Care este rolul scoring-ului în obținerea unui credit bancar?

Indiferent că ești persoană fizică sau juridică există lucruri pe care îți dorești să le împlinești și pentru care ai nevoie de mai mulți bani. Una dintre cele mai simple modalități este imprumutul bancar. 

Unul dintre criteriile care sunt luate în considerare atunci când vrei să obții un credit bancar este scoring-ul. A avea un scor bun înseamnă o șansă mai mare de acordare a creditului pe care îl soliciți.

O colaborare cu un broker de credite te poate ajuta să afli mai multe despre acest lucru și în același timp te va susține cu tot ce ai nevoie în procesul de solicitare a unui împrumut.

 

Ce este scorul de credit?

Scorring-ul este o metodă statistică folosită de instituțiile bancare care va determina probabilitatea ca solicitantul creditului să ramburseze banii. Fiecare bancă are propriul sistem de evaluare iar calculul în sine se face luând în considerare o varietate de factori precum: veniturile, alte rate sau credite, carduri, întârzieri de plată.  De aceea poți obține credit de la anumite bănci iar de la altele nu.

Scoring-ul mai conține și informații despre solicitant precum datele personale, stare civilă, număr de membri, nivelul de învățământ, adresa și date privitoare la încadrarea în muncă, domeniul de activitate, profesia, vechimea în muncă. 

 

Care este rolul scoring-ului în obținerea unui împrumut. 

Cel mai probabil scoring-ul este primul lucru care este analizat atunci când soliciți un împrumut bancar. 

Acest lucru este verificat și când soliciți un card de credit, un credit ipotecar sau un împrumut pentru afacerea ta. Prin acest scor ți se verifică fiabilitatea și de asemenea este evaluat riscul individual sau al afacerii. 

În business un scorring bun te poate ajuta să obții granturi mult mai ușor pentru că nu există riscuri. 

 

Ce poți face pentru a avea un scor de credit bun?

Pentru ca instuțiile bancare să te considere eligibil ca persoană fizică, trebuie să ai o vechime cât mai mare în muncă și cu cât mai puține întreruperi. Dacă ai până în 25 de ani, pentru că nu ai un istoric de creditare, poți fi considerat cu un grad ridicat de risc. Dacă însă deții o proprietate sau o mașină vei avea un scorring mai bun. 

Pentru a avea un scorring bun este important să știi care sunt principalii factori de evaluare care se folosesc, indiferent de instituția bancară la care îl vei solicita. 

  • Istoricul plăților în cazul unui alt credit
  • Datoriile curente
  • Durata de timp a istoricului
  • Mixul de credite
  • Frecvența cererilor de credite noi

 

Pentru a te asigura că vei păstra un scorring cât mai bun pentru un credit iată ce la ce să fii atent:

  • Plătește la timp rata lunară, poate chiar înainte de data scadenței;
  • Evită să prelungești perioada creditului și nu solicita și alte împrumuturi în același timp;
  • Anunță instituția bancară dacă întâmpini dificultăți în a achita rata lunară;