Bilanţul măcelului inspectorilor antifraudă în Zalău: Amenzi de aproape 100.000 de lei în doar o săptămână

Controalele drastice derulate în luna ianuarie de către inspectorii antifraudă în municipiul Zalău s-au lăsat cu 40 de amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de lei.

Doar de o săptămână au avut nevoie inspectorii recent înfiinţatei Direcţii Regionale Antifraudă 6 Oradea pentru a aplica agenţilor economici din Zalău amenzi de aproape 100.000 de lei. Potrivit răspunsului oficial transmis de către reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), în perioada petrecută în reşedinţa de judeţ, respectiv în perioada 13-19 ianuarie 2014, inspectorii antifraudă au efectuat 29 de controale, constatând contravenţii în urma cărora au aplicat 40 de amenzi, în valoare de 95.500 de lei. De asemenea, au dispus suspendarea activităţii a doi agenţi economici.
„Cele mai frecvente nereguli constatate de către inspectorii antifraudă sunt lipsa dotării sau utilizării de aparate de marcat electronice fiscale, încălcarea reglementărilor legale cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile, efectuarea de acte de comerţ cu bunuri fără acte de provenienţă, exercitarea activităţii de comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul în aceeaşi structură de vânzare”, se arată în răspunsul DGAF, semnat de către inspectorul general antifraudă Petre Dragoş Voinescu.
Reamintim că la mijlocul lunii trecute, mai mulţi agenţi economici s-au trezit cu inspectorii antifraudă pe cap, pregătiţi să taie în carne vie. Controalele minuţioase ale foştilor comisari ai defunctei Gărzi Financiare s-au lăsat cu o ploaie de amenzi, ce au vizat, în principal, unităţile de cazare şi cele de alimentaţie publică. Surse neoficiale ne declarau atunci că în Zalău au „descălecat” 30 de inspectori, cei prinşi cu musca pe căciulă alegându-se cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, supranumită de premierul Victor Ponta „DNA-ul Fiscului”, a controlat, în câteva luni de la înfiinţare, 4.206 contribuabili, a dat amenzi de peste 18 milioane de lei şi au confiscat numerar şi mărfuri în valoare totală de peste 5 milioane de lei. În aceste acţiuni de control au fost angrenaţi 635 de inspectori antifraudă, care au dispus suspendarea activităţii pentru 289 de firme şi au calculat prejudicii totale de 43,3 milioane de lei provocate statului.
Instituţia are ca scop principal destructurarea reţelelor organizate pentru sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat şi identificarea celor care fac evaziune fiscale.
La finele anului trecut, ministrul de atunci al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, îşi exprima speranţa ca noua structură antifraudă să aducă în primele şase luni de existenţă cel puţin 800 milioane – un miliard de euro la bugetul de stat. „Eu sper şi angajamentul nostru este ca noua structură antifraudă să aducă în primele şase luni cel puţin 800 milioane – 1 miliard de euro la bugetul de stat. Acesta este obiectivul lor. Şefii de acum care au fost numiţi temporar pleacă dacă nu realizează acest obiectiv. Au contract de management şi de mandat”, spunea Chiţoiu la sfârsitul lui 2013.

2 Thoughts to “Bilanţul măcelului inspectorilor antifraudă în Zalău: Amenzi de aproape 100.000 de lei în doar o săptămână”

  1. priki

    cum drecu se calculeaza in zalau? 40 de amenzi cu 5000 de leiminimul,cum naiba poate da vreodata 95000???????
    sau in salaj se calculeaza altfel algoritmii???

  2. dan

    Vezi ca au fost amenzi si sub 5000 si de asemenea la unele a fost posibilitatea achitarii a jumate din minim

Leave a Comment