Noutăţi numismatice: 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București

Monedă Argint
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: Argint 999/1000;
Greutate: 31,103 grame;
Dimensiune: diametru 37 mm;
Margine: zimțată;
Calitate: proof;
Tiraj Maxim: 5000;

Avers: sediul actual al Bursei de Valori București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”.
Revers: o imagine de epocă a sediului vechi al Bursei de Valori București și inscripțiile „BURSA DE VALORI BUCURESTI” și „140 ANI”.
De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Țărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind închisă apoi pe perioada Primului Război Mondial. După redeschidere, Bursa de Valori București a traversat o perioadă de 7 ani de creșteri semnificative, după care a urmat o perioadă tot de 7 ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acțiuni și Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului Comunist în România și cu începerea naționalizării economiei. La acel moment la cota bursei erau înscrise acțiuni emise de 93 de societăți și 77 de titluri cu venit fix (tip obligațiuni). După aproape 50 de ani, Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995, prima ședință de tranzacționare fiind în 20 noiembrie 1995. În acea zi au fost tranzacționate 905 acțiuni emise de 12 companii listate, din care 11 au fost listate de BRK. În anul 2005, BVB a absorbit piața RASDAQ. În februarie 2008, banca austriacă Erste Group Bank s-a listat la BVB, devenind astfel prima companie internațională listată pe piața reglementată de la București. Ulterior, Bursa de Valori București a înregistrat o dezvoltare continuă, fiind în prezent principala bursă din România. În 2010, Bursa de Valori București s-a listat pe propria piață reglementată. În același an, BVB a lansat sistemul alternativ de tranzacționare pentru IMM-urile și start-up-urile aflate în căutare de finanțare.
Bursa de Valori București este în plină dezvoltare a unei piețe de capital competitive în Europa Centrală și de Est. Misiunea sa este să transforme piața de capital într-unul dintre cele mai active vehicule de finanțare a economiei din România. Astfel, scopul BVB este să devină una dintre cele mai complete piețe din Europa Centrală și de Est prin crearea de oportunități atractive atât pentru companii, cât și pentru investitori, într-un mediu dinamic și transparent. BVB depune eforturi pentru îndepărtarea barierelor care stau în calea dezvoltării pieței locale de capital, pentru facilitarea accesului investitorilor la piață, creșterea lichidității și atragerea de noi companii pentru listare. Toate acestea pentru ca piața să fie clasificată piață emergentă.
M. S.

3 Thoughts to “Noutăţi numismatice: 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București”

  1. […] Monedă Argint Valoare nominală: 10 lei; Metal: Argint 999/1000; Greutate: 31,103 grame; Dimensiune: diametru 37 mm; Margine: zimțată; Calitate: proof; Tiraj Maxim: 5000; Avers: sediul actual al Bursei de Valori București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”. Revers: o imagine de epocă a sediului vechi al Bursei de Valori București și inscripțiile „BURSA DE VALORI BUCURESTI” și „140 ANI”. De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Țărănească din 1907, Războiul balcanic… Citeste mai mult […]

  2. […] Monedă Argint Valoare nominală: 10 lei; Metal: Argint 999/1000; Greutate: 31,103 grame; Dimensiune: diametru 37 mm; Margine: zimțată; Calitate: proof; Tiraj Maxim: 5000; Avers: sediul actual al Bursei de Valori București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”. Revers: o imagine de epocă a sediului vechi al Bursei de Valori București și inscripțiile „BURSA DE VALORI BUCURESTI” și „140 ANI”. De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Țărănească din 1907,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment