În Sălaj, cererea pentru cărbune e tot mai mare. Degeaba, din minele subterane n-a mai rămas nimic

Cererea pentru cărbune este tot mai mare în localitățile sălăjene cunoscute pentru fostele exploatări miniere. Oamenii caută alternative. Lemnul se găsește din ce în ce mai greu, iar prețul la gazele naturale și la energia electrică a „explodat”. Din păcate, șansele de reluare a exploatării de cărbune sunt aproape nule, cel puțin în Sălaj.

Numărul sălăjenilor de la sat care se interesează de cărbune pentru a-l folosi la încălzirea locuințelor crește, iar această creștere este înregistrată mai ales în zonele comunelor unde au funcționat mine de cărbune. Această cerere vine pe fondul scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale. „Avem rețea de gaz la nivel local, dar să știți că oamenii nu vor să-l mai folosească pentru că este foarte scump. Folosesc lemne, dar și acestea se găsesc din ce în ce mai greu. Oamenii vor alternative, întreabă de cărbune, dar ce le pot spune eu”, ne-a declarat telefonic reprezentantul unei primării sălăjene. Mai mulți foști mineri din Șărmășag și Chieșd ne-au declarat telefonic că există probabilitatea ca cele mai multe galerii subterane să fie inundate sau chiar surpate, iar reluarea extragerii de cărbune din subteran este o chestiune aproape imposibilă.

Încercare eșuată

În zona Șărmășag – Bobota, un investitor privat a încercat să investească pentru realizarea unei exploatări miniere de suprafață, dar proiectul a fost sortit eșecului. În această zonă, potrivit experților, zăcământul de cărbune din subteran este unul care ar permite acoperirea necesarului în Sălaj, pentru o perioadă de cel puțin o sută de ani.

Leave a Comment