentru sfârşitul acestui an sunt de 2,4 la sută, iar pentru anul viitor de 3,5 la sută, majorarea semnificativă a inflaţiei urmând a se produce chiar din primele luni ale anului viitor, este foarte probabil că vom avea în continuarea o creştere a Robor.

One Thought to “Lovitură în bugetele sălăjenilor: rate mai mari cu până la 100 de lei, la creditele bancare”

  1. Anonim

    aveti parte de ceea ce meritati !!
    PSD ati votat, rate mari primiti ! si asta e doar inceputul !

Leave a Comment