Cum să alegi mașina de spălat potrivită pentru nevoile tale

Mașinile de spălat rufe sunt de obicei clasificate în trei tipuri, în funcție de poziția ușii de încărcare, de poziția tamburului și de funcții. Pentru a alege între un tip de mașină de spălat și altul, trebuie să țineți cont de doi factori: spațiul în care urmează să o instalați și dacă aveți dificultăți în a vă apleca.

 

Mașini de spălat cu încărcare frontală

 

Acesta este cel mai popular tip de mașină de spălat de pe piață. Hainele sunt introduse printr-o ușă din față, așa că trebuie să vă aplecați pentru a le introduce, ceea ce poate fi puțin incomod. Acestea sunt cele mai eficiente și oferă o mare versatilitate în ceea ce privește funcțiile, programele de spălare și capacitățile de încărcare. Există două tipuri, în funcție de locul în care sunt instalate:

 

– Independente: dimensiunile lor aproximative sunt 60 cm (lățime) x 60 cm (adâncime) x 80-85 cm (înălțime), deși de obicei au cu câțiva milimetri mai puțin, pentru a nu ieși în afară de celelalte unități de bucătărie. Acestea sunt concepute pentru a fi instalate în mod izolat în orice loc în care aveți un robinet și o scurgere, de exemplu, în bucătărie sau în baie. Dacă aveți de gând să o puneți sub un blat de lucru, în mod normal va trebui să scoateți capacul superior și să îl înlocuiți cu o placă.

 

Mașina de spălat Indesit – oferte

 

– Încorporabile: de obicei, acestea reduc dimensiunile obișnuite cu câțiva centimetri, atât în ceea ce privește adâncimea, cât și înălțimea, astfel încât să se poată integra în mobilierul de bucătărie. Unele pot fi acoperite chiar cu o ușă care se potrivește cu mobilierul de bucătărie.

 

– Mașini de spălat rufe slim: este posibil să se găsească unele mașini de spălat rufe cu adâncime redusă, de obicei între 45 și 52 cm, pentru a le adapta la nișe speciale, dar acestea sunt o excepție.

 

Mașina de spălat Beko – oferte

 

Mașini de spălat cu încărcare verticală

 

Rufele sunt introduse printr-o deschidere în partea superioară, deoarece tamburul este așezat pe o parte în loc să fie orientat în față. Ca urmare, lățimea lor este mai îngustă, de aproximativ 45 cm în loc de 60 cm, dar sunt, de obicei, și puțin mai înalte (aproximativ 90 cm). Modelele cu încărcare prin partea superioară sunt perfecte atunci când nu există suficient spațiu pentru a instala un model cu încărcare frontală. De asemenea, sunt utile dacă aveți dificultăți în a vă apleca, dar înainte de a vă decide, testați în magazin dacă puteți ajunge confortabil la partea de jos a tamburului pentru a scoate hainele, deoarece pentru unele persoane poate fi dificil să facă acest lucru.

 

Mașina de spălat Indesit – oferte

 

Mașini de spălat cu uscător

 

Combină funcțiile de spălare și uscare într-un singur aparat, astfel încât acestea reprezintă cea mai bună opțiune dacă aveți un spațiu limitat acasă și nu vă puteți usca hainele afară. Dimensiunile lor sunt similare cu cele ale unei mașini de spălat cu încărcare frontală, dar unele au o capacitate de încărcare mai mică atunci când sunt folosite ca uscător de rufe decât ca mașină de spălat, ceea ce înseamnă că trebuie să scoatem o parte din rufe la sfârșitul spălării.

 

Ce trebuie să căutați atunci când alegeți o mașină de spălat

 

Capacitate de încărcare, în funcție de câte persoane sunt în gospodărie

 

Un alt criteriu fundamental în alegerea unui model este capacitatea de încărcare, pe care trebuie să o alegeți în funcție de numărul de persoane care locuiesc în casă și de obiceiurile dumneavoastră. O locuință cu una sau două persoane nu este același lucru cu o locuință cu o familie de patru sau mai multe persoane. Prezența copiilor mici tinde, de asemenea, să crească cerințele de încărcare.

 

Mașina de spălat Beko – oferte

 

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să alegeți cea mai bună capacitate de încărcare pentru noua dumneavoastră mașină de spălat:

 

– Pentru 1 sau 2 persoane și mai puțin de 4 utilizări pe săptămână: 5-6 kg.

 

– Pentru 3 sau 4 persoane și aproximativ 4-5 spălări pe săptămână: 7-8 kg.

 

– Pentru mai mult de 4 persoane și 6 sau mai multe spălări pe săptămână: 9 kg sau mai mult.

 

Viteza de centrifugare

 

Mașinile de spălat se diferențiază, de asemenea, prin viteza de centrifugare, adică numărul de rotații pe minut pe care îl poate atinge motorul, adică numărul de rotații pe care le face tamburul. Cu cât numărul este mai mare, cu atât hainele vor fi mai uscate, deși acest lucru nu înseamnă că spălarea va fi mai bună.

 

Mașina de spălat Indesit – oferte

 

Minimul recomandat pentru rezultate bune este de 600 rpm, deși în prezent majoritatea modelelor încep de la 1.000 rpm. Dacă spălați multe rufe și locuiți într-un loc mai rece sau mai umed, veți fi interesat de viteze mai mari, de până la 1.600 rpm. Nu alegeți o viteză foarte mare dacă nu este necesar, deoarece o turație mai mare nu înseamnă că o mașină de spălat este mai bună, deși tinde să fie mai scumpă și să șifoneze mai mult hainele.

 

Mașini de spălat inteligente și conectivitate

 

În contextul conectivității și al tehnologiei inteligente, mașinile de spălat inteligente urmăresc, de asemenea, să ne facă viața mult mai ușoară, cu procesoare capabile să ajusteze programele de spălare, utilizarea detergentului sau temperatura.

 

Mașina de spălat Beko – oferte

 

Unele modele au, de asemenea, o aplicație care vă permite să le controlați de pe telefonul mobil. Să-i cerem asistentului nostru virtual să pornească mașina de spălat în timp ce noi mergem să cumpărăm pâine poate părea foarte atractiv, dar acest nou tip de aparat are un preț mai mare. Este recomandabil să ne gândim dacă avem cu adevărat nevoie de aceste funcții și dacă le vom folosi suficient de mult pentru a face ca investiția să merite. Aflați ce noutăți aduce o mașină de spălat inteligentă și gândiți-vă dacă merită cu adevărat.