Începe programul Rabla pentru Electrocasnice

Programul Rabla pentru Electrocasnice începe astăzi, platforma urmând să fie lansată la ora 12. Programul aduce elemente de noutate și vouchere noi pentru categorii de produse inexistente în program până în acest an. Românii care doresc să scape de electrocasnicele şi electronicele vechi din casă pentru a achiziţiona unele noi, cu un consum de energie mai mic, vor primi de la stat vouchere (tichete valorice virtuale) pentru fiecare aparat nou achizitionat. Prin acest program este finanţată achiziţia a nouă tipuri de aparate electrice şi electrocasnice, iar o noutate pentru ediţia din acest an este acordarea de vouchere pentru laptopuri şi tablete.

Cum funcţionează Rabla electrocasnicelor 2020

Majoritatea comercianților scad prețurile în această perioadă pentru care clienţii pot aduce “la schimb” produse uzate. Persoanele fizice interesate să se înscrie în programul Rabla pentru Electrocasnice trebuie să intre în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul AFM. Pe această platformă, clienţii vor primi un număr de înregistrare cu care se vor prezenta la vânzătorii acreditaţi în program sau pe care îl vor înscrie în secțiunile dedicate, de pe magazinele online. Electrocasnicele vechi din casă pot fi predate la magazin, iar în schimbul acestora va puteţi cumpăra televizoare sau maşini de spălat, aragazuri şi frigidere. Aparatele pot fi predate și atunci când produsul nou este livrat. După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, menţionează Ministerului Mediului. Ce aparate puteţi achiziţiona În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel: 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an. 500 de lei pentru laptopuri 300 de lei pentru tablete Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele programului.

Rolul programului Rabla electrocasnicelor

Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Pe de altă parte, magazinele înregistrează în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză generată de pandemie, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor. Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate. Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B. Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice. În acest an, programul are un buget de 40 milioane de lei.

Alte articole

One Thought to “Începe programul Rabla pentru Electrocasnice”

  1. Anonim

    Să vezi acuma scumpiri!

Leave a Comment