Importanța economisirii în timpul perioadelor de criză economică

Statistic vorbind, 85% dintre români au înțeles că o bună gestiune a banilor îi ajută de-a lungul vieții. Remarcabil este și faptul că 59% dintre aceștia au reușit să facă economii lunare, care se cifrează la o valoare medie de 400 Lei. Atunci când vine vorba despre împrumuturi, la nivel internațional, 52% dintre oameni solicită împrumut din cauza cheltuielilor care apar pe neașteptate.

De remarcat faptul că 19% dintre oameni aplică pentru că venitul lor s-a diminuat și nu mai fac față  nivelului de cheltuieli. Ce se întâmplă în perioadele de criză financiară mondială sau de probleme economice naționale majore? Mai pot oamenii să facă economii sau trebuie să se bazeze pe credite?

Ce poți face pe plan personal pentru a contracara criza financiară?

Primul lucru pe care îl poți face este legat de anticiparea unei astfel de manifestări care îți poate amenința stabilitatea financiară. Drept urmare, constituirea unui fond de urgență pentru astfel de situații este o soluție la îndemână. Este recomandat să economisești în mod separat de celelalte modalități de economisire. Practic, va trebui să îți micșorezi costurile lunare ori să muncești în plus pentru a alimenta și acest fond de urgențe.

Investește numai în instrumente financiare cu o marjă de siguranță foarte ridicată și pe termen scurt. Chiar dacă investiția pare o operațiune riscantă, în timpul crizelor economice s-au construit imperiile financiare ale multor moguli la nivel internațional. Este binecunoscut faptul că pe timp de criză prețul acțiunilor scad, așa că, poți realiza o investiție avantajoasă pe termen lung. Nu este o formă de economisire imediată, dar este o modalitate de a câștiga ulterior.

Creșterea venitului prin diverse modalități de câștigare a banilor este o altă soluție. Aceasta presupune nu doar diversificarea formelor de câștig, ci și monetizarea anumitor bunuri care nu îți mai sunt de folos. Chiar dacă le vei vinde la un preț ce nu este la paritatea inițială, cu siguranță că vei obține bani ce sunt folositori pe timp de criză. O altă modalitate este aceea a închirierii unei părți din locuință în cazul în care nu mai faci față cheltuielilor.

Reducerea cheltuielilor prin orice mod este o variantă care trebuie luată în calcul pe timp de criză. O astfel de măsură îți afectează stilul de viață, dar în astfel de vremuri este chiar recomandat să renunți la modul de viață cu care te-ai obișnuit. Practic, vei avea nevoie de o nouă rutină în privința felului în care îți gestionezi banii.

O altă măsură  pe care trebuie să o iei este legată de modul în care vei împrumuta bani. Este recomandat să nu o faci decât în caz de nevoie și din lipsă de orice altă alternativă. De altfel, trebuie remarcat că persoanele care împrumută cel mai des bani sunt cele cu vârsta între 25 și 34 de ani (37%). Cei care se încadrează în segmentul de vârstă 45-54 de ani împrumută într-un procent de 16, 5%. Iar persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt cele mai cumpătate în privința accesării de credite (numai 6,4% solicită împrumuturi).

Este vital să îți asiguri un flux de bani într-o astfel de perioadă. Orice criză poate fi gestionată dacă știi ce ai de făcut cu mult înainte ca aceasta să se manifeste. Prevenirea și anticiparea, alături de economisire sunt armele tale cele mai puternice împotriva oricărei crize economice!

 

Leave a Comment