De unde te poți împrumuta responsabil în 2020 dacă ai nevoie de ajutor financiar?

Anul 2020 s-a dovedit a fi unul extrem de dificil din toate punctele de vedere, cel mai mare impact avându-l pandemia de Coronavirus ce a afectat întreaga lume, dar și foarte multe sectoare de activitate. Nu puține sunt business-urile care și-au pus lăcatele pe porți, fie că au făcut-o temporar sau definitiv. Foarte mulți oamenii au ajuns astfel în situația de a fi nevoiți să se împrumute din cauza numărului mare de cheltuieli în perioada Covid 19.

Cei care sunt în căutarea unor soluții potrivite pentru credite responsabile au acum la dispoziție următoarele rânduri, din care pot afla informații prețioase!

Evoluția acordării de credite în perioada stării de urgență

Conform statisticilor referitoare la creditele acordate în perioada martie – iunie 2020, românii au accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde de lei, cu mențiunea că ponderea creditelor noi a fost de 42,5%. Majoritatea au preferat împrumuturile în lei, din dorința de a evita riscul valutar. Acest lucru denotă cât de responsabili au devenit consumatorii: în loc să accepte orice tip credit, atâta timp cât acesta le asigură banii de care au nevoie, românii sunt mult mai atenți.

Înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor

Din dorința de a-și proteja interesele și de a se asigura că toți consumatorii vor putea rambursa la timp creditele, majoritatea băncilor au decis să înăsprească principalele condiții de eligibilitate. De exemplu, instituțiile financiare acordă mai greu credite pentru persoanele care lucrează în domeniile de activitate puternic afectate negativ de pandemie, așa cum sunt domeniul Horeca și turismul. Consumatorii sunt considerați a prezenta un risc sporit, motiv pentru care nu mai pot cere împrumuturi decât dacă fac dovada că veniturile lor nu au fost diminuate. Mai mult, fiecare bancă are și condiții proprii, despre care consumatorii trebuie să se intereseze.

Băncile – surse importante de credite

În ceea ce privește locurile din care românii pot lua în continuare credite, băncile rămân în topul preferințelor. Acestea dispun atât de credite de nevoi personale, cat și de credite imobiliare ori împrumuturi speciale pentru IMM-urile aflate în impas. Cert este însă, că românii vor fi nevoiți să treacă mai multe verificări până la obținerea banilor de care au nevoie. Recomandat este inclusiv ca ei să își pună foarte bine nevoile în balanță, pentru a accesa strict împrumuturile care le sunt necesare.

Instituțiile financiare nebancare vin și ele in sprijinul populației

Cu produse ușor diferite față de cele de care dispun băncile, instituțiile financiar-nebancare (IFN-uri) continuă și în 2020 să acorde credite rapide persoanelor care au nevoie de ele. În acest sens, consumatorii trebuie să pună în balanță faptul că împrumuturile sunt caracterizate de dobânzi mai mari, dar și de perioade de rambursare mai mici. Produsele acordate de IFN-uri sunt excelente în general pentru persoanele care au de achitat foarte repede facturi, tratamente sau alte lucruri esențiale vieții de zi cu zi. Recomandat este însă, ca românii să ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele de care pot avea parte. Conturându-și o educație financiară solidă, ei vor putea lua întotdeauna deciziile potrivite!

Care sunt elementele de care românii trebuie să țină cont atunci când solicită credite?

Indiferent dacă aleg creditele bancare sau pe cele de la IFN-uri, consumatorii trebuie neapărat să știe care sunt cele mai importante lucruri ce cântăresc mult în alegerea lor. Dobânzile practicate de instituțiile bancare/nebancare, perioadele de creditare și condițiile de eligibilitate sunt principalii 3 factori pe care românii trebuie să îi studieze foarte bine.

De exemplu, aceștia pot verifica ofertele de la mai multe instituții, înainte de a completa o cerere de credit. Creditarea responsabilă este esențială pentru continuarea unui trai de viață decent, fără ca oamenii să se îndatoreze peste puterile lor.

Leave a Comment